48 38 14 88 post@dingruppen.no

Referanser på CV

En god referanse på CV-en kan i mange tilfeller gi deg et fortrinn i prosessen med å søke jobb. Å kunne vise til et profesjonelt og relevant nettverk i den aktuelle bransjen du søker jobb i, kan være nøkkelen til å bli kalt inn på et jobbintervju.

Om du setter opp en referanse på CV-en er det veldig viktig at de informeres om det på forhånd. Og gjerne påminnet det etter et jobbintervju. En referanse som uforberedt mottar en samtale fra en arbeidsgiver, kan risikere å sette deg i et dårligere lys enn ønsket.

Man skal ikke alltid sette opp referanser på CV-en. Videre i artikkelen skal vi se nærmere på når en bør sette opp referanser på CV-en. Og når en bør la være å sette opp referanser på CV-en. 

Referanse jobbsøknad

Hva er en referanse?

En referanse er en person (ofte en tidligere arbeidsgiver) som sier seg villig til å fortelle en fremtidig arbeidsgiver om hvordan det var å jobbe med deg. En referanse på CV-en bør naturligvis være positiv. En god referanse er bedre enn mange dårlige referanser.

En god referanse er en person som kan fortelle noe om deg som er relevant til jobben du søker på. Har du studert IT er veilederen din på studiet mer relevant som referanse på en stilling innenfor IT, enn butikksjefen du jobbet deltid for.

Referanse jobb

Når bør du føre opp referanse på CV-en?

Som tidligere nevnt kan det i noen tilfeller være veldig positivt å oppgi referanser på CV-en. Det er situasjoner hvor en bør og hvor en ikke bør føre opp en referanse. Situasjonene hvor en bør sette opp en referanse på CV-en er naturligvis når du blir bedt om det i annonsen.   

Du bør også føre opp en referanse på CV-en om noen i nettverket ditt fikset jobbintervjuet for deg. Eller om du har en referanse som er svært god og anerkjent i bransjen du søker jobb i.  

Det forutsetter også at du har plass i CV-en til å føre opp referansen. Om CV-en er fullstappet, og en referanse ødelegger estetikken, er det bedre å legge ved referansen i søknaden eller i e-posten du sender CV-en med. 

CV

Når bør du ikke føre opp referanse på CV-en?

En referanse skal gå god for din kvalitet som arbeidstaker. Om du er helt ny i en bransje, uten relevante og gode referanser, er det ingen grunn til å sette opp noen. Butikksjefen er ikke en relevant eller god referanse for IT-jobben du søker på. 

Om du har mindre en tre referanser å føre opp (som er relevante for bransjen), bør du også la være å føre dem opp. Med mindre stillingsannonsen eksplisitt ber deg om å føre opp to referanser. 

Dersom du ikke har informert referansene dine om at du vil føre dem opp, må du selvsagt vente med det til dem er informert. 

Ofte vil den ansvarlige for ansettelse og rekruttering kun be om en referanse etter at et jobbintervju har funnet sted. Så er det ikke plass til det på CV-en, eller om du ikke har tre eller flere relevante referanser, er det ingen grunn til å føre dem opp. 

Referanse

DinCVhjelp skriver CV-er og søknader for deg!

Nettverk kan være svært viktig i prosessen med å søke jobb. En god referanse på CV-en kan gi deg et fortrinn fremfor andre jobbsøkere i bransjen. 

Det finnes derimot også mange situasjoner hvor en ikke bør føre opp referanser. Som en hovedregel bør referanser kun føres opp dersom det eksplisitt blir bedt om i stillingsannonsen. Eller hvis du har tre eller flere relevante referanser. 

Å oppgi en referanse skal ikke bryte med CV-ens estetikk. Om det ikke er god plass til en referanse på CV-en, bør de heller føres opp i e-posten eller i jobbsøknaden. 

DinCVhjelp tilbyr deg profesjonell hjelp til å skrive Cv-er og søknader som skiller seg ut fra mengden. Så kan du øke sjansene til å få et jobbintervju, og til å lande på drømmejobben!