Ringe før jobbsøknad
Jobbmarkedet har sett bedre dager, og det er flere og flere søkere for hver stilling som blir lagt ut. Dette gjør konkurransen selvfølgelig større, og det blir vanskeligere å skille seg ut i mengden. Ingenting er en garanti lenger, men det finnes noen ting man kan gjøre som kan hjelpe.
Mange av oss har helt sikkert fått høre dette rådet fra foreldrene eller besteforeldrene våre: «ta på deg dress og gå ut til alle butikker i nærområdet og lever CV-en din». Sånn fungerte det kanskje da de var unge, men det er neppe noen bedrifter som hadde gjort mye mer enn å kaste CV-en din i søpla, med mindre de tilfeldigvis hadde en ledig stilling der og da. Så hvilke andre ting kan man gjøre for å skille seg ut?
Før
Hvis du har funnet en stillingsutlysning som du synes ser spennende ut og har lyst til å søke på, så må du selvsagt skrive en god søknad. Her må du huske på å få med deg så mye som mulig av det de etterspør for stillingen, og fremme dine styrker – men uten å virke arrogant og kjepphøy!
Veldig ofte står det at hvis du har noen spørsmål om stillingen, kan du ta kontakt med en kontaktperson i firmaet eller bemanningsbyrået som gjør ansettelsesprosessen for firmaet. Dette er en god sjanse for å bli lagt merke til, men man må passe på at man ikke blir lagt merke til for feil grunner.
Så hva skal man egentlig spørre om? Les nøye igjennom stillingsutlysningen, og tenk over hva du måtte lure på, eller gjerne skulle visst om stillingen. Kanskje du lurer på muligheter for hjemmekontor, eller hvor lenge engasjementet varer, hvis det er aktuelt. Du kan også spørre noe om en av arbeidsoppgavene, om noe er uklart der.
Det er ingen fasit, så du må kanskje være litt kreativ, men det kan uansett være positivt å ta kontakt og spørre noen spørsmål, fordi det er ikke alle søkere som kommer til å gjøre det, og da kan det hende du bemerker deg som ekstra engasjert for stillingen. Du må ikke ringe, du kan også sende e-post eller SMS, men en telefonsamtale er som regel best. Husk også på:
- Vær høflig. Dette sier kanskje seg selv, men det er likevel svært viktig. Spør først om vedkommende har tid til å prate, og husk å takke for tiden deres på slutten av samtalen.
- Vær kortfattet. Folk har mye å gjøre, og har ofte ikke tid til lange samtaler. Dersom vedkommende fortsetter samtalen, derimot, må du gjerne fortsette du også.
- Lag en mal! Hvis du skriver ned en kort mal på hva du vil si og spørre om, og har den foran deg når du er på telefonen, så er det lettere å være konsis og tydelig i samtalen.
Etter
Så nå har du tatt kontakt med arbeidsgiver og du har sendt søknaden. Da gjenstår det egentlig bare å vente på svar – men det kan også være en idé å ta kontakt igjen noen dager etter fristen for innsending av søknad har gått ut.
Hvis du tar kontakt med den samme personen du tok kontakt med før du sendte søknaden, er det fint å starte samtalen med å takke for den hyggelige samtalen sist gang. Det er både høflig og minner vedkommende på at det er samme person som har tatt kontakt.
Men hva skal du si denne gangen? Du kan for eksempel spørre et spørsmål til angående stillingen som du glemte å spørre om forrige gang, eller du kan spørre om de vet omtrentlig når man kan forvente å få svar på søknaden. Avslutt med å takke for enda en hyggelig prat, og at vedkommende har tatt seg tid til å prate med deg.
Ikke glem det åpenbare
Selv om disse rådene vi har gitt kan være med på å hjelpe deg med å skille deg ut blant hundrevis av søkere, så er det uansett ingenting som teller mer enn en solid CV og en godt skrevet søknadstekst. Dette kan ofte være noe av det folk sliter mest med, fordi man hører så mye forskjellig om hva som skal være med og ikke.
Men dette er noe vi kan hjelpe deg med! Vi i Din CV-Hjelp har lang erfaring med å hjelpe andre med å skrive gode CV-er og jobbsøknader. Vi sørger for at oppsettet er strukturert og at det ikke er noen skrivefeil i tekstene dine, for det kan veie tungt!
Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat, og finn ut hva vi kan hjelpe deg med!