48 38 14 88 post@dingruppen.no

Viser til hyggelig samtale

Som bedriftseier må du være forberedt på å motta to søknadstyper. Og det er ikke alle søknader du kommer til å være like forberedt på. Disse søknadene kalles åpne søknader.

Siden det ikke finnes noen fasit på hvordan noen av søknadene skal utformes, så er det nesten umulig å vite hva man kan forvente seg. Men til tross for at det mangler fasit, så blir man sjelden stilt ovenfor ubehagelige overraskelser.

Majoriteten av jobbsøkere går som regel for noe sånt som «viser til hyggelig samtale» i begynnelsen av en søknad. Særlig om vedkommende har vært i kontakt med deg i forkant.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på denne typiske åpningsfrasen og hvorfor det vil være en god idé å innlede søknaden din med denne formuleringen.

Søknadstekst

Hva er en åpen søknad?

Når en bedrift lyser ut en stilling, så er det en måte å informere folk om at de er på utkikk etter nye medarbeidere. På mange måter er det som en invitasjon til å søke på den aktuelle stillingen. Men det er ikke alle bedrifter som benytter seg av denne metoden.

I stedet er det mange ledige stillinger som aldri ser dagens lys, enten fordi stillingene utlyses internt eller fordi bedriften har en bunke med søknader liggende. Disse søknadene kalles åpne søknader.

En åpen søknad er en søknad som folk leverer eller sender til bedriftene uten at bedriften har utlyst en konkret stilling. Disse søknadene tar utelukkende utgangspunkt i jobbsøkers interesse for den aktuelle bedriften og ønsket om å finne seg en jobb.

Det er mange som synes at det å levere en åpen søknad er ganske nervepirrende, siden arbeidsgiver kanskje ikke er like forberedt på søknaden. Men det er ikke alltid tilfellet, og åpne søknader blir beskrevet av mange som den beste måten å søke jobb på.

Søknadsbrev

Slik begynner du en åpen søknad

Å skrive søknader er ikke enkelt, og det gjelder både åpne søknader og vanlige søknader. Og en av de mest typiske problemstillingene jobbsøkere blir stilt innenfor, er hvordan de skal innlede søknaden på best mulig måte.

Målet med enhver søknad er jo å finne seg en jobb, og da er man avhengig av at arbeidsgiver legger merke til akkurat din søknad. Men det er altså enklere sagt enn gjort.

Når du skal skrive en åpen søknad vil det være lurt å ha gjort litt undersøkelser i forkant. Stikk innom butikken for en liten prat, eller send bedriftseieren en e-post hvor du spør om de er interessert i åpne søknader. Innled så søknaden med «viser til hyggelig samtale».

Dette er mange grunner til at dette vil være en god idé. Ikke bare får du den perfekte åpningen til søknaden din, men du unngår også at arbeidsgiver er helt uforberedt når det plutselig ligger en søknad på skrivebordet eller i innboksen deres.

Arbeidsgiver

Hvorfor skrive «viser til hyggelig samtale»?

Det finnes ingen fast mal for hvordan man skal begynne en åpen søknad, eller for hvordan man skal skrive en åpen søknad generelt.

Dermed er det ikke slik at du må begynne søknaden med «viser til hyggelig samtale», men det vil uten tvil være en god idé. 

Om du har snakket med bedriftseier før du skriver og sender søknaden, så vil «viser til hyggelig samtale» være en påminnelse for bedriftseier om at de har snakket med deg.

Derfor bør en åpen søknad alltid leveres inn kort tid etter at du har snakket med bedriftseier, for da har vedkommende fremdeles samtalen friskt i minne. Og det vil være svært fordelaktig for din del.

Skrive søknad

Personlig oppmøte er som regel alltid positivt

Om den aktuelle bedriften lyser ut en stilling, så står det som regel oppført hvordan bedriften ønsker å motta søknader. Noen bedrifter ønsker personlig oppmøte, mens andre kun går gjennom søknader som sendes elektronisk.

Men med åpne søknader kan det være litt annerledes. Som nevnt er det en god idé å ta seg en prat med bedriftseier på forhånd, og da er dette et spørsmål som er høyst aktuelt å stille.

Det er imidlertid ikke alltid at personlig oppmøte er mulig, særlig i en tid hvor hjemmekontor blir stadig mer og mer vanlig. Men dersom du har muligheten til å møte opp personlig, så er det absolutt noe du bør gjøre, for det vil ha en positiv effekt på helhetsinntrykket du gir.