48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan oppgi referanser på CV?

En god CV kan gjøre veien til drømmejobben lettere! En CV har begrenset plass. Derfor er det viktig å bruke plassen til sin fordel. Så hvordan oppgi referanser på CV?

Gode referanser kan være veldig verdifullt for en arbeidsgiver i en ansettelsesprosess. Det åpner opp en mulighet for å snakke med noen andre som kjenner deg i arbeidssammenheng. Hvis de var fornøyde med jobben du gjennomførte og går gode for deg, kan det gi arbeidsgiver nok trygghet til å ønske å ansette nettopp deg.

Referanser kan være en stor bidragsgivende faktor i ansettelsesprosessen. Det vil derimot ikke nødvendigvis si at det burde inkluderes på CV-en din. I denne artikkelen vil vi gjennomgå når du burde oppgi referanser, og når du burde la være. Vi vil også snakke om antall og utvelgelse av referanser, samt hvordan oppgi referanser på CV.

Mann som sitter å skriver CV

Når burde du droppe referansene på CV-en?

Selv om referanser tradisjonelt sett har blitt inkludert på CV-er, er det sjeldent nødvendig å oppgi dem. En CV skal som hovedregel ikke være lenger enn én til to sider. Etter å kanskje ha inkludert tidligere arbeidserfaring, utdanning, ferdigheter, fritidsinteresser og mer, er det ikke sikkert at du har så mye plass igjen. Da vil det sjeldent være verdt å bytte ut noe med referanser.

Du burde unngå å oppgi referanser dersom stillingsannonsen du søker på ikke ber spesifikt om det. For å vurdere hva du burde gjøre, kan du også se på nettverket ditt og din egen posisjon innen feltet du søker jobb i. Hvis du er ny i feltet eller har for få referanser, er det sjeldent lurt å rette søkelyset mot dette. Du bør heller aldri oppgi referanser uten å ha fått samtykke fra referansene dine først.

Det er sjeldent lønnsomt å bruke opp dyrebar plass på CV-en din om du kan henvise til referansene dine på andre måter. Du kan for eksempel heller velge å inkludere referanser i følgebrevet, en e-post eller et separat dokument. Ovennevnte informasjon gjelder fremdeles her også.

To personer som sjekker av for når man burde oppgi referanser

Når burde du oppgi referanser på CV?

Det finnes et par situasjoner der du burde inkludere referanser. Den mest åpenbare er når stillingsannonsen ber spesifikt om referanser. Det finnes også et par til.

Veldig mye av vurderingen handler om nettverket ditt. Hvis du har et sterkt nettverk, bør du vurdere å tydeliggjøre dette. Slik kan din potensielle arbeidsgiver se det. Kjenner du for eksempel en kjent person innen feltet du sikter deg mot, kan dette være verdifullt. Hvis fagområdet er avhengig av referanser, kan det også være fordelaktig. Å ha et godt nettverk kan vise din evne til å knytte kontakter eller hente inn kunder.

En siste grunn til å oppgi referanser på CV, kan være om du har blitt anbefalt direkte til arbeidsgiveren. Da kan det være greit å oppgi navnet til vedkommende. Det kan allikevel inkluderes i et følgebrev, dersom du skal skrive dette.

Forstørrelsesglass som ligger på skrå

Hvordan velge referanser?

Dersom stillingsbeskrivelsen ber om det, eller du har bestemt deg for å inkludere referanser på CV, har du nok noen spørsmål. Hvor mange referanser bør du inkludere? Og hvem kan være referanser?

Hvis det står oppgitt i stillingsbeskrivelsen hvor mange referanser du skal oppgi, burde du prøve å sikte deg mot det antallet. Dersom det ikke står oppgitt, kan 2-3 være et fint antall. Det er derimot viktig å ikke lyve på seg referanser! Har du ikke nok referanser, vær ærlig om dette. Familie og venner er heller ikke sterke referanser, da det ikke ser profesjonelt ut. De ideelle referansene er derfor personer du har møtt i jobbsammenheng eller lignende. Har man ikke vært i arbeid, kan en lærer være et fint valg.

Uansett hvem man fører opp som referanse, må man spørre om tillatelse. Dette er viktig, da det både er høflig, men også fordelaktig for din egen del. Hvis din referanse er forberedt på å bli kontaktet, samt vet hvilken jobb det gjelder, kan de få tid til å forberede seg. Hvis de gir din potensielle arbeidsgiver et godt inntrykk av deg, øker det dine sjanser for å få jobben!

Mann som jobber med å sette opp referansene sine

Oppsett av referanser

Nå som du har funnet ut hvem du skal føre opp som referanser, er neste steg å sette det opp på en korrekt og profesjonell måte. Tradisjonelt sett har referansedelen blitt plassert nederst på CV-en. Da skal både navn og kontaktinformasjon inkluderes.

Ofte kan det passe seg bedre å inkludere referansene dine i følgebrevet, i stedet for på CV-en. Hvis stillingsbeskrivelsen spør spesifikt om referanser, og det er anledning for det, kan du inkludere referansene i et separat dokument. Pass bare på at dette dokumentet holder samme profesjonelle standard som selve CV-en din.

Har du derimot bestemt deg for å ikke føre opp referanser på CV-en din? Da bør du unngå å skrive frasen: ”Referanser kan oppgis ved forespørsel”. En potensiell arbeidsgiver vet at dette kan forespørres, så unngå å kaste bort plassen din på dette.

Mann som står foran den ferdige CV-en sin

Motta CV-hjelp

Synes du det er vanskelig å utarbeide en profesjonell CV med eller uten referanser? Det er du ikke alene om. Dersom du er usikker på hvordan du skal gjøre det eller trenger litt hjelp, kan vi i Din CV-hjelp hjelpe deg!

Vi kan hjelpe deg med både CV og jobbsøknad. Da kan du legge bort bekymringene rundt både referanser og de andre elementene som må inn. Bestill i dag, og motta hjelpen du trenger for å komme ett skritt nærmere din drømmejobb!