48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan skrive en jobbsøknad?

Har du bestemt deg for å sende inn en jobbsøknad til en stilling? Målet med en jobbsøknad er å bli kalt inn til intervju. For at den skal kunne oppfylle dette målet, er det viktig at du skriver den på en måte som får arbeidsgiver til å ville snakke mer med nettopp deg.

Har du har funnet en stillingsutlysning som du ønsker å søke på? Eller kanskje har du bestemt deg for å sende en åpen søknad til en bedrift? Uavhengig av hvilken av disse som gjelder deg, er det ofte mye spenning og nervøsitet knyttet til dette valget. Den triste sannheten er at selv om du kanskje er den rette kandidaten for jobben, kan du ødelegge sjansene dine ved å levere en dårlig jobbsøknad.

I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du kan gå frem for å skrive en god jobbsøknad som får deg inn til intervju!

Mann som jobber på PC

Et godt forarbeid legger grunnlaget

For å ende opp med en best mulig jobbsøknad, burde du vurdere å gjennomføre et godt forarbeid før du starter på selve skriveprosessen. Søknaden din bør nemlig tilpasses etter det arbeidsgiver spør om og leter etter.

Begynn med å lese søknadsutlysningen nøye. Her finnes det mye informasjon som kan hjelpe deg på veien mot å imponere arbeidsgiver. Still deg selv spørsmål som: Hva slags kvalifikasjoner krever de og hva de ønsker? Hvilke arbeidsoppgaver eller ansvarsområder inkluderer stillingen? Hva slags trekk ønsker de at deres ansatte skal ha? Ved å finne svarene på disse spørsmålene, kan du se hvordan du måler opp.

Noen ganger gir ikke utlysningen nok informasjon. Da kan du innhente opplysningene du ønsker om stillingen eller arbeidsstedet på andre måter. Du kan for eksempel benytte deg av søkeferdighetene dine eller nettverket ditt. Eller du kan rett og slett ringe arbeidsgiver og stille dine gjennomtenkte spørsmål.

Etter dette handler det om å bruke informasjonen du nå har, til å overbevise arbeidsgiver om hvorfor du er nøyaktig den de leter etter.

Sjekkliste for hva som skal med i jobbsøknad

Hva skal med i jobbsøknaden?

Som hovedregel bør ikke søknaden være på mer enn en side. Dette kan være utfordrende for noen, men husk at arbeidsgiver skal lese igjennom mange jobbsøknader. Det er en fordel dersom du klarer å holde deg kort og konsis, på samme tid som du får frem den viktigste informasjonen.

En jobbsøknad skal inneholde:

  • Overskrift
  • Kontaktinformasjon til deg og arbeidsgiver
  • Kort og interessevekkende innledning
  • Hvem du er
  • Kort om din relevante kompetanse, arbeidserfaring og annen erfaring
  • Kort om dine egenskaper
  • Hvorfor du passer til den konkrete stillingen
  • Din motivasjon for å søke
  • En sterk avslutning

Det er veldig viktig at alt i søknaden er relevant for stillingsbeskrivelsen eller hvordan du kan prestere i jobben. Sett av god tid til å reflektere rundt og skrive hver del av søknaden din. Prøv å være profesjonell, på samme tid som du mellom linjene viser hvem du er. Vi vil nå gå over til noen gode råd du kan holde i bakhodet mens du skriver.

Mann som står foran søknaden sin

Få jobbsøknaden til å skinne

En CV og søknad bør utfylle hverandre ikke være kopier. CV-en er ment til å gi en rask oversikt over din kompetanse, erfaringer osv. Søknadsteksten bør gi arbeidsgiver lyst til å møte deg. I motsetning til CV, har du her muligheten til å begrunne med dine egne ord hvorfor du er kvalifisert for og interessert i stillingen.

Legg litt ekstra fokus inn i overskriften, innledningen og avslutningen. Overskriften og innledningen burde vekke interessen til arbeidsgiver med en gang, samtidig som de får praktisk informasjon, som hvorfor du søker. Avslutningen er et godt sted å vise hvor ivrig du er. Pass på å være høflig og ikke stille noen krav.

Søknadsteksten gir arbeidsgiver opplysninger om hvordan du organiserer og presenterer deg selv. Pass derfor på å unngå skrivefeil. Skriv tydelig og med korrekt grammatikk. Det er lett å se seg blind på tekstene sine, derfor kan det være en god ide å få noen andre til å lese igjennom når du er ferdig.

Glade skribenter som står med PC i hånden

Vi i Din CV-hjelp kan bidra

Det å skrive en god jobbsøknad er en kunst. Det er mye du skal tenke på. Hvordan skal du formidle din kompetanse, egnethet og motivasjon på en god måte? Har søknadsteksten din korrekt setningsoppbygginger og er fri for skrivefeil?

Dersom du synes det er vanskelig å få søknadsteksten din til å skinne, kan det være verdt å be om hjelp. CV og søknadsteksten er det som skal sikre deg intervjuet og deretter jobben du ønsker. For å sørge for at disse blir best mulig, kan det være lurt å vurdere å søke profesjonell hjelp.

Vi i Din CV-hjelp kan hjelpe deg med å forberede eller skrive en ny CV og/eller søknadstekst. På bakgrunn av vår lange erfaring vet vi hva arbeidsgivere vil legge merke til og respondere godt på.

Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat, eller bestill din unike og gode jobbsøknad i dag!