48 38 14 88 post@dingruppen.no

Når er det vanlig å få svar på jobbsøknad?

Når man søker jobber, er man av og til nødt til å smøre seg med tålmodighet. Stillingsutlysninger har ulike søknadsfrister, og det er derfor ikke godt å vite når det er vanlig å få svar på en jobbsøknad.

Hvis man har søkt på en jobb man virkelig har lyst på, så kan perioden mellom man har sendt inn søknaden og søknaden blir besvart føles som en evighet. Men det er dessverre ikke noe man får gjort med det. 

En søknadsfrist kan være både kort og lang. Hvis den er lang (f.eks 1 måned), så er hensikten at alle som vil skal få muligheten til å søke. I noen tilfeller er fristen mye kortere, og årsaken til det er ofte at det haster å få noen til å tre inn i den aktuelle stillingen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på når det er vanlig å få svar på jobbsøknad. Er dette noe du kan forvente i det hele tatt, og hva bør du gjøre hvis du plutselig befinner deg i en situasjon hvor det har gått to uker uten at søknaden har blitt besvart?

En mann som ser på en CV

Søknadsfrist – en pekepinn

Alle stillingsutlysninger har en søknadsfrist. I praksis er alle stillingsutlysninger datostemplet. Teoretisk sett betyr det at det er den siste dagen du kan søke på den aktuelle stillingen. Etter denne datoen er det ikke sikkert at søknaden din vil bli vurdert.

Som vi nevnte innledningsvis, så kan en søknadsfrist kan være både kort og lang. Det er altså mange måter å sette en frist på en stillingsutlysning på. Her er noen av de vanligste:

  • En spesifikk dato (f.eks 31.12.2021)
  • Snarest (dvs. så fort som mulig)
  • Fortløpende (dvs. søknadene vurderes etter hvert som arbeidsgiver mottar dem)

Søknadsfristen er mer enn bare en frist for når du kan søke på stillingen. Den vil også fungere som en pekepinn på når du kan forvente å få svar på søknaden din. Hvis søknadsfristen er en spesifikk dato kan du forvente å få svar på søknaden din etter denne datoen, men hvis fristen er «snarest» eller «fortløpende» kan du få svar når som helst.

En flyvende mann

Et svar eller ingen svar

Det er dessverre slik at arbeidsgiver ikke er forpliktet til å besvare søknaden din. I praksis betyr det at søknaden din kan bli besvart, men det hender også at noen søknader ikke blir besvart i det hele tatt. Det er skikkelig kjipt for de som opplever det, men dessverre er det slik det fungerer. 

I noen stillingsutlysninger står det at arbeidsgiver ikke har anledning til å ta kontakt med absolutt alle som søker på stillingen, og derfor kun vil ta kontakt med søkere som er aktuelle for et intervju. Da vil i så fall mangelen på svar være et svar i seg selv.

Et forstørrelsesglass

Hva gjør man hvis svaret uteblir?

Det er skikkelig kjipt når svaret på en søknad uteblir. Folk flest tar ofte dette som et tegn på at arbeidsgiver mener at du ikke passer til den aktuelle stillingen. Det kan selvsagt være grunnen, men det vet man jo ikke siden arbeidsgiver ikke har svart.

Selv om det er kjipt, så kan det å få avslag på en søknad gi deg verdifulle erfaringer til senere søknadsprosesser. Men da er du imidlertid nødt til å tørre å kontakt med bedriften hvis svaret uteblir og det er mer enn klokkeklart at alt håp er ute.

Det kan virke skummelt å skulle ta kontakt med en arbeidsgiver eller bedrift som har avslått søknaden din, men de kan faktisk gi deg noen gode tips til hvordan du bør søke på jobber i fremtiden. Du har virkelig ingenting å tape på å ta den telefonen eller å sende den e-posten! Det kan være flere grunner til at arbeidsgiver ikke valgte å ansette deg:

  • Du var kanskje ikke kvalifisert nok til stillingen
  • De fikk et bedre inntrykk av andre kandidater
  • Det var noe du kunne skrevet annerledes i søknaden

Om du tørr å ta kontakt med arbeidsgiver i etterkant av et avslag, så er det viktig å huske på at det ikke at det er noe galt med deg som person. Dette gjelder uavhengig av hva som er grunnen til avslaget.

Personer som lager sjekkliste

Du kan få svar før søknadsfristen er utløpt

Men det kan også hende at svaret kommer fortere enn du hadde forventet. Noen stillingsutlysninger er merket «forløpende», og det betyr at arbeidsgiver ofte vurderer mottatte søknader i løpet av noen få dager.

I noen tilfeller kan dette være en god fremgangsmåte, for da trenger du ikke å gå rundt å vente i mange uker bare for å finne ut at du ikke fikk jobben. Da kan det i så fall føles bedre å rive av plasteret med en gang, slik at du kan legge det bak deg og søke på neste jobb!

Tre skribenter

Få hjelp til å skrive jobbsøknad

Når man får svar på søknaden sin, er altså noe som kan variere. Det kan gå alt fra noen dager til en måned, alt ettersom hva arbeidsgiver har satt som utgangspunkt.

Å få avslag på en søknad er aldri gøy, så hvis du bruker litt lenger tid på søknaden din så kan det hende at du slipper det. Kanskje føler du at du er rett kandidat til jobben, bare arbeidsgiver får tatt en prat med deg? Bruk litt tid på å skrive en knakende god søknadstekst, for da er sjansen større for å bli innkalt til intervju!

Men å skrive en knakende god søknadstekst, er ofte lettere sagt enn gjort. For det å skrive er ikke noe som faller naturlig for alle. Det kan også hende at noen ikke liker det, og det vil søknadsteksten bære preg av. Da er det heldigvis slik at det er mulig å få hjelp med å skrive jobbsøknad, og det kan du hos Din CV-hjelp! 

Vi i Din CV-hjelp er eksperter på både å skrive søknader og CV-er, så her kan du få hjelp til begge deler. Vi kan ta en titt på din avslåtte søknad eller skrive en ny fra scratch; vi gjør akkurat det du vil at vi skal gjøre. Hos oss vil også de første 500 ordene være gratis. Vil du benytte deg av dette fantastiske tilbudet? Ta kontakt med oss i dag!