48 38 14 88 post@dingruppen.no

Jobbsøknad – enkel eller halvannen linjeavstand?

Hvis du noen gang har tastet inn kombinasjonen «linjeavstand jobbsøknad» er sjansen stor for at du har blitt mer forvirret enn opplyst. Det finnes så mange forskjellige svar der ute at det kan være litt vanskelig å vite hva som egentlig stemmer.

Om du har skrevet en håndfull søknader før, så er nok ikke dette første gangen du får høre hvor viktig detaljene er i en jobbsøknad. Det finnes nemlig et ordtak som sier at en god ting ikke kan sies for ofte, og det er helt sant. Men i stedet for å gjenta det du har hørt en million ganger før, så skal vi litt mer i dybden på en av disse detaljene.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på elementet linjeavstand. Hva er egentlig linjeavstand, hvilken linjeavstand bør man velge og hvorfor er bruk av linjeavstand så viktig? Vi vil også fortelle deg hvordan du sørger for at dette blir riktig i skriveprogrammet ditt.

En mann som leser

Hva er linjeavstand?

Har du noen gang lagt merke til den vertikale avstanden mellom linjene i en tekst? Det er dette som kalles linjeavstand. Linjeavstanden er altså mellomrommet mellom hver enkelt linje i et tekstdokument. 

Linjeavstand er et uttrykk som er kjent for de aller fleste. Selv om hjernen din kanskje ikke kobler umiddelbart, så er dette noe vi alle har lært om på skolen.

Folk som lager sjekkliste

Oppsett og innhold er like viktig

Når du skriver jobbsøknad, er oppsettet like viktig som innholdet i selve søknaden. En god søknad inneholder dette:

  • Overskrift (kunsten er å være kreativ uten at det blir sett på som useriøst, for eksempel «Hvorfor jeg er den dere ser etter», men «Søknad på stilling som *stillingsbeskrivelse*» er også innafor).
  • Fortell hvem du er (ta utgangspunkt i din utdanning, kompetanse, arbeidserfaring og lignende. Her er det viktig å vurdere relevansen av hvert enkelt punkt, og ta kun med det som er relevant for den aktuelle stillingen).
  • Fortell om din motivasjon for å søke på stillingen, og gjerne hvorfor du mener at du er den rette kandidaten.
  • Gjør det klart at du gjerne stiller til intervju, og inkluder kontaktinformasjon så det er enkelt for arbeidsgiver å kontakte deg.

Men uansett hvor godt søknadens innhold er, så kan det hele være helt bortkastet hvis du ikke vier like mye tid til søknadens oppsett. Hvordan du strukturerer søknaden, er like viktig som hvor godt den er bygget opp. I forbindelse med en jobbsøknad er det lite rom for kunstnerisk frihet!

En mann som jobber med PC

Enkel eller halvannen linjeavstand?

En kjapp gjennomgang av resultatene viser oss at det er delte meninger om det er enkel eller halvannen linjeavstand som er best. Så hva bør du egentlig velge? 

I Word er det enkel linjeavstand som er standard, men noen mener at man bør gå for halvannen linjeavstand i en jobbsøknad. Vi tenker at sistnevnte er et sikkert trekk, men hvis du glemmer å endre det, så trenger det ikke nødvendigvis å koste deg jobben.

En mann som kikker

Derfor er linjeavstanden viktig

I skrivende stund har søkeordet «linjeavstand jobbsøknad» blitt søkt på i overkant av 4500 ganger. Det viser at dette er et element som ofte havner i andre rekke, men det er fremdeles noen som har tenkt på det.

Med tiden håper vi at det blir større oppmerksomhet rundt linjeavstanden i en jobbsøknad. Riktig bruk av linjeavstand vil ikke på egen hånd skaffe deg verken et intervju eller en jobb, men det vil sørge for at arbeidsgiver får en god leseopplevelse.

Så selv om linjeavstanden i seg selv ikke er avgjørende, så spiller det en viktig rolle for den generelle inntrykket arbeidsgiver får av deg, som igjen kan skaffe deg det du ønsker aller mest som jobbsøker.

Folk som samarbeider

Slik endrer du linjeavstanden i Word

Det er viktig å understreke at hvordan linjeavstanden endres, kan variere med utgangspunkt i hvilket skriveprogram du bruker til å skrive jobbsøknaden din. Når vi jobber, så bruker vi Word, så det er dette skriveprogrammet vi tar utgangspunkt i nedenfor. Slik endrer du linjeavstanden i Word:

  • Åpne et nytt Word-dokument, og skriv søknaden din.
  • Finn «Linje- og avsnittsavstand» i verktøylinjen. Du finner det til høyre for «Venstrejuster», «Midtstill tekst», «Høyrejuster» og «Blokkjuster tekst».
  • Marker teksten, trykk på «Linje- og avstandsavstand» og velg linjeavstanden du ønsker. Denne endringen skjer umiddelbart.
Et håndtrykk

Få hjelp til å skrive jobbsøknad

Når du skriver jobbsøknad, er det viktig å være opptatt av detaljer. Linjeavstand er en liten, ubetydelig detalj, som faktisk spiller en betydelig rolle i det store bildet.

Hvis du mot formodning ikke er så opptatt av detaljer, og samtidig synes at det er vanskelig å skrive søknader, så er det mulig å få hjelp til det. Din CV-hjelp er en merkevare under tekstbyrået Din Gruppen, og skriving av søknad og CV er en av våre spesialiteter. Vi vil også sørge for at søknaden din har riktig linjeavstand!

Om dette er første gangen du benytter deg av tjenestene til Din Gruppen og Din CV-hjelp, så vil den neste setningen gjøre det hele litt bedre: Hos oss får alle nye kunder de første 500 ordene gratis! Her har du virkelig ikke noe å tape. Ta kontakt med oss i dag, og benytt deg av dette fantastiske tilbudet!