48 38 14 88 post@dingruppen.no

Kan man søke en jobb man ikke er interessert i?

Det publiseres nye stillingsutlysninger hver eneste dag. Mens du leser denne setningen, så sitter det en annen person og skriver på en søknadstekst som vedkommende skal sende til en potensiell arbeidsgiver. Men er det slik at man alltid må være interessert i jobbene man søker på?

Det finnes mange jobber der ute, og det skjer ytterst sjelden at en stillingsutlysning krysser av alle boksene dine. Hvis det dukker opp en jobb som har absolutt alt du ønsker deg, så har du skikkelig flaks. Frem til da er man pent nødt til å søke på andre stillinger – også de man ikke nødvendigvis liker absolutt alt ved.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva man bør gjøre hvis man havner i en situasjon hvor man ikke finner noen stillingsutlysninger som man faktisk er interessert i.

PC, dokument og forstørrelsesglass

Man kan søke jobber man ikke er interessert i

Det vanligste er naturligvis å søke på jobber man er interessert i. Det vil gagne både deg som arbeidstaker og din fremtidige arbeidsgiver i aller høyeste grad. Men det er ikke en forutsetning for å kunne søke på en jobb. 

Noen ganger er man rett og slett bare uheldig. Hvis man ikke finner en jobb man er interessert i med én gang, så må man søke på jobber man kanskje ikke er så interessert i også. Men det kommer naturligvis an på om det haster at du får deg jobb eller ikke. Det er kanskje også mest aktuelt for folk uten mye arbeidserfaring. 

Så kan man søke på en jobb man ikke er interessert i? Det er ingenting som tilsier at man ikke kan det, så ja, man kan også søke på jobber man ikke er interessert i!

Personer som lager sjekkliste

Interessert vs. kvalifisert

Hvis man ikke føler at en stillingsutlysning taler til deg, så er det fort gjort å avskrive jobben. Men det er viktig å huske på at det er en soleklar forskjell mellom det å være interessert og det å være kvalifisert. Selv om det er fordelaktig å være begge deler, så er det kvalifikasjonene dine som er desidert viktigst i en søknadsprosess.

Det er mange som jobber med noe de egentlig ikke er interessert i, så du vil ikke være den første. Selv om det er fokus på at man skal jobbe med noe man trives med, så er det mange som tar karrierevalg basert på andre faktorer. For eksempel inntekt. Men husk at høy inntekt ikke er ensbetydende med at du vil trives i jobben!

Bøker og dokumenter

Fake it till you make it

Når man imidlertid har kommet til punktet hvor man skal skrive søknaden til jobben, så må man for all del ikke skrive at man ikke er interessert i jobben. I dette tilfellet er det faktisk tillatt å lyve. For hvis du er helt ærlig og sier at du ikke er interessert i jobben, så er det én ting du kan være helt sikker på, og det er at du ikke får jobben!

De fleste arbeidsgivere ønsker selvsagt ansatte som er interessert i det de driver med og som ikke bare gjør jobben på grunn av lønnslippen. Med det sagt, så kan det også hende at du ender opp med å like jobben bedre enn du tror du kommer til å gjøre før du begynner i den. Du kan med andre ord bli positivt overrasket!

Personer som jobber

Du trenger ikke å jobbe der til evig tid

Hvis du vurderer å søke på en jobb du ikke er interessert i, så er det også viktig å huske på at du ikke forplikter deg til å jobbe der til evig tid. Det er svært få mennesker som går gjennom livet og jobber for den samme bedriften fra start til slutt.

Dermed kan du fint søke på en jobb selv om det nødvendigvis ikke er en jobb du er så interessert i, gå på intervju og overbevise arbeidsgiver om at du er den rette for jobben. Hvis det resulterer i at du får jobben, så kan du jobbe der i en lengre periode, søke på ny jobb mens du jobber der og si den opp når du har tilslaget på en annen jobb.

Men det kan også hende at du trives så godt i bedriften at du ønsker å fortsette å jobbe der, men at du ønsker deg en annen stilling. Da kan du i så fall søke på en annen stilling i bedriften når muligheten byr seg.

Det er veldig mange som får ny jobb som følge av dette. Selv om det kan være rot til frustrasjon for mange, så er det mange bedrifter søker internt blant sine ansatte før de legger ut en stillingsutlysning! Dette er imidlertid ikke noe man hører så mye om, men de fleste vet at det finner sted.

Et håndtrykk

Få hjelp til å skrive jobbsøknad

Det er altså ikke noe som sier at du ikke kan søke på en jobb du ikke er interessert i. Men i en slik prosess er det viktig å trå varsomt. Du må ikke finne på å fortelle arbeidsgiver om hva du tenker om jobben innerst inne, for det vil føre til at du og søknaden din havner nederst i bunken fortere enn du kan si ordet «jobbsøknad».

Hvis du ikke er oppriktig interessert i jobber du søker, så kan søknadsteksten din bære preg av det. Derfor kan det være en god idé å få hjelp til å skrive jobbsøknaden, eventuelt kan du få noen til å se over jobbsøknaden etter at den er ferdig skrevet. Det kan vi i Din CV-hjelp hjelpe deg med! 

Tekstforfatterne i Din CV-hjelp har mange års erfaring i bransjen, og har skrevet mange CV og søknader i løpet av denne tiden. Vi kan hjelpe deg med både CV og søknad! Etter at en av våre tekstforfattere har sett på søknaden vil den ikke bære preg av at du ikke er så interessert.

Trenger du hjelp til å skrive jobbsøknad? Som ny kunde hos oss vil du også få de første 500 ordene gratis, så dette vil utelukkende være fordelaktig for deg. Vi gleder oss til å høre fra deg!