48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvordan bør en CV se ut?

Å skrive en god CV er ikke alltid den enkleste oppgaven. Det finnes nemlig utallige eksempler på hvordan en CV burde se ut. Derimot kan utseende og strukturen på CV-en din være avgjørende for hvordan den blir mottatt.

Når det utlyses en stilling, er det vanlig at arbeidsgiver mottar en stor mengde søknader. De bruker ofte kun et par sekunder på å se over hver CV i begynnelsen. Hvis din CV er uoversiktlig og rotete, er sjansen derfor stor for at du vil bli valgt bort. I samfunnet verdsetter vi ofte egenskaper som organisert og strukturert, en rotete CV tyder ikke på noen av disse.

Hvis du har lest noen av de andre artiklene våre, vet du at man aldri burde masseprodusere CV-er. Det vil si at du burde tilpasse hver søknad til jobben du søker på. Når det kommer til hvordan en CV burde se ut og tipsene rundt dette, er det noe du derimot kan bruke hver gang! Vi vil nå se nærmere på nøyaktig hvordan du burde gå frem.

En dame med hestehale som sitter med PC på fanget og jobber

Hvor lang bør CV-en være?

Når vi snakker om struktur, er det greit å vite hvilket format man jobber med. Hvor lang CV-en din er vil jo blant annet bestemme hva du får plass til eller ikke. Lengden vil også være med å påvirke hvilket inntrykk arbeidsgiver får av deg som søker.

En CV burde være på 1-2 sider. Blir en CV for lang kan den viktige informasjon forsvinne i mengden. Når arbeidsgivere leser CV-er forsøker de å finne ut hvem som er riktig for jobben. En god CV vil raskt gi leseren et inntrykk om hvem du er og hvorfor du er den rette, samtidig som den trigger nysgjerrigheten.

Selv om det ikke er lurt å overvelde arbeidsgivere med informasjon, er det viktig å gi de nok til at de får muligheten til å vurdere deg som en aktuell kandidat. Derfor er det viktig å heller ikke skrive en for kort CV.

Riktig lengde på CV-en er grunnlaget for en god struktur videre. Hvis du synes det er vanskelig å skrive en lenger eller kortere CV, kan du lese mer om dette her.

Fire mennesker som samarbeider om å sette sammen et puslespill

En strukturert og oversiktlig CV

Din potensielle arbeidsgiver burde raskt kunne få en oversikt over hvem du er, kvalifikasjonene og utdanningen din. For å best gjøre dette, burde du benytte deg av overskrifter i CV-en. Med dette mener vi både selve hoved-overskriften, samt underoverskrifter. Da kan leseren tydelig finne hva de leter etter både nå og senere.

Her har du et eksempel på hvordan du kan strukturere CV-en din:

  1. Overskrift
  2. Personalia
  3. Nøkkelkvalifikasjoner
  4. Erfaringen din (i omvendt kronologisk rekkefølge)
  5. Utdanning
  6. Kurs, verv, fritidsinteresser osv.

Det er viktig at det som skal med i CV-en din er relevant for stillingen du søker på. Husk også at dine viktigste fortrinn kan tydeliggjøres. Hvis du for eksempel er godt utdannet, men har lite arbeidserfaring, kan utdanningsdelen komme tidligere. Både erfaring og utdanning skal også listes opp i omvendt kronologisk rekkefølge.

Hvis du ønsker å ha med et bilde i CV-en din, bør dette plasseres for seg selv. Tips: les over CV-en for å ta bort skrivefeil. Flust med skrivefeil vil ødelegge inntrykket av struktur, som du nå har lagd ned arbeid for å skape.

En mann med slips som holder en korde i den ene hånden, så fekter han mot en blink

Hvordan skille seg ut?

Avslutningsvis, er det greit å tenke litt over selve utseende på CV-en din. Med dette mener vi for eksempel fonter, grafikk og fargebruk. Du har sikkert hørt før at CV-en din burde skille seg ut fra mengden. Men hva innebærer egentlig det?

Da jeg skulle søke på min første jobb, ble jeg anbefalt å printe ut CV-en min på neon-gult papir. Det skulle føre til at arbeidsgiver med en gang fikk øye på min CV i papirbunken (som var vanlig å samle opp på denne tiden). Derimot er det tryggeste og sikreste ofte en nøytral og elegant fremtoning.

Hvis du skal søke jobb innen markedsføring, kan en CV med mye og gjennomtenkt grafikk være et fortrinn. For alle andre, vil vi anbefale å la innholdet være det som skiller deg ut fra de andre. Legg heller innsatsen din inn i å skrive en gjennomtenkt, strukturert og god CV og søknadstekst, som er relevant for stillingen.

Tre skribenter som står med hver sin pc i hånden, og ser fornøyde ut

Ønsker du hjelp med din CV?

Synes du det er vanskelig å lage en CV som er oversiktlig, ryddig og lett å lese? Det kan være lett å falle for fristelsen å bruke en CV mal. Dette er ikke nødvendigvis så dumt. Men en dårlig satt opp CV mal kan reduserer dine sjanser for å havne i JA-bunken. 

Ønsker du hjelp, vil vi derfor anbefale å kontakte en profesjonell CV skriver. Vi i Din CV-hjelp har lang erfaring med å skrive både CV-er og søknadstekster med et innhold som skiller seg ut fra mengden. Vi vil også sørge for et strukturert og godt oppsett som passer deg og din kompetanse.

Kontakt oss i dag for å motta en unik og velformulert CV!