48 38 14 88 post@dingruppen.no

Slik forbereder man seg til jobbintervju

Å være jobbsøker kan være svært nervepirrende. Mens noen sender ut søknader i øst og vest, så er det ikke alle som synes at det er like enkelt. Men selv om du endelig har motet deg opp til å sende en jobbsøknad, så er jobben langt ifra over. 

Om du kommer videre til neste runde og blir innkalt til jobbintervju, det er da jobben virkelig begynner. For da skal du forberede deg til selve intervjuet, og det kan være en ganske omfattende prosess.

Denne artikkelen er for deg som ikke har vært på jobbintervju på en stund, eller som aldri har vært på ett før. Da kan disse tipsene være til stor hjelp!

En ansatt som skriver klage

Man bør forberede seg til jobbintervjuet

Det er viktig å forberede seg til ethvert jobbintervju, og da spiller det svært liten rolle hvilket intervju det er snakk om.

Enten det er drømmejobben din eller en annen helt ordinær jobb, så bør du alltid legge litt ekstra tid og energi ned i forberedelsene.

Varseltegn

Hvorfor er det viktig å forberede seg?

Om du har sendt ut flere søknader, er det kanskje et par av jobbene du har mer lyst på enn andre. Men selv om det kanskje er tilfellet, så vil det være lurt å takke ja til hvert eneste intervju som du blir invitert på.

Intervjuet kan også ende med at du ikke får jobben i det hele tatt, men det vil likevel gi deg verdifull erfaring for både fremtidige jobbintervju og karrieren generelt. Og denne erfaringen bør du bruke for alt den er verdt.

Person som lager sjekkliste

Gode forberedelser er alfa og omega!

Hvor godt forberedt du er kan faktisk være den faktoren som avgjør om du får jobben eller ikke. Derfor kan det sies at gode forberedelser er alfa og omega! 

Å forberede seg til et jobbintervju er en omfattende prosess, men det betyr ikke at det ikke vil være verdt det. Det er absolutt verdt det, og det er ikke noe vi kan få understreket nok!

Forstørrelsesglass

Finn og les informasjon om firmaet

Dette er kanskje noe du har gjort når du skrev jobbsøknaden, men det vil ikke skade og gjøre det om igjen. Om bedriften du skal på intervju hos har en nettside, så kan du gå til nettsiden deres for å lese informasjonen du har oppgitt om firmaet.

Mange bedrifter er bygget opp med spesifikke verdier i bunnen, og dette er informasjon du kan bruke til din fordel under intervjuet. Men da er det viktig å få det til å høres naturlig ut. Oppramsing er ikke naturlig i det hele tatt, og det imponerer ingen.

Dokument

Les stillingsannonsen og søknaden din på nytt

Før intervjuet bør du også lese gjennom både stillingsannonsen og søknaden din på nytt. Det er fort gjort å glemme detaljene etter en stund, og det er ikke uvanlig at det går et par uker mellom du sendte søknaden og bedriften kaller inn til intervju. 

Om du er en glemsom person vil det altså være en god idé å ta en gjennomgang av både bedriftens stillingsannonse og din egen søknad. Da har du alt friskt i minne under intervjuet, og du vet akkurat hva arbeidsgiver snakker om de skulle referere til det ene eller det andre.

CV vist på PC-skjerm

Forbered deg på hvilke spørsmål du kan få

Det er nesten umulig å vite hvilke spørsmål du kan få før du faktisk sitter i stolen og blir intervjuet. 

Men det betyr ikke at det er umulig å forberede seg. Det finnes mange eksempler på typiske intervjuspørsmål som det kan være nyttig å øve på i forkant. Og flere av dem er det ganske sannsynlig at arbeidsgiver kommer til å stille.

Sjekkliste for intervju

Legg frem alt du trenger kvelden før

Om du er en av dem som blir nervøs rett før du skal på jobbintervju, så kan det være en god idé å legge frem alt du trenger kvelden før. Det kan være følgende:

  • Klær
  • Søknad
  • CV
  • Vitnemål
  • Attester
  • Referanser

Førstnevnte er naturligvis det du har på deg, men resten kan du ha i en liten håndveske. Arbeidsgiver har som regel både søknad og CV, men vitnemål, attester og referanser er noe som kun gis på forespørsel.

Jobbintervju spørsmål

Møt opp i god tid, og husk å puste!

Det siste du kan gjøre noe med før du er på selve jobbintervjuet, er å møte opp i god tid. Dette vil få deg til å fremstå som en punktlig person som holder avtaler. Samtidig er det viktig å ikke møte opp altfor tidlig heller.

Vårt aller siste tips er at du må huske å puste. Det kan faktisk gjøre underverker, enten du er litt eller veldig nervøs. Lykke til!

Din Gruppen

Få hjelp med søknad og CV

Å bli innkalt på jobbintervju er et resultat av at en god søknad og CV. Dette er noe Din CV-hjelp kan hjelpe deg med å få.

Din CV-hjelp har hjulpet kunder med skriving og oppussing av søknad og CV i mange år. Vi kan dessverre ikke garantere at jobben blir din, men du vil i hvert fall være et steg nærmere å lande jobbintervjuet. 

Trenger du hjelp med å skrive en søknad, eller har du en gammel CV som kunne hatt godt av en liten oppfriskning? Ta kontakt med oss i dag, og så vil vi hjelpe deg ut av knipa!