48 38 14 88 post@dingruppen.no

Karriereveiledningstest 

Er du usikker på hvilken vei du vil gå i arbeidslivet? Kanskje du er student og klarer ikke bestemme deg for hvilken bransje du er interessert i, eller kanskje du allerede har jobbet en del år, og er nå ute etter å prøve deg på noe nytt. 

Det er mange forskjellige livssituasjoner du kan befinne deg i, hvor du uansett er usikker på hvilken jobb du har lyst på. Det er et stort valg, og det er mye å tenke på før man bestemmer seg. En karriereveiledningstest kan være et fint verktøy å bruke for å få i gang refleksjonsprosessen. 

Et verktøy, ikke en fasit 

En ting som er viktig å tenke på, er at en karriereveiledningstest gir deg ikke noe fasitsvar på hvilken jobb du burde ta. I bunn og grunn er det kun deg selv som vet best både hva du er interessert i, og hva du er flinkest til. Dersom testen forteller deg at du scoret høyt på sosiale emner og derfor burde jobbe innenfor helse og omsorg, men du kjenner på deg selv at du har svært liten lyst til å jobbe med mennesker, så er det nok bedre å se seg om etter noe annet. 

Hvis man derimot bruker karriereveiledningstesten som et verktøy, så kan den være til stor hjelp. Hvis du sliter med å finne ut hva du har lyst til å jobbe med, kan en karriereveiledningstest hjelpe deg med å knytte personlighetstrekkene dine til arbeidsoppgaver, og kanskje også åpne øynene dine for karrieremuligheter du aldri hadde tenkt på. 

Hva innebærer en karriereveiledningstest? 

Det finnes mange forskjellige tester der ute, og alle varierer selvsagt. Noen er veldig lange, og ofte gir disse et litt bedre resultat, da de får mer informasjon fra deg å bedømme. Det er jo tross alt vanskelig å stole på anbefalingen til en test som kun har spurt deg en håndfull spørsmål og dermed ikke vet nok om deg til å kunne gi en antagelse på hva slags jobb du ville passet i. 

På en lengre karriereveiledningstest vil du kunne forvente å måtte svare på en hel haug av spørsmål om deg og din personlighet. Den kommer gjerne til å spørre deg spørsmål om hva du liker å gjøre, hvordan du oppfatter deg selv som person og hvordan andre oppfatter personligheten din. Husk at jo ærligere og tydeligere du svarer, jo større er sannsynligheten for å få et passende resultat. 

Poenget med en karriereveiledningstest, er å få deg til å begynne å reflektere og tenke kritisk over karrierevalget ditt. Tenk på hvilke arbeidsoppgaver du synes høres spennende ut, og hvordan du ser for deg en arbeidshverdag du vil trives i vil se ut. Selv om man for eksempel er veldig interessert i psykologi som tema, så er det ikke sikkert at du ønsker en arbeidshverdag hvor du sitter på et kontor og får møter med mange forskjellige pasienter. 

Pass deg for useriøse nettsider 

Hvis du søker på «karriereveiledning test» vil det komme veldig mange resultater. Man tenker kanskje ikke over risikoen ved å klikke på en ukjent nettsides lenke som kun reklamerer med en uskyldig karriereveiledningstest, men også her skal man altså passe seg. 

Mange nettsider ber deg om e-postadressen din for å sende deg resultatene dine, og deretter ber deg om å betale et lite beløp for å få se resultatene. Dermed har de e-postadressen din, og selv om du ikke betaler et rødt øre, så har de da kontaktinformasjonen din og kan sende deg skadelige e-poster. 

Prøv derfor å hold deg til nettsider du kjenner. Utdanningssider, nettsider til universiteter og høgskoler, eller andre kjente aktører vil som regel være til å stole på. Kanskje du finner noen som er omtalt i en avis eller lignende, og dette vil nok også være trygt. Vær obs hvis du bruker en nettside du aldri har hørt om. 

Veien videre 

Så hva blir neste steg når du har tenkt, grublet, testet og reflektert, og deretter funnet ut av hva slags jobb du kunne tenkt deg? Først må du jo selvsagt finne ut hva som kreves for å få en jobb innenfor det du kunne tenke deg. Er det høyere utdanning, fagbrev eller kanskje bare noen kurs eller enkeltemner du kan legge til på den eksisterende utdannelsen du har? 

Videre blir det selvsagt jobbsøking, og det kan vi hjelpe deg med. Hvis du synes det er vanskelig å skrive gode jobbsøknader, og vet ikke hvordan du burde sette opp CV-en din, så trenger du ikke fortvile! Vi i Din CV-Hjelp har lang erfaring med å skrive jobbsøknader og CV-er, og synes det er gøy å hjelpe andre med å høyne sjansene deres for å få den jobben de vil ha. 

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat og mer informasjon!