Hvordan søke jobb?
Er du usikker på hvordan du kan søke på jobb? Ikke fortvil! I denne guiden skal vi ta deg gjennom prosessen – steg for steg. Enten du skal søke på din første jobb, eller ønsker å bytte jobb, kan jobbsøking by på både utfordringer, opp- og nedturer.
Mange synes det er frustrerende å søke på ledige stillinger dersom de opplever å aldri bli kalt inn til jobbintervju. Noen opplever også at de aldri får svar på jobbsøknaden, noe som kan være minst like irriterende.
La oss se nærmere på hvordan du kan søke jobb, og øke sjansen for å få tilbud om stillingen!

Steg 1: Finn ut hva slags jobb du skal søke på
Hvordan søke jobb? Det første steget bør være at du kartlegger hva slags jobb som passer deg best. Dette handler ikke bare om hvilke interesser og hobbyer du har, men også hva slags erfaring og kompetanse du sitter på.
Det er viktig at du er realistisk når du skal søke på jobb. Husk at det er stor konkurranse om jobber, og at du ikke nødvendigvis vil få tilslag på drømmejobben med en gang. Ofte må man jobbe seg oppover. Ved å opparbeide seg erfaring fra ulike jobber, kan drømmejobben etter hvert bli din!
De fleste arbeidsgivere ser på hva slags erfaring og utdannelse du har når du søker jobb. Kravet om utdannelse kan imidlertid variere mye fra jobb til jobb. Noen jobber krever ingen utdannelse eller fagbrev, mens andre stiller absolutte krav til dette.
Drømmer du om å bli elektriker, må du altså ta nødvendig utdannelse først. Erfaringen din spiller også en rolle. Men husk likevel på at du i noen tilfeller kan veie opp for tapt arbeidserfaring men annen relevant erfaring.

Steg 2: Let etter ledige stillinger i de rette kanalene
Så snart du vet hva slags jobber du kan søke på, er tiden inne for å finne ledige stillinger som matcher kriteriene dine. Hvordan søke jobb? Prosessen starter med at du leter etter ledige stillinger i relevante kanaler.
Både NAV, Finn og sosiale medier som Facebook eller LinkedIn er fine portaler for jobbsøk. Du kan gjerne lete etter ledige stillinger i alle disse kanalene. Du vil imidlertid se at mange av de samme stillingene vil vises på for eksempel NAV sin nettside og Finn.no.
Hvordan søke jobb uten å lete gjennom stillingsannonser? I mange tilfeller kan veien til ny jobb gå via bekjente i nettverket ditt. Opprett gjerne en god profil på LinkedIn, der du kan knytte nettverk og komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere.
Du kan også dele et innlegg på Facebook, der du forteller om kompetansen din og at du søker etter ny jobb. Be gjerne venner og familie om å dele innlegget. Da øker sjansen for at en potensiell arbeidsgiver oppdager deg! Du kan også sende åpne søknader til aktuelle bedrifter.

Steg 3: Skriv en skreddersydd jobbsøknad og oppdater CV-en
Hvordan søke på jobb, når du omsider har funnet en aktuell stilling? Dette er kanskje den mest utfordrende delen av jobbsøkerprosessen. Mange synes det er vanskelig å lage en god CV eller en jobbsøknad som skiller seg ut i mengden.
Mange finner eksempler på jobbsøknader på nett, og kopierer nærmest innholdet. Arbeidsgiveren mottar ganske sikkert mange lignende jobbsøknader. Ved å lage en god og engasjerende jobbsøknad fra bunnen av, kan du potensielt skille deg positivt ut i mengden.
Med en god jobbsøknad får du ikke bare frem at du er engasjert og motivert for jobben. Du viser også at du er en perfekt match for arbeidsplassen, og at du har evnen til å arbeide for at bedriften skal nå sine målsetninger.
Våg å skryte litt av deg selv, og vis at du er den rette kandidaten for stillingen. Det er også viktig med en ryddig og oppdatert CV. CV-en din gir blant annet arbeidsgiveren oversikt over kompetanse, erfaring og utdannelse. Her er det greit å vite hva som bør inkluderes, og hva som bør utelates.

Steg 4: Ha is i magen
Så snart jobbsøknad og CV er sendt inn, er det bare én ting å gjøre – vente. I noen tilfeller er man heldig og får svar i løpet av få timer eller dager. Andre ganger kan det ta flere uker før man hører noe fra den potensielle arbeidsgiveren. Ventetiden kan føles lang og nervepirrende.
Det kan føles veldig kjipt og demotiverende om man skulle få avslag. Husk imidlertid på at du er langt fra den eneste som fikk avslag. Konkurransen er stor, og det ofte er mange som søker på én og samme jobb. Ha derfor is i magen, og ikke gi opp håpet om at drømmejobben kan bli din.

Trenger du jobb raskt?
Hvordan søke jobb når du trenger jobb raskest mulig? I slike tilfeller kan det lønne seg å ta til takke med en jobb som ikke nødvendigvis er drømmejobben.
Har du for eksempel behov for en inntekt fordi du har mistet jobben? Da kan en midlertidig jobb være kjekk å ha frem til drømmejobben dukker opp. Det kan også hende at du finner en ledig stilling for en jobb du virkelig ønsker. Sjansen er dog stor for at arbeidsgiver ikke ansetter på dagen.
I veldig mange tilfeller skal arbeidsgiveren vurdere en hel bunke av potensielle kandidater. Disse skal ofte kalles inn til intervju også. Ønsker du å få jobb raskt, kan det være lurt å søke på stillinger som nærmer seg søknadsfristen. Gjør du det, kan du fort spare noen uker med ventetid.
Trenger du jobb raskt kan det også være lurt å snakke med NAV. De kan ofte hjelpe deg ut i arbeid raskere enn om prosessen håndteres på egen hånd. Husk at du dessuten kan finne mange interessante småjobber på Finn.no. Dette er jobber du ofte kan utføre på dagen!

Bør du bruke en søknadsmal eller jobbsøknad-skisse?
Nøkkelen til suksess når du skal søke jobb, er i mange tilfeller jobbsøknaden og CV-en. Disse bør optimaliseres og skreddersys stillingen du søker på. Det er viktig med en jobbsøknad som fremhever dine beste kvaliteter og engasjement, samtidig som søknaden har god språklig flyt.
Mange arbeidsgivere leser gjennom flere titalls søknader. Dersom søknaden er full av skrivefeil og dårlige formuleringer, vil dette neppe gi deg et forsprang blant alle kandidatene. Men hvordan kan du sikre at CV og søknad blir best mulig? Kan det være nyttig å bruke en mal eller skisse?
Det finnes søknadsmaler på nett, og disse kan fungere som et fint utgangspunkt dersom du skal skrive en søknad. Malen gir deg oversikt over oppbygning og struktur, og du kan deretter fylle inn din egen tekst der den skal stå.
Skisser og maler er greie hjelpemidler, men du bør uansett sørge for at selve innholdet er unikt og ditt eget. Dersom du tar utgangspunkt i (eller kopierer) søknader du finner på nett, vil dette fort gjennomskues av en arbeidsgiver. Sørg heller for at du skiller seg ut i mengden!

Hvordan lage en god jobbsøknad og CV?
Når du spør deg selv «hvordan søke jobb», er det kanskje mer rett å tenke «hvordan skrive jobbsøknad og CV?». Det er nemlig disse som kan være nøkkelen til suksess når du søker jobb. I de fleste tilfeller vil CV og søknad være helt avgjørende for hvorvidt du blir innkalt til intervju eller ikke.
En god jobbsøknad fremhever at du er kompetent, motivert, dyktig og engasjert. I CV-en skal du sikre at arbeidsgiver får god oversikt over både utdannelse, kurs, erfaring og grunnleggende personlige data. Det kan imidlertid være lettere sagt enn gjort å skrive en god CV eller søknad.
Det kanskje viktigste du gjør, er å sikre en god struktur i både søknads- og CV-tekst. Pass også på at dokumentene er fri for skrivefeil, noe som er skikkelig «fy-fy» når du søker på jobb. Sørg ellers for at søknadsteksten tar opp det arbeidsgiver etterspør i stillingsutlysningen.

Få hjelp med jobbsøknad og CV
Hvordan søke jobb? Jobbsøking kan være en veldig tidkrevende og utfordrende prosess. Først og fremst bør du vite hvilke jobber du kan søke på. Dette er avhengig av både utdannelse og erfaring. Når dette er kartlagt, kan du begynne å lete etter ledige stillinger i kanaler som Finn.no.
Send ut en jobbsøknad og CV som får frem alle relevante egenskaper og kompetansen du sitter på. Målet med søknadsteksten er å overbevise arbeidsgiveren om at du er den perfekte kandidaten for jobben. Det å lage en god søknad eller CV kan imidlertid være vanskelig.
Dersom du er usikker på hvordan du skal lage en god CV eller søknad, kan Din CV-hjelp bistå! Vi finner frem tryllestaven, og sørger for at din eksisterende CV forvandles fra middelmådig til proff! Vi kan også lage søknaden for deg, og tilpasse denne til den aktuelle stillingsutlysningen.
Kontakt Din CV-hjelp i dag, og kom ett steg nærmere drømmejobben!