48 38 14 88 post@dingruppen.no

Jobbsøknad

Av og til trenger en bedrift nye medarbeidere. Da lyser de ut den aktuelle stillingen et sted hvor folk kan se det, for eksempel via søkemotorer som har spesialisert seg på rekruttering. 

Norge er et land med noe arbeidsledighet. Ikke bare på grunn av koronapandemien, men også generelt. Det betyr at mange nordmenn er på jobbjakt. Og mange av dem patruljerer søkemotorene flere ganger om dagen. Disse kalles også jobbsøkere.

Om jobbsøkerne finner en stillingsannonse for en jobb de har lyst til å søke på, så sender de inn en jobbsøknad til den aktuelle bedriften. Noen ønsker at jobbsøkerne leverer søknaden personlig i butikken, mens andre vil ha den elektronisk. Men jobbsøknad må skrives uansett.

Er du på jakt etter litt generell informasjon som kan gjøre det enklere å skrive jobbsøknad? Da er dette en artikkel som kommer til å falle i smak hos deg!

Søknadsbrev

Hva er en jobbsøknad?

Jobbsøknaden er jobbsøkers svar på stillingsannonsen som vedkommende har sett. Jobbsøker er interessert i den aktuelle stillingen, og dette formidles gjennom en jobbsøknad.

En jobbsøknad er altså et skriftlig dokument der du som jobbsøker gir uttrykk for at du kan tenke deg den aktuelle stillingen. I en jobbsøknad skal du overbevise det som kan bli din arbeidsgiver om du er den rette for jobben.

Jobbsøknad er et ord som har mange synonymer, så om du har hørt uttrykk som «søknadsbrev» og «søknadstekst» i stedet for jobbsøknad, så er dette helt normalt. For alle disse begrepene viser til det samme innholdet.

Om du lurer på hvordan du skal skrive jobbsøknaden din, så kan vi si at det ikke finnes noen fasitsvar på dette. Til gjengjeld finnes det mange tips og triks som nærmest kan regnes som allmennkunnskap, og det har ført til flere maler over hva en jobbsøknad bør inneholde.

Jobbsøknad innhold

Dette skal en jobbsøknad inneholde

Å skrive jobbsøknad er noe folk flest har et varierende forhold til. Mens noen skriver utallige jobbsøknader i løpet av livet, så er det noen som treffer blink på første forsøk, og som liker seg så godt at de aldri trenger å skrive en eneste jobbsøknad igjen.

Selv om jobbsøknad er noe som skrives av forskjellige mennesker, så blir resultatet veldig likt. Og årsaken til det er alle eksemplene som ligger på Internett. De ligner på hverandre, og når folk lar seg inspirere av det, så blir det skapt et slags uoffisielt oppsett.

Dette bør du passe på å inkludere i enhver jobbsøknad:

  • Navn på bedriften du søker jobb hos, deres adresse og kontaktinformasjon
  • Ditt navn, din adresse og din kontaktinformasjon
  • En kort innledning hvor du forteller om hvor du fant stillingsannonsen og hva det var som vekket interessen din
  • En litt lenger hoveddel hvor du argumenterer for hvorfor du er den rette for jobben. Dette gjøres ved å legge vekt på erfaringene som du har fått i andre jobber, samt hvilken positiv forskjell du tror du kan gjøre i det aktuelle teamet.
  • En kort avslutning hvor du forteller om hva som motiverer deg i jobbsituasjon, og eventuelt hvilke karrieremessige mål du ønsker å oppnå ved å bli ansatt i en stilling hos den aktuelle bedriften.
  • Gi uttrykk for at du håper å bli kalt inn til intervju, og at du ser frem til å møte din fremtidige arbeidsgiver. Her kan det også være hensiktsmessig å repetere kontaktinformasjonen din.
  • Deretter kan du avslutte søknaden på en fin måte. Det er et ordtak som sier at det enkle er ofte det beste, og om du er usikker på hvordan du skal avslutte, så slår det aldri feil med noe så enkelt som «med vennlig hilsen» etterfulgt av navnet ditt.

Om du synes det er vanskelig å vite hva du skal skrive, så vil selve stillingsannonsen være et godt verktøy. De fleste stillingsannonser inneholder en liste med kvalifikasjoner som bedriften mener søkerne til stillingen bør ha, og det er alltid et fint sted å begynne.

Språkferdigheter CV

Hver eneste jobbsøknad bør være unik

Foretrekker du å skrive én og én søknad, eller er du en av dem som benytter deg av skippertaksmetoden og masseproduserer jobbsøknader når du først er i gang? I begge disse situasjonene er fort gjort å la seg falle for fristelsen om å bruke samme søknadstekst.

Når noen søker på forskjellige stillinger med samme søknadstekst, så endrer vedkommende minimalt på teksten. Da er det bare hovedmomentene som endres, som for eksempel bedriftens adresse, navn og kontaktinformasjon og kanskje noen av dine kvalifikasjoner.

Dette er det svært mange som gjør, og vi har naturligvis ingen problemer med å sette oss inn i resonnementet rundt dette. Men det betyr ikke at det er en god idé. Faktisk så er det en grusomt dårlig idé, og vi garanterer deg at du vil komme mye lenger ved å la være.

Om du har sendt ut over 100 jobbsøknader, så skjønner vi at det kanskje er litt slitsomt. Men med mindre du vil at antall mislykkede jobbsøknader skal fortsette å øke, så bør du sørge for å utforme en helt unik jobbsøknad. Og det vil kanskje gjøre at 101 blir ditt lykketall heretter!

Mann viser frem sin jobbsøknad

Søknaden bør ikke være for lang

Å skrive jobbsøknad kan være veldig nervepirrende, enten du har gjort det før eller ikke. En av de vanligste problemstillingene man står ovenfor, er hvor lang søknaden skal være. For hvor lang skal egentlig en jobbsøknad være?

I likhet med jobbsøknader generelt, så finnes det ingen fasit her heller. Men om du klarer å begrense deg til under en vanlig A4-side, så er det både et godt utgangspunkt og en fin tommelfingerregel om du skal skrive jobbsøknader en gang i fremtiden.

Studere forskjellen på CV-er

Forskjellen på jobbsøknad og CV

Jobbsøknad og CV er to begreper som går hånd i hånd. Og det er fordi dette er to dokumenter som er av interesse for din potensielle arbeidsgiver. Men det har også ført til at noen tar feil av hva som er hva.

Selv om det kan være vanskelig å skille mellom de to begrepene, så er det slik at begrepene viser til to forskjellige dokumenter. Jobbsøknaden fokuserer på jobbsøkers motivasjon for å søke på stillingen, mens CV fungerer som en oversikt over jobbsøkers erfaringer.

Få hjelp til å skrive søknad

Hjelp til å skrive jobbsøknad

Er du en av dem som føler at du har skrevet og sendt ut drøssevis av jobbsøknader uten at det har ført til noe? Da vil du sikkert bli glad for å høre at dette er noe du kan få hjelp til. Få hjelp til å skrive jobbsøknad allerede i dag!

Din CV-hjelp er merkevare under Din Gruppen, som har spesifisert seg på forskjellige typer tekstproduksjon for både privatpersoner og bedrifter.

Hos Din CV-hjelp kan du få hjelp til både søknad og CV, samt oppussing av LinkedIn-profilen din. Ved å la oss ta en titt på søknadsmaterialet ditt, så øker sjansen din for å lande intervjuet for drømmejobben din betraktelig!