48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan forberede seg til jobbintervju?

Det kan være litt vanskelig å vite hvordan en skal forberede seg til jobbintervju. Det er mange faktorer som spiller inn når du skal gjøre et godt inntrykk på arbeidsgiver, men da kan det hjelpe å minne deg på at du faktisk har kommet til intervjurunden. Bare det er en presentasjon i seg selv!

Det er altså ikke bare-bare å forberede seg til jobbintervju. Det vil uten tvil være enklere for en person som har gjort det før, enn for en person som aldri har gjort det før. Men det er ingen god idé å demotivere seg selv på den måten.

I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å lage en huskeliste som vil være lurt å ha i bakhodet både i forkant og under ethvert jobbintervju. I tillegg vil vi hjelpe deg med å forberede deg på typiske intervjuspørsmål som arbeidsgiver kan komme til å stille.

Denne artikkelen kan også være nyttig for deg som er arbeidsgiver. Vi vil nemlig også se på hvordan du og andre i samme posisjon kan forberede seg til intervju av potensielle arbeidstakere.

Sjekkliste

Lag huskeliste til jobbintervju

Det er vanlig å være nervøs i forkant av et jobbintervju. Vi har selv vært der, så det er noe vi har full forståelse for. Derfor vil vi gjøre det vi kan for å prøve å gjøre prosessen litt enklere for deg. Det å lage seg en mental huskeliste i forkant av et jobbintervju vil være til stor hjelp for de aller fleste.

Har du vært på andre jobbintervju tidligere? Hvis svaret er ja, så er dette kanskje noe du har friskt i minne av en eller annen grunn. Men hvis svaret er nei, så er det bra at du har funnet veien til denne artikkelen. Erfaring fra tidligere jobbintervju kan hjelpe deg et godt stykke på veien.

Men det er altså ikke sikkert du har vært på jobbintervju før, og da er dette naturligvis en helt ny situasjon for deg. Fokuser på at når du klarte å skrive en god jobbsøknad, så kan du klare å overleve jobbintervjuet også. Ha gjerne dette i bakhodet i forkant av og under selve jobbintervjuet:

 • Gjør research. Les deg opp om den aktuelle bedriften, slik at du er i stand til å svare på potensielle spørsmål under selve intervjuet.
 • Hvis intervjuet skal foregå et sted du ikke har vært der, så kan det være lurt å dra til adressen, for å finne ut hvor det er. Da unngår du å dumme deg ut ved å ikke finne veien.
 • Klær er en viktig del av det å gjøre et godt inntrykk, og da er veldig lurt å finne ut hva du skal ha på deg kvelden i forveien. Da slipper du å stresse med det den dagen intervjuet skal være.
 • Ta en dusj før du drar avgårde til intervjuet.
 • Du bør møte opp i god tid før intervjuet. Med det mener vi ca. 5 minutter før avtalt tid. Du bør også skru av mobiltelefonen din før du går inn. Eventuelt kan du la den ligge igjen i bilen.
 • Husk at vurderingen sannsynligvis begynner i det du setter foten din i lokalet, så vær bevisst på hvordan du oppfører deg til enhver tid.
 • Vær hyggelig og hils (du vil bli tilgitt for å droppe håndtrykk nå i coronatiden).
 • Vær deg selv, for det er deg arbeidsgiver ønsker å bli kjent med.
 • Svar helt ærlig på alle spørsmål, for du kommer alltid mye lenger på den måten.
 • Svar alltid utfyllende på arbeidsgivers spørsmål. Selv når det enkle svaret er ja eller nei, så bør du alltid begrunne hvorfor det er det.
 • Vær bevisst på kroppsspråket ditt, sitt ordentlig og ha øyekontakt med arbeidsgiver.
 • Still spørsmål du lurer på når arbeidsgiver gir deg mulighet til det, men unngå for all del spørsmål som handler om lønn og lignende.
 • Avslutt intervjuet på en god måte.

Det er altså mye å huske på i forbindelse med et jobbintervju, men ved å ta utgangspunkt i denne listen så har du i hvert fall gjort ditt beste for å holde frem med det gode inntrykket arbeidsgiver fikk av deg gjennom jobbsøknaden.

To personer som sitter ved datamaskinene sine

Jobbintervju tips spørsmål og svar

Jobbintervju er noe som avholdes med jevne mellomrom. Hensikten med det er å finne passende arbeidstakere, og det har resultert i utviklingen av kategorien typiske intervjuspørsmål.

Dette er en kategori som består av så mange spørsmål at det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne med forberedelsene. Det har vi full forståelse for, men det vil naturligvis ikke skade og prøve. Nedenfor kan du lese 5 av disse spørsmålene og hvordan du bør svare på dem.

CV-hjelp

Kan du fortelle litt om deg selv?

Dette er et veldig enkelt spørsmål. Det er i hvert fall det mange tror, men du bør faktisk forberede deg på de enkle spørsmålene også. For hva trenger arbeidsgiver egentlig å vite om deg?

Med mindre det er relevant for den aktuelle stillingen, så er det at du klarer å holde pusten under vann i 5 minutter helt irrelevant. Du bør i stedet fokusere på karakteristikker som du kommer til å bruke, dersom de ansetter deg.

Språkferdigheter CV

Hvorfor burde vi ansette deg?

Dette spørsmålet er like skummelt som det forrige spørsmålet var enkelt. Dette er et slikt spørsmål som folk har et elsk-og-hat-forhold til. Du vet hva du er god for, men hvordan formulere dette på en måte som ikke høres skrytete ut?

Når du får dette spørsmålet, så trenger du imidlertid ikke å tenke på det. Hele poenget er nemlig at du skal selge deg selv når arbeidsgiver stiller deg dette spørsmålet. For å gjøre det så må du snakke positivt om deg selv!

Det er likevel viktig å ikke miste hodet helt. Konsentrer deg om å formidle at du er den beste kandidaten med hensyn til arbeidsoppgaver, evne til å oppnå resultater og hvordan du kommer til å passe inn med resten av teamet.

CV

Hva er grunnen til at du ønsker å slutte i din nåværende jobb?

Hvis du søker på en stilling mens du jobber i en annen bedrift, så er dette et spørsmål som arbeidsgiver kan stille. Det er ikke så ofte at dette spørsmålet blir stilt, men det er en reell mulighet. Vårt beste tips her er bare å være ærlig, for ærlighet varer som sagt alltid lengst.

Hull i CV

Hvorfor har du et hull i CV-en din?

Når noen har et hull i CV-en sin, så betyr det at det er en periode hvor CV-en indikerer at arbeidssøkeren ikke foretok seg noe i den aktuelle perioden.

Det kan være mange grunner til at du har et hull i CV-en. Det kan være på grunn av skolegang, sykdom, osv. Også dette føyer seg inn på listen over ting det er viktig å være ærlig om på et jobbintervju.

CV

Er det noe du lurer på?

Det er mange mennesker som er nervøse både i forkant og under jobbintervjuet. For å bli ferdig med det som er ubehagelig så fort som mulig, så er det veldig enkelt å svare nei på dette spørsmålet. Men det er faktisk ingen en god idé.

Nå har arbeidsgiveren hatt muligheten til å grille deg som potensiell arbeidstaker. Men i det arbeidsgiver stiller dette spørsmålet, så har dere byttet rolle. Dette spørsmålet er nemlig din mulighet til å grille din potensielle arbeidsgiver. Den bør du bruke for alt den er verdt!

Det å ha forberedt spørsmål i forkant, vil utvilsomt ha en positiv effekt på arbeidsgivers vurdering av deg. Ved å stille spørsmål tilbake, så viser du at du virkelig er interessert i stillingen!

Språkkunnskaper

Forberedelser til jobbintervju for arbeidsgiver

I en typisk søknadsprosess fokuseres det på arbeidssøker i mye større grad. Men det er faktisk ikke bare arbeidssøker som må forberede seg. Det er også arbeidsgiver nødt til.

I de fleste intervjusituasjoner kan arbeidsgiver fremstå både rolig og trygg ovenfor arbeidssøker, men det er ingen av oss som vet hva som ligger bak masken. Kanskje arbeidsgiver er like nervøs som arbeidssøker?

Men selv om det ikke er tilfellet, så må arbeidsgiver også forberede seg. Arbeidsgiver må lese gjennom søknadene og sette seg grundig i hver enkelt kandidat for å klare å velge ut hvem som skal få komme inn til intervju. Forberedelsene til arbeidssøker og arbeidsgiver er egentlig ganske like.

Vårt beste tips til deg som er arbeidsgiver, er å være hyggelig og å ha forståelse for arbeidssøkere som er nervøse. Nervøsitet er ikke noe som alltid kan kontrolleres. Kanskje er det til og med arbeidssøkeren som er mest nervøs som er den beste personen for jobben!