Hvordan skal en CV se ut?
CV-en er på mange måter inngangsbilletten til et jobbintervju. Derfor er det helt essensielt at denne er tiltalende. Men hvordan skal en CV se ut? Vi gir deg de beste tipsene for en moderne CV!
Hvert år søker flere nordmenn på titusener av forskjellige jobber. Enkelte er heldige og lander drømmejobben, mens andre ikke engang kommer seg på intervjuet.
Et vanlig resultat i en søknadsprosess, er at CV-en din blir kastet rett i søpla. Når arbeidsgiver har flere titalls søkere til en og samme stilling, har de simpelthen ikke tid til din rotete CV.
Derfor er det viktig å sette seg ned og finne ut av hvordan en CV skal se ut. Det finnes ingen fastsatt fasit på dette spørsmålet, men allikevel er det flere gode retningslinjer du kan følge.
Din CV-hjelp er eksperter på skriving av CV og søknad, og vi hjelper deg gjerne. Klikk nedenfor, og se vårt gode utvalg av tjenester innenfor CV- og søknadshjelp!
Hva skal en CV inneholde?
Det viktigste for en CV, er ikke overraskende innholdet. Så hva skal en CV inneholde? Nedenfor har vi gått gjennom de aller viktigste elementene som din CV bør ha med.
- Personlig informasjon
- Utdanning
- Arbeidserfaring
- Annen erfaring
- Kurs
- Språkkunnskaper
- IT-kunnskaper
- Fritidsinteresser
- Referanser
- Bilde
Personlig informasjon
Ditt navn bør kunne identifiseres umiddelbart. Det beste alternativet er å bruke dette som overskrift. Styr unna bruken av «CV» for eksempel som overskrift – det er helt bortkastet tekst!
Annen informasjon, slik som adresse, mobilnummer, e-post, og ikke minst din fødselsdato, skal også med. Dette er en oversikt over ditt liv (curriculum vitae), og da er personlig informasjon viktig.
Det anbefales her å inkludere denne informasjonen i en form for boks. Eventuelt kan du skrive dette i toppteksten i et Word-dokument. Ikke la denne informasjonen dominere CV-en din.
Utdanning
Utdanning er viktig i dagens arbeidsliv, og innen mange yrker er dette en forventning. Derfor er det ofte lurt å sette utdanningen øverst, men merk at arbeidserfaring også kan komme først.
En god tommelfingerregel er at utdanning mest sannsynlig kommer først dersom du har høyere utdanning. Start med den skolen du går på nå, eller gikk på sist, og avslutt med din første skole.
Husk navn på skolen, utdanningsprogrammet du tok, og årene du gikk der. Det er sjeldent at en gir informasjon i en CV om hva utdanningen lærte deg.
Arbeidserfaring
Arbeidserfaring bør enten være nummer 2 eller 3 av elementene du fremmer på CV. Start med jobben du har nå eller hadde sist, og gå nedover i kronologisk rekkefølge.
Har du ingen utdanning å vise til? Eller søker du kanskje på en jobb der din utdanning er irrelevant? Da er det lurt å sette opp arbeidserfaringen først. Spør oss gjerne om råd på dette punktet.
Du kan velge mellom å skrive et par linjer om hva du gjorde i jobben, eller lage punktliste. Vi anbefaler sistnevnte, siden det er enklere å skanne gjennom. Punktene kan forklares under intervju.
Annen erfaring
Annen erfaring kan relatere til blant annet idretten, frivillige organisasjoner, og foreninger. Dersom du er aktiv i alt fra fotballklubb til menighet, kan det være lurt å dele på CV-en din.
Her er det allikevel viktig å være obs. La seksjonen være kort, med mindre du har relevant erfaring å vise til. Elevrådsleder, kaptein på fotballag, eller budsjettansvarlig i korps, er slike erfaringer.
Du kan velge å sløyfe denne delen av CV-en, noe også mange gjør i dag. Grunnen til det, er simpelthen at veldig få arbeidsgivere velger kandidater basert på disse punktene.
Kurs
Kursing er viktig for å opprettholde din kunnskap innenfor et felt. Spesielt dersom du tok utdanning for mange år siden, kan det være høyst relevant å ta kurs for å vise at du er oppdatert på emnet.
Det finnes mange kurs du burde ta med på CV-en din, men vær obs på de som ikke er relevante. Mange CV-er blir rotete av at kurs totalt dominerer den – ikke gå i denne fella.
Et tips kan være å sette en grense på de fem mest relevante kursene. På den måten slipper CV-en din å bli full av kurs, og den blir enklere å skanne for arbeidsgiveren.
Språkkunnskaper
I mange yrker er språkkunnskaper absolutt relevante. Ønsker du en jobb innen turisme, kan din flerspråklige bakgrunn være en veldig stor fordel.
Innen andre yrker, er det derimot helt irrelevant. Dersom du for eksempel søker jobb som kontormedarbeider i en norsk bedrift, tas det for gitt at du kan norsk språk.
Det vil i slike tilfeller ikke være hverken positivt eller negativt å kunne andre språk. Vurder om du bør sløyfe denne delen for jobber der det ikke er nødvendig med språk utover norsk.
IT-kunnskaper
Skal du søke jobb som kontormedarbeider, er derimot IT-kunnskaper mest sannsynlig veldig viktig å ha med. Gode kunnskaper innen Office-pakken er det de fleste arbeidsgivere ser etter.
Dersom du ønsker å bli grafisk designer, er for eksempel Adobe og Photoshop populære programmer. HTML, Java, og CSS er gode IT-kunnskaper å ha for kodere.
Søker du en jobb uten krav til IT-kunnskaper, kan du sløyfe denne delen. Ikke legg på Office-pakken for eksempel som IT-kunnskap bare for å fylle ut et felt – ta det heller bort!
Fritidsinteresser
Fritidsinteresser er blitt mer sjeldent å inkludere på CV-en. Ofte blir disse bare til fyll. Men er du for eksempel ung uten arbeidserfaring, kan det være lurt å skrive litt om fritidsinteresser.
Kanskje spesielt lurt er det å inkludere fritidsinteresser som spesifikt relaterer til stillingen. Søker du jobb i jakt- og fiskeavdelingen hos XXL, er dine interesser innenfor dette gull verdt.
Bruk altså denne delen av CV-en til å fremheve hvordan interessene dine kan gjøre at du presterer bedre i stillingen. Klarer du ikke det, bør ikke disse være med i CV-en.
Referanser
Referanser er behjelpelige for at arbeidsgiver skal kunne bekrefte at du er den du sier du er. Disse gir arbeidsgiver mulighet for eksempel til å spørre din tidligere sjef hvordan du presterte på jobb.
Det er også mulig at professorer, lærere, trenere, og andre ledere kan stå som referanser. Vær sikker på at du har et utvalg av referanser liggende, slik at disse kan hjelpe deg ved behov.
De fleste arbeidsgivere spør ikke om referanser før etter intervju. Allikevel anbefaler vi, som en av de eneste, å ta med referanser på CV-en din. Det gir en profesjonalitet som vi mener er veldig viktig!
Bilde
Bilde eller ikke bilde? Vårt team sier et helt klart JA! Dette vil være din mulighet til å bli husket i bunken, da ca. halvparten av nordmenn velger å ikke ha bilde på sin CV.
Grunnlaget kan være rimelig godt, men i de fleste tilfeller handler det om at en ikke innser effekten. Et klart bilde der du smiler, setter igjen et inntrykk hos arbeidsgiver som leser CV-en.
Sørg gjerne for at dette er synlig på toppen av CV-en, rett ved siden av ditt navn. Dermed kan arbeidsgiver assosiere ditt navn med ditt ansikt, en stor fordel i søknadsprosessen!
Designet må ikke undervurderes
Nå som du vet hva en CV bør inneholde, er du nesten i mål. Allikevel er kanskje minst like viktig hvordan CV skal se ut designmessig. Her er det nemlig store poeng å tjene hos arbeidsgiver.
Det viktigste du skal bemerke deg, er strukturen på CV-en. Lag derfor, eller last ned, en CV-mal som setter opp elementene på en enkel måte. Velg også gjerne design som passer stillingen.
Designet bør være moderne, der CV-en gjerne inngår på 1-2 sider. Vi anbefaler 1 side for de aller fleste yrker, men vi innser også at dette ikke alltid vil være mulig å kunne oppnå.
3 kjappe CV-tips
CV-ens utseende og design bringer oss til 3 kjappe CV-tips som vi ønsker at du skal benytte. Disse vil gjøre at din CV garantert blir vurdert av din neste arbeidsgiver.
1. Skannbarhet er viktigst
Skannbarhet handler om at CV-en din skal kunne skannes enkelt gjennom. Enhver arbeidsgiver vil være glade dersom de kan lese CV-en din i løpet av 30 sekunder gjennom skanning.
Dersom du strukturerer CV-en riktig, vil de nemlig bare kunne la øynene gli over informasjonen. Punktlister, korte setninger, og fet skrift på viktig informasjon, gjør dette enklest mulig.
2. Sløyf all unødvendig tekst
Fritidsinteresser, annen erfaring, kurs, språkkunnskaper, IT-kunnskaper, og fritidsinteresser, er alle punkter som potensielt kan sløyfes. Det viktigste er uansett at du sløyfer unødvendig tekst.
Mange skriver opptil 10 linjer med tekst under hver jobb de tidligere har hatt. Vi anbefaler som nevnt punktlister, både for skannbarhet, og mindre tekst i CV-en din.
3. Spiss din CV
Du bør ha en standard CV du benytter deg av, men ikke send denne til alle arbeidsgivere. Sørg for å spisse CV-en inn mot den respektive stillingsutlysningen. Det finnes mange gode CV-tips her!
Vårt beste tips er å bruke nøkkelord fra utlysningen. Dette viser at du faktisk har lest utlysningen, samt at du selv evner å se hvordan din profil kan passe bedriftens profil.
Hvordan skrive CV for 16-åringer?
Det finnes noen unntak fra bestemmelsene for hvordan en CV skal se ut. Merk at det i utlandet kan være andre normer. Dersom du for eksempel er 16 år og aldri har jobbet, gjelder også andre regler.
Hvordan kan du skrive CV for 16-åringer for eksempel? Her er det viktig å bruke de punktene som det finnes informasjon på, siden både utdanning og arbeidserfaring kommer til kort.
Skriv gjerne her om fritidsinteresser, samt deltakelse innen idrett, frivillige organisasjoner, og foreninger. Hjelper du til i familien for eksempel, kan dette også være aktuelt.
Det viktigste som ung og uerfaren, er at en finner aktuelle og relevante erfaringer til å fylle ut CV-en. Har du ingen av disse, kan kanskje et kurs på nett eller deltakelse i frivillige organisasjoner være lurt.
Sende i Word eller PDF?
Når du endelig har fått alt på plass, er det mest sannsynlig i et Word-dokument. Men er det i dette dokumentet du bør sende CV-en din til arbeidsgiver?
Kanskje virker dokumentet solid på din datamaskin, men det er ikke sikkert formateringene spiller på lag med arbeidsgivers PC. Vær på den sikre siden og send dokumentet i PDF-form.
Det er verdt å merke seg at arbeidsgiver her heller ikke kan se hvordan du har formatert elementer. Har du brukt et litt billig triks for å få det til å se fint ut? I PDF vil ikke dette være synlig!
La oss hjelpe deg i dag!
Føler du fortsatt at du sitter litt fast? La våre profesjonelle tekstforfattere hjelpe deg med CV-en i dag. Vi har skrevet tekster for millioner av kroner til næringslivet – hvorfor ikke også din CV?
Vi gir deg både rimelig CV-fiks, CV, søknad, og LinkedIn-profil fra bunnen av. Sjekk også ut vår Premium-pakke, dersom du ønsker å maksimalisere sjansene for innkalling til intervju!