48 38 14 88 post@dingruppen.no

Søkerbrev 

Er du jobbsøker? Da er nok ikke søkerbrev et ukjent format for deg. Det er mange jobbsøkere som skriver hundrevis av søkerbrev.  

Å skrive et søkerbrev bør du bruke god tid på. Et godt søkebrev kan føre til at det er akkurat du som lander drømmejobben. 

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på hva et søkerbrev er. Vi skal se på hvem som skriver det, hva som skal stå i det og hvordan man strukturerer det. 

Person skriver søknadstekst på PC

Hva er et søkerbrev? 

Et søkerbrev er et brev du skriver med utgangspunkt i en stillingsutlysning du har sett og sender til en potensiell arbeidsgiver eller en rekrutterer. Sammen med søkerbrevet, er det vanlig å legge ved en CV.  

Hvis du er aktuell for jobben, tar mottakeren kontakt med deg for å invitere deg til et intervju. Et vellykket intervju kan føre til at det er du som får jobben. 

Skrive følgebrev

Hvem skriver søkerbrev? 

Søkerbrev skrives hovedsakelig av mennesker som er på søken etter noe, for eksempel etter en jobb. Med det sagt, er det andre situasjoner hvor det også kan være aktuelt å skrive et søkerbrev. 

Hvis man virkelig ønsker jobben det er snakk om, så er det viktig å bruke god tid på søkerbrevet. Et dårlig brev vil havne i søpla, og telefonen hvor du inviteres til intervju kommer aldri. 

En søknad som ligger på en PC

Hva skal stå i et søkerbrev? 

Hensikten med et søkerbrev er å presentere deg som potensiell arbeidstaker for arbeidsgiver. I et søkerbrev skal du altså snakke varmt om deg selv og det du kan. Husk dog å ikke skryte for mye, for det er ikke sikkert at din potensielle arbeidsgiver synes at det er en god egenskap. 

Benytt anledningen til å fortelle hva som gjør deg til en god arbeidstaker. Dropp ting som at du er morsom eller at du kan holde pusten i så og så mange minutter. Fokuser heller på hvilken kunnskap, ferdigheter, arbeidserfaring og personlighetstrekk ved deg som vil komme til nytte i den aktuelle stillingen. 

Følgebrev

Hvordan strukturerer man et søkerbrev? 

Det er ikke så vanskelig å strukturere et søkerbrev som man gjerne tror. Du kan faktisk ta utgangspunkt i den samme skrivemodellen som man gjør når man skriver en liten fortelling. 

Et søkerbrev kan deles opp i tre deler: 

  • Innledning (introduser deg selv, og fortell hvor du fant stillingen du søker) 
  • Hoveddel (overbevis arbeidsgiver om å ansette deg) 
  • Avslutning (la arbeidsgiver vite at du er villig til å komme på intervju) 
En avtale blir inngått foran en god søknadstekst

Få hjelp til å skrive søkerbrev! 

Det er imidlertid ikke slik at skriving av verken fortellinger eller søkerbrev faller naturlig for alle. Da er det bra at det finnes en haug med fagfolk som mer enn gjerne rekker deg en hjelpende hånd. 

Trenger du hjelp til å skrive søkerbrev? Kanskje har du et begynt på et søkerbrev, men føler at du ikke helt klarer å få ordene til å flyte ordentlig? Det kan tekstforfatterne i Din CV-hjelp hjelpe deg med.  

Ta kontakt med Din CV-hjelp på e-post i dag!