48 38 14 88 post@dingruppen.no

Karriere

I Norge fungerer det slik at du er avhengig av å ha jobb, i hvert fall om du vil leve godt og ha råd til ting du har lyst på. Og av samme grunn kan det sies at alle mennesker har en karriere. 

Karriere er et ord vi ofte hører i forbindelse med artister og andre i underholdningsbransjen, men det er altså ikke bare disse menneskene som har en karriere. Du har en karriere, og undertegnede har en karriere.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på dette konseptet. Hva ligger i karrierebegrepet, og hvor tidlig bør man begynne å tenke på det? Dette er noen av spørsmålene vi vil besvare nedenfor.

En jobbende mann

Hva er en karriere?

Karriere er et ord som kommer av det latinske ordet carrera. Carrera betyr konkurranse, og litt av denne betydningen ser vi faktisk også i det norske ordet.

Men karriere er ikke et direkte synonymt med konkurranse av den grunn. Ei heller handler det om hvor høytidelige ting du har oppnådd. På norsk brukes dette ordet rett og slett til å beskrive en persons yrkesliv. Begrepet kan også innebære en persons utdanning.

Lengden på karrieren vil variere fra person til person. Noen mennesker har en lang karriere, mens andre har en relativt kort karriere.

Personer med puslebrikker

Begynn med karrierebygging tidlig

Å komme seg inn arbeidsmarkedet er alt annet enn enkelt, men det vil likevel være en fordel å begynne med karrierebygging så tidlig som mulig.

Hva karrierebygging handler om, ligger litt i selve begrepet. Karrierebygging dreier seg rett og slett om å bygge karriere. Og det vil være svært fordelaktig å begynne med dette i ung alder, gjerne før du er gammel nok til å få en «ordentlig» jobb.

Mange tenker på karrierebygging som å få seg jobb eller å ta utdanning, men det trenger ikke være det. Karrierebygging kan også være å dyrke en hobby, som man har lyst til å drive med profesjonelt senere i livet. Eller noe annet som du kan få bruk for senere i karrieren.

Å begynne med karrierebygging tidlig vil bidra til at arbeidsgiver får et godt inntrykk av deg på jobbintervju i fremtiden.

En person og et dokument

All erfaring er god erfaring

Har du hørt uttrykket «all PR er god PR»? Selv om det er litt tvilsomt i akkurat dette tilfellet, så er det ikke det i forbindelse med det å opparbeide seg erfaring. All erfaring er god erfaring, for selv dårlige erfaringer kan gjøres om til noe positivt.

I Norge finnes det regler for hvilke typer arbeid du kan utføre med utgangspunkt i alderen din. For eksempel så kan ikke arbeidsgiver stille samme krav til en person på 15 år som de gjør til en som er 10 år eldre. 

Men det betyr ikke at du ikke kan begynne å tenke på karrierebygging når du er 15 år, eller til og med noen år yngre. Det er ikke noe i veien for det, så lenge du ikke utsetter deg for fare i jobbsituasjon. 15-åringer i Norge kan ta på seg lettere arbeid som for eksempel plenklipping eller varepåfylling i en dagligvarebutikk. 

Det er fort gjort å bli opphengt i tanken på at du skal opparbeide deg erfaring som er relevant for din fremtidige utdanning. Men det trenger ikke være slik. Å begynne å jobbe i ung alder forteller arbeidsgiver at du har en god arbeidsmoral, og det er viktigere enn eksakt hva du gjorde for å tjene penger i tenårene.

Tre personer

Få hjelp med din søknad og CV

Står du på startstreken til karrieren din, eller er på jakt etter nytt arbeid? Uansett hvilken beskrivelse som passer på deg, så er din søknad og CV et godt sted å starte.

Å skrive søknad og CV er ikke enkelt, spesielt om du er relativt ung med lite arbeidserfaring å putte på CV-en, men dette er ikke en situasjon du trenger å stå i alene. Din CV-hjelp hjelper deg mer enn gjerne med ethvert problem du har støtt på i forbindelse med din søknad og CV!

Trenger du hjelp med å skrive søknad, CV eller begge deler? Ta kontakt med oss i dag!