48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan takler du stress i jobbintervju? 

Hvordan takler du stress i jobbintervju? Intervjuer er ofte nervepirrende situasjoner. Stressnivået kan nå nye høyder når du står overfor et viktig jobbintervju. Å håndtere stress under slike anledninger er avgjørende for å kunne presentere deg selv på best mulig måte.   

Stress er en naturlig del av livet. Det vil komme, uavhengig av om du ønsker det eller ei. Nøkkelen er hvordan du takler stresset som kommer. Skal du på et jobbintervju og føler deg stresset? Her er noen gode tips for å takle stress i jobbintervjuer 

Forberedelse er nøkkelen 

Å gå inn i et intervju godt forberedt er essensielt for å redusere stress. Start med å grundig undersøke selskapet, deres verdier og de spesifikke kravene for den aktuelle stillingen. Ved å forstå bedriftens kultur og visjon, vil du kunne tilpasse dine svar for å vise hvordan du passer inn i deres arbeidsmiljø.   

Grav deretter dypt inn i stillingsbeskrivelsen for å identifisere nøkkelkompetanser og kvalifikasjoner de søker. Ved å ha konkrete eksempler på tidligere arbeidserfaringer som samsvarer med disse kravene, vil du være bedre rustet til å imponere intervjueren.  

Øv på svarene dine for å bygge selvtillit og forberede deg på mulige spørsmål. Jo mer du øver, desto mer naturlig vil du kunne formidle dine ferdigheter og erfaringer. Unngå å pugge svar. Dette kan føre til økt stress hvis spørsmålene varierer litt. Vær klar til å tilpasse dine svar basert på intervjuets retning. 

Øv på vanlige spørsmål 

Å øve på svar på vanlige intervjuspørsmål kan dempe nervene. Bruk en venn eller et familiemedlem for å trene på intervjusituasjonen. Fokuser på å formidle dine styrker og tidligere oppnåelser. Ved å forklare konkrete eksempler på hvordan du har løst problemer eller bidratt til tidligere prosjekter, kan du skape tillit  

I tillegg til å svare på spørsmål, er det også viktig å øve på kroppsspråk og tone. Ved å være bevisst på hvordan du presenterer deg selv, kan du gi et positivt inntrykk selv når du er under press. Øv på å opprettholde øyekontakt, ha en oppreist holdning og unngå nervøse «tics», som å fikle med hår eller klær.  

Pusteteknikker 

Når stressnivået stiger, kan det være utfordrende å holde pusten under kontroll. Implementering av enkle pusteteknikker kan være avgjørende for å roe nervesystemet. Prøv dype pust inn gjennom nesen, hold i noen sekunder og pust deretter ut gjennom munnen.   

Gjenta denne prosessen flere ganger før intervjuet, for å senke pulsen og redusere angst. Dette hjelper ikke bare fysisk, men det gir også en kort pause for å samle tankene og fokusere på øyeblikket.  

I tillegg til pusteteknikker, kan det være nyttig å snakke positivt til seg selv. Fortell deg selv at du er godt forberedt, kvalifisert for stillingen og at du har en verdifull erfaring å dele. Ved å bytte negative tanker med positive, kan du endre tankemønstre og øke selvtilliten. Dette vil redusere stressnivået betydelig. 

Positive tanker 

Positive tanker er avgjørende for å håndtere stresset knyttet til jobbintervjuer. Unngå å fokusere på bekymringer rundt det ukjente eller frykt for å gjøre feil. Reflekter heller over dine tidligere suksesser og erfaringer som har forberedt deg dette øyeblikket. Intervjuet er like mye en mulighet for deg til å vurdere selskapet som det er for dem til å evaluere deg.  

Forestill deg å svare på spørsmål med selvtillit. Bli engasjert i en positiv samtale med intervjueren, og forlat rommet med en følelse av prestasjon. Å skape et mentalt bilde av suksess kan bidra til å dempe angst og sette deg i en positiv sinnstilstand. Ved å fokusere på dine egne prestasjoner og styrker, kan du forandre perspektivet ditt fra frykt til glede. 

Stresset over CV-en og søknaden? 

Det er ikke bare jobbintervju som gjør at folk stresser. Flere kommer seg simpelthen ikke engang til jobbintervjuet. Ofte er dette fordi verken CV eller søknad er gode nok. Det er en grunn til å stresse! Men senk skuldrene, og la proffene ta seg av denne oppgaven.  

Når du setter ut CV-arbeidet til proffer, slipper du å gjennomføre en av de vanskeligste oppgavene i jobbsøkerprosessen. Da kan du heller fokusere fullt ut på intervjusituasjonen. Den beste måten å redusere stress i jobbintervju, er å sette ut arbeidet med CV og søknad. La oss hjelpe deg i dag!