48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan finne jobb under 18?

Er du under 18 år, men har lyst på jobb? Da er det en del ting du er nødt til å tenke igjennom. Hvilke regler må du forholde deg til, hvilke jobber sikter du deg mot, hvordan finner du jobben, og hvordan søker du?

Å få seg jobb tidlig er fornuftig om du har mulighet til det. Du kan da starte med å bygge opp din arbeidserfaring, som kan gjøre det lettere å få seg jobb senere. Det er også en fin måte å spare opp litt penger, og begynne å finne ut hva du kan trives med eller ikke.

Det kan være vanskelig å finne og få en jobb. Dette er enda mer utfordrende når du er under 18 år, men frykt ikke. Med riktig fremgangsmåte kan du få jobben du ønsker!

En profesjonelt kledd mann som trykker på en skjerm

Regler for arbeid under 18 år

Det finnes flere lover og regler som er til for å beskytte deg som arbeidstaker under 18 år. Disse kan påvirke hvilke jobber du kan ta og hvor stor stilling du kan ha i forhold til arbeidstid. Reglene er forskjellig avhengig av om du er skolepliktig eller ikke. Du er skolepliktig frem til du er ferdig med ungdomsskolen.

Når du er under 13 år kan du som hovedregel ikke ta arbeid, med visse unntak. Har du derimot fylt 13 år kan du utføre lett arbeid. Lett arbeid vil si for eksempel å jobbe som avisbud. Arbeidstiden skal være slik at den ikke hindrer deg i skolearbeidet eller i å få noe ut av undervisningen. Derfor kan du som hovedregel ikke jobbe mer enn to timer i døgnet og 12 timer i uker med undervisning. Du må også ha skriftlig samtykke fra foreldrene dine før du begynner i arbeid.

Ungdom over 15 år kan ta seg arbeid som ikke er tilskade for deres sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Dette kan inkludere forskjellige ting, som for eksempel butikkarbeid. Men det er arbeidsgiveren din som må vurdere om arbeidet kan være til skade for deg. Nå som du ikke er skolepliktig kan du jobbe opp til 8 timer i døgnet og 40 timer i uken.

Person som går med en megafon hevet mot munnen

Hvilke jobber kan du ha under 18 år?

Selv om det er visse regler du må forhold deg til, er det mye du kan søke på. Mulighetene blir større jo eldre du blir. Når du er skolepliktig kan jobber som å gå med avisen eller reklame være en mulighet. Du kan også jobbe som statist i reklamer og filmer, hvis foreldrene dine gir deg tillatelse.

Når du ikke er skolepliktig lenger, er det gode muligheter for å jobbe i butikker, der du kan rydde i hyller eller pakke varer. Renhold og vasking kan være en mulighet. Eller hva med å få en sommerjobb i en fornøyelsespark?

Det er mange småjobber eller ekstrajobber du kan ta på deg. Bli kreativ og let! Husk at den første jobben du får ikke trenger å være drømmejobben. Gjør så godt du kan, slik at du kan få erfaring og referanser som du kan benytte deg av senere i livet.

Fire personer som samarbeider om å bygge noe kreativt.

Slik finner du jobber å søke på

Jobber som du finner er ofte beregnet for de som er over 18 år, men det betyr ikke at det ikke er mulig å finne og få jobb som ung. Her finnes det flere alternativer:

Du kan godt begynne å søke etter en jobb på nett. Her er Finn.no for eksempel en vanlig side. Du burde deretter huke av for ”sommerjobb”, ”ekstrajobb” eller ”deltidsjobb” i søket. Da er det større sjanse for at du finner en jobb for yngre, men du må nok lete litt. Husk også at en ekstrajobb kan føre til at du får deltidsjobb senere.

Dersom du er på jobbjakt kan det være lurt å finne andre måter også. Du kan for eksempel oppsøke butikkene og arbeidsplassene i person og spørre om de har ledig jobb. Mange arbeidsgivere vil sette pris på initiativet. Ellers kan du bruke nettverket ditt for alt det er verdt. Spør folk du kjenner om de har noen forslag, eller kan anbefale deg videre. Du kan også tenke utenfor boksen å poste på sosiale medier, der du selv tilbyr en tjeneste og ber folk om å kontakte deg.

Sjekkliste med et stort kryss midt på

Hvordan søker du?

Nå som du har funnet jobben eller jobbene du vil søke på, er det på tide å skrive søknaden. Det vanligste er å skrive både en CV og en søknadstekst som følger med.

Hvis du er under 18 år er du ikke alene om å synes det kan være utfordrende å skrive dette. En CV inneholder ofte tidligere arbeidserfaring, noe du kanskje ikke har så mye av. Det er også stor sannsynlighet for at du ikke har så mye utdanning å vise til. Men du har sikkert mange gode kvaliteter som kan vise din potensielle arbeidsgiver at du kan gjøre en god jobb!

Bruk det du har lært på skolen og i ditt personlige liv, til å forme en CV og en søknadstekst som imponerer. Har du for eksempel hatt ansvar for yngre søsken, kan du bruke dette som et eksempel på at du er ansvarsbevisst og takler litt stress, som kan være relevant i for eksempel butikkarbeid.

Tre skribenter som står med hver sin PC løftet opp i været eller foran seg

Få hjelp fra Din CV-hjelp

En god søknad kan gjøre opp for mye, både når det gjelder manglede arbeidserfaring og alder. Synes du det er utfordrende å skrive en god CV eller søknadstekst? Da kan vi i Din CV-hjelp gjøre det for deg.

Vi har lang erfaring med å skrive gode, velformulerte CV-er, som kan øke din sjanse for å få jobben du ønsker!

Bestill i dag for å komme et skritt nærmere jobben du ønsker!