Åpen jobbsøknad
Er du på utkikk etter arbeid, men sliter med å finne en stilling du kunne tenke deg å søke på? I denne situasjonen velger mange å vente med jobbsøkingen til det kommer nye stillingsannonser ut. Det er på ingen måte nødvendig! Lær om hvordan du skriver en åpen jobbsøknad i dag og ta saken i egne hender!
Det er lett å tenke at den eneste måten å søke på en jobb er å søke på utlyste stillinger. Dette er ikke sant. Du kan også velge å skrive en åpen søknad. Denne kan du sende inn til spesifikke bedrifter eller vedrørende stillinger som du kunne tenke deg å jobbe i/ for.
Hvis du skal eller har startet med jobbsøkingen, kan det ikke skade og vurdere om en åpen søknad kan være riktig fremgangsmåte for deg. Men som med en vanlig søknad, finnes det også her et skille mellom hva som er en god åpen jobbsøknad og ikke. I denne artikkelen vil vi derfor gå nærmere inn på hva en åpen jobbsøknad er, og hvordan du kan skrive en god åpen jobbsøknad som blir en ressurs på veien til jobb.

Hva er en åpen jobbsøknad?
Det finnes to hovedtyper av søknader: åpen- og vanlig søknad. En åpen søknad minner om en vanlig jobbsøknad, men det finnes et par forskjeller. Den mest distinktive forskjellen handler om fremgangsmåten. Når du sender en åpen søknad, sender du den til en arbeidsgiver uten at de har lyst ut en stilling eller bedt om den. Når man søker med en vanlig søknad, forventer arbeidsgiver å motta søknader.
Det finnes et par fordeler ved å sende en åpen søknad. For det første skaper du flere muligheter for deg selv, ved å søke utenfor de utlyste stillingsannonsene. Det er heller ikke uvanlig at mange jobber fylles opp, før man får muligheten til å søke. Ved å sende en åpen søknad, kan du derfor lettere få tilgang til disse stillingene.
Som regnes ofte som et fortrinn dersom en jobbsøker viser vilje til å ta initiativ. Dette gjør du når du skriver en åpen jobbsøknad. I motsetning til en vanlig søknad, er det lettere å vise at du er interessert og motivert for å jobbe i akkurat den bedriften eller stillingen du søker på med en åpen søknad.
Når man skal skrive en vanlig søknad kan man ofte tilpasse den ved å skrive ut ifra informasjonen som gis i stillingsannonsen. I skriveprosessen til den åpne søknaden har du ikke noen slik informasjon. Derfor er det en god ide å se litt mer på hvordan du burde gå til verks, for å ikke miste noen av fordelene med den vanlige søknaden, men fremdeles benytte deg av alle de positive fortrinnene ved å sende en åpen søknad.

Hvordan lykkes med en åpen jobbsøknad?
1. Research
Å sette av litt tid til å utføre research kan være nyttig i prosessen med å skrive en åpen søknad. Først og fremst kan det være en god ide å undersøke om den aktuelle bedriften du ønsker å søke på, er villige til å motta åpne søknader. Hvis de er det, er det lurt å gjøre seg kjent med deres foretrukne måte å motta søknaden på, og hvem den eventuelt skal sendes til. Da har du sørget for at de er positivt innstilt for å motta søknaden din og at den behandles riktig.
For å finne ut om jobben er av interesse for deg, har du sikkert allerede vurdert å lese mer om bedriften, samt stillingen. Det kan også være en god ide å vite mer om bedriften når du skal skrive selve søknadsteksten. Har dere noen felles verdier? Er du enig med målsetningen til bedriften?
2. Gjør deg selv interessant
Som vi så vidt var inne på er innholdet i en åpen søknad ganske lik som i en vanlig søknad. Det betyr at det fremdeles er viktig at søknaden din skaper interesse og får din potensielle arbeidsgiver til å ønske å vite mer om nettopp deg. Ved å bruke researchen du utførte om bedriften, kan du skrive om tidligere erfaringer og kunnskap som viser at du er den rette kandidaten for stillingen. Bonus tips: begynn å trigge interessen til arbeidsgiveren allerede i overskriften.

3. Gi uttrykk for motivasjon
Ved å sende en åpen søknad, har du allerede vist at du er motivert for å begynne i nettopp denne bedriften eller stillingen. Hvis du derimot sender nøyaktig samme søknadstekst til flere bedrifter, kan dette ødelegge fordelen du hadde. Søknadsteksten burde vise at den er skrevet direkte for den aktuelle bedriften. Tenk igjennom hva du kan tilby bedriften og hvordan nettopp du kan gjøre en god jobb.
4. Inkluder kontaktinformasjon
Hvis du sender inn en åpen jobbsøknad er målet at du skal få svar og helst komme videre til et intervju. Husk dermed å gjøre det enkelt for arbeidsgiveren å ta kontakt med deg. Du kan for eksempel avslutte søknaden ved å tilby din kontaktinformasjon.
5. Følg opp søknaden etterpå
Når du kommer til dette steget, har du allerede levert den fantastiske jobbsøknaden din og tilhørende CV. Da kan det være fristende å stoppe opp og regne seg som ferdig med søkeprosessen. Hvis du derimot ønsker å øke sjansene dine for å bli tilbudt jobben, burde du følge opp søknaden din! Etter en uke eller to, kan du derfor ta kontakt med bedriften på en høflig måte. Dette viser arbeidsgiver din genuine interesse og motivasjon for jobben!

Din CV-hjelp hjelper deg gjerne
Målet med en åpen jobbsøknad er, som du sikkert nå har forstått, å gi en god og oppmerksomhetsgripende presentasjon av din kompetanse, slik at arbeidsgiver kontakter deg og forhåpentligvis tilbyr deg jobben. Selv om det å skrive en god søknadstekst er viktig, betyr ikke det at det kommer naturlig for alle.
Vi i Din CV-hjelp kan hjelpe deg med å skrive eller forbedre både din CV og søknad. Kontakt oss i dag og motta en åpen jobbsøknad som skiller seg ut, får frem motivasjon din og skaper interesse hos din fremtidige arbeidsgiver!