48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan kle seg på jobbintervju?

Dersom du holder på med jobbsøking, lurer du kanskje på hvordan man bør kle seg på jobbintervju. Skal du stille opp som en ekte forretningsmann eller -dame med dressjakke og press i skjorten? Eller bør du bare kle deg litt penere enn hva du gjør ellers til hverdags?

Hvordan man skal kle seg på jobbintervju vil naturligvis kunne variere litt fra bransje til bransje. I noen bransjer er det tydelige kleskoder og «dresskultur», mens i andre bransjer er det helt innafor å gå med dongeribukse og t-skjorte.

I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan man bør kle og te seg på jobbintervju!

Mann som jobber på PC

Dress på jobbintervju?

Dersom du har sett på TV eller film, er det ikke uvanlig at man stiller opp med sin flotteste dress eller blazer på jobbintervju. I enkelte bransjer vil dette være naturlig å gjøre, men langt fra alle opererer med streng dresskode.

Skal du søke jobb i justisdepartementet eller lederstillinger i store konserner, er det nok mer naturlig å stille opp i dress enn i hverdagsklær. Så, hvordan kle seg på jobbintervju til stillinger som dette? Her er noen tips:

  • Svart eller mørkeblå dressjakke eller blazer
  • Svart eller mørkeblå dressbukse eller -skjørt
  • Hvit skjorte
  • Dressko

I de fleste tilfeller kan du fint droppe slips. Dette bidrar til at antrekket ikke blir «for» stivt. Husk å sjekke om det er en spesifikk kleskode som gjelder på arbeidsplassen. Ta gjerne utgangspunkt i denne når du skal planlegge hvordan du kler deg på jobbintervju.

Mann som står foran søknaden sin

Farge på klær til jobbintervju

Uansett hva slags jobb du søker på, kan du med fordel velge litt nøytrale farger på klærne dine til et jobbintervju. Sterke farger som gult, rødt og lilla kan med fordel droppes, med mindre du søker jobb innen kreative yrker – der farger kanskje kan fremheve kreativiteten din.

Hvordan kle seg på jobbintervju, med tanke på farger? Det kan være lurt å gå for nøytrale og klassiske farger som mørkeblått, sort, hvitt og grått. Farger som mørk grønn eller lignende kan imidlertid fungere bra det også.

Husk at det i utgangspunktet ikke er noe gale med farger på klærne, men at fargene kan påvirke arbeidsgivers inntrykk av deg – bevisst eller underbevisst. Farger kan også sende ut signaler eller ha kulturelle betydninger.

I land som Brasil blir for eksempel lilla betraktet som en sørgefarge. Rødt er også en farge man bør være forsiktig med, siden fargen gjerne forbindes med fare. Blått oppfattes derimot som en intellekt, seriøs og litt konservativ farge, og passer derfor godt til jobbintervjuer – særlig i næringslivet.

En mann som ser etter et passende antrekk til jobbintervju

Antrekk til jobbintervju for kvinne: Kjole eller…?

Både kvinner og menn velger ofte å kle seg i dress i forbindelse med jobbintervjuer innen næringslivet. Kvinner velger gjerne et knelangt skjørt, men det er også mange som velger dressbukse. Du kan imidlertid også bruke skjørt selv om det ikke er snakk om jobbintervju i næringslivet!

Dersom du skal på jobbintervju om sommeren, vil det neppe fremstå som merkelig om du dukker opp i en kjole. Pass likevel på at kjolen er passende for anledningen, og at det ikke ser ut som at du kommer rett fra fest.

For menn gjelder det samme prinsippet. Unngå å kle deg som om du skal en tur på badestranden, selv om det er varmt ute. Da er det bedre å bytte ut den slitte t-skjorten med en fin pique-skjorte med korte ermer.

Ellers er det nokså fritt frem hvorvidt man skal gå med bukse, skjørt eller kjole. Det viktigste er at man velger et antrekk man er komfortabel i.

Forstørrelsesglass: Ikke gå kledd sånn på jobbintervju

Dette bør du ikke gå kledd i på jobbintervju

Til nå har vi sett på hvordan man bør kle seg til et jobbintervju. La oss se litt nærmere på hva slags antrekk man bør styre unna. Når du er på jobbintervju ønsker du gjerne å utstråle profesjonalitet og seriøsitet, noe antrekket kan hjelpe deg med.

Går du med joggebukse eller en hullete hettegenser, kan antrekket fort få et litt slaskete uttrykk. Pass også på at du ikke går med skitne, hullete eller flekkete klær på jobbintervjuet. Du kan med fordel droppe lue eller caps på intervjuet også.

En mann som sitter foran PC-en i hverdagsklær

Bruk dine fineste hverdagsklær

Et godt tips til deg som skal på jobbintervju, er å kle deg i dine fineste hverdagsklær. På den måten kan du føle deg komfortabel, samtidig som antrekket ikke blir for stivt eller overpyntet. Det er viktig å kunne føle seg som «seg selv», noe som gjør det lettere å senke skuldrene.

En bluse eller skjorte er ofte et supert alternativ, men du kan i mange tilfeller også velge en nøytral genser. Velg også en bukse eller et skjørt som du føler deg komfortabel i, og finn et par sko som passer til resten av antrekket.

En bluse eller skjorte kombinert med en dongeribukse er ofte et supert antrekk til jobbintervju, så fremt det ikke finnes noen annen kleskode å forholde seg til. 

Samarbeid: Å få tips til hvordan kle seg på jobbintervju kan være kjempenyttig

Hvordan kle seg profesjonelt, men avslappet?

Mange er usikre på hvordan de kan kle seg profesjonelt, uten å fremstå som altfor «stivpyntet». Velger du å gå med dressjakke og skjorte på jobbintervju, er et tips å droppe slips. Du kan også kneppe opp den øverste knappen på skjorten, for et mer avslappet uttrykk.

Går du med skjorte eller bluse og jeans, er dette et antrekk som alene vil kunne fremstå både avslappet og profesjonelt. Du kan fint bruke både lave og høye sko til et antrekk som dette, uten at helheten blir for stiv.

Sjekkliste for hva som skal med i jobbsøknad

Blir du aldri kalt inn til jobbintervju?

Nå vet du litt mer om hvordan man kan kle seg på jobbintervju. Men hva om innkallelsen til intervju aldri dukker opp? Dette kan oppleves som frustrerende for de fleste. Husk likevel på at konkurransen om jobbene er stor, og at avslag ikke bør gå for mye inn på deg.

Det finnes likevel noen tips som kan øke sjansen for at du blir kalt inn på intervju. Det kanskje viktigste er å ha en velskrevet CV og jobbsøknad som er skreddersydd for stillingen du søker på. Mange sender den samme søknaden til flere arbeidsgivere, noe som ikke er en god idé.

Arbeidsgiveren din ønsker å se at du er motivert for den aktuelle stillingen. Derfor er det viktig at alle jobbsøknader skrives med tanke på en spesifikk arbeidsplass. Vis at du har satt deg inn i hva jobben går ut på.

To hender som inngår en avtale om jobb

Få hjelp med CV og søknad

Hvordan kle seg på jobbintervju? Et godt tips er å kle seg i de fineste hverdagsklærne sine, da dette kan være både komfortabelt og pent. Velg gjerne en bluse eller skjorte, og kanskje en litt pen dongeribukse. Det er kun unntaksvis at man trenger å kle seg i dress.

Det viktigste er at du føler deg som deg selv! Men hva gjør du om innkallelsen til jobbintervju aldri dukker opp? Vi anbefaler deg å investere tid i å skrive en god CV. Pass også på at hver jobbsøknad er tilpasset den enkelte jobben du søker på. Er du usikker på fremgangsmåte? Da kan vi hjelpe deg.

Kontakt Din CV-hjelp i dag, og få hjelp til å skrive CV eller jobbsøknad på 1-2-3!