48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan få jobb uten erfaring?

Hvordan få jobb uten erfaring? Mange jobbsøkere har av ulike grunner ingen erfaring å vise til, noe som kan gjøre det utfordrende å søke jobb. Finn ut hvordan du likevel kan imponere arbeidsgiver!

Mange er usikre på hvordan de kan få jobb uten erfaring. Manglende erfaring fra arbeidsmarkedet kan for eksempel skyldes at du er nyutdannet eller at du har vært ufør i lang tid. Samtidig er det mange arbeidsgivere som ønsker kvalifiserte søkere med mange års erfaring bak seg.

Dersom du går frem på riktig måte, kan du likevel lage en jobbsøknad som fanger arbeidsgivers oppmerksomhet. Finn ut hvordan du kan få jobb uten erfaring i vår guide!

Søke på jobb

Bør en søke på jobb man ikke er kvalifisert til?

Først og fremst er det greit å understreke at du ikke bør søke på jobber du overhodet ikke er kvalifisert for. Er du nettopp ferdig med videregående skolegang, vil du neppe få jobb som direktør i Equinor – uansett hvor forseggjort søknaden din er. 

Samtidig skal du ikke være redd for å søke på en jobb selv om du ikke oppfyller alle kravene. Noen arbeidsgivere søker for eksempel etter ansatte som har erfaring eller relevant utdannelse.

Samtidig kan det være at du er den eneste som søker på en aktuell jobb. Da øker naturligvis sjansen for at du blir innkalt til jobbintervju, selv om du ikke har erfaringen arbeidsgiver opprinnelig ønsket seg.

CV

CV uten erfaring – her er tipsene

Dersom du ikke har noen arbeidserfaring å vise til, trenger ikke det å bety at du ikke kan få jobbene du søker på. Det er nemlig ikke bare tidligere arbeidserfaring som er relevant for arbeidsgiveren.

En arbeidsgiver er først og fremst interessert i å ansette noen som er skikket for stillingen. En god arbeidstaker bør for eksempel kunne ta ansvar, eller i det minste være motivert for arbeid.

Har du for eksempel deltatt i frivillig arbeid, vært elevrådsformann, kaptein på håndballaget eller arrangør? Også dette kan vise arbeidsgiver at du vet hvordan du håndterer ansvar. Du kan også nevne erfaring du har fra arbeidsuke, OD-dagen, hundepass, barnepass eller lignende.

Foruten overnevnte ting, kan du gjerne inkludere informasjon om dine språk- og digitale ferdigheter. Kanskje du har deltatt på språkkurs gjennom skolen, eller har lært deg dataprogrammering på egen hånd? Inkluder dette på CV-en din!

Oppsummert bør du inkludere følgende erfaring på CV-en:

  • Elevrådserfaring
  • Frivillig arbeid
  • Medlemskap eller lederskap i organisasjoner
  • OD-dag eller arbeidsuke via skolen
  • Hundepass
  • Barnepass
  • Dataferdigheter
  • Språkferdigheter
Jobb

Hvordan få jobb uten relevant erfaring?

«Alle» har startet på bar bakke, og alle har én eller annen gang hatt sin førte jobb. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for at du aldri skal få jobb, bare fordi du mangler erfaring. Dersom du sliter med å få jobb grunnet manglende erfaring, kan det dessuten være smart å bygge seg et erfaringsgrunnlag.

Du kan for eksempel ta noen strøjobber der det ikke kreves erfaring i en kortere periode. I løpet av kort tid kan du ha opparbeidet deg nok erfaring til å få jobbene du søker på.

Husk også at du bør vektlegge å skrive en god søknad og CV. Dette kan veie opp for manglende erfaring dersom du gjør ting riktig. Pass for eksempel på å inkludere erfaring du har fra elevråd, organisert idrett og lignende.

Alle aktiviteter som viser arbeidsgiveren at du er initiativrik og ansvarsbevisst, kan hjelpe deg på veien mot din første «ordentlige» jobb.

Søknadstekst tips

Mange synes at det er spesielt vanskelig å skrive jobbsøknaden, altså følgebrevet som sendes inn ved siden av CV-en. For at søknadsteksten skal bli best mulig, kan du med fordel utelate standardfraser som «jeg søker herved på stillingen dere utlyste…».

Gå heller rett på sak, og overbevis arbeidsgiveren om at du er den perfekte kandidaten for stillingen. Siden du mangler erfaring, kan du forsøke å fokusere på hvorfor du er motivert. I tillegg bør du trekke frem dine beste personlige egenskaper.

Pass også på at søknadsteksten ikke blir for lang. Vær kortfattet, og få frem hvorfor du vil passe inn i den aktuelle bedriften. Kanskje dere har felles syn på miljøet eller lignende? Dette bør også fremheves.

Jobb

Personlige egenskaper bør fremmes

Hvordan få jobb uten erfaring? Jo, ved å fremme andre positive kvaliteter ved deg selv. Når du mangler erfaring kan det være smart å fremheve egenskaper du besitter som er relevante for stillingen.

Søker du for eksempel på en jobb i en barnehage, kan det være greit å understreke at du er omsorgsfull, glad i barn, tålmodig og vennlig. Søker du på en jobb som butikkmedarbeider, kan du fremheve egenskaper som at du er detaljorientert, ryddig og serviceinnstilt. 

Motta CV-hjelp i dag!

Dersom du er uten erfaring fra arbeidsmarkedet, bør du vektlegge en best mulig CV og søknad. Ved å fremheve de riktige tingene ved deg selv, kan du faktisk få jobb selv om du er uten erfaring.

Det er viktig at både CV og søknad er fri for skrivefeil, uheldige formuleringer eller grammatiske feil. Samtidig er det greit å vite hva du bør inkludere og utelate av informasjon i jobbsøknaden.

Hvis du er usikker på hvordan du kan få jobb uten erfaring, kan Din CV-hjelp bistå deg med å skrive en relevant og god jobbsøknad.

Kontakt oss i dag, og kom ett skritt nærmere drømmejobben!