48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvor lang skal CV-en være?

Jobber du på CVen din? Kanskje har den ikke fått den responsen du ønsker enda? I så fall kan det være på tide å rette fokuset bort mot detaljene, og deriblandt lengden av CV-en. Hvor lang en CV er kan nemlig få betydning for hvor bra sluttresultatet blir.

Målet med en CV er å vise frem dine kvalifikasjoner som gjør deg passende til den aktuelle jobben du søker på. Som hovedregel er det fint å vise frem det som arbeidsgiver søker etter. Dette bør du helst kunne gjøre på 1-2 A4 sider.

I denne artikkelen vil vi snakke litt mer om ulempene med å skrive for langt og for kort. Vi vil også gå nærmere inn på hva du kan kutte ned om du synes det er vanskelig. Men det ser heller ikke bra ut om CVen din blir for kort. La oss nå se nærmere på hvordan man finner den perfekte lengden.

Mann som leser fra et stort langt tekstdokument

Hvorfor burde du unngå en for lang CV?

Selv om det kan være utfordrende for mange å oppsummere sin erfaring og kunnskap på kun to sider, er det denne lengden som er forventet. Målet med å sende inn CV-en sin er jo å bli kalt inn til intervju og forhåpentligvis bli tilbudt jobben etter det. Når arbeidsgivere leser en CV prøver de å finne ut om du er den rette for jobben. Når en CV blir for lang, kan viktig informasjon bli borte i alt det andre. Da kan det bli vanskeligere å finne svaret på det overnevnte spørsmålet.

I en ansettelsesprosess er det vanlig at arbeidsgivere må lese igjennom mange CV-er og søknader. Naturlignok vil dette ofte føre til at de blir lest igjennom raskt for en oversikt. En god CV vil derfor raskt gi leseren et inntrykk av hvem du er og hvorfor du er den rette, samtidig som den gjerne trigger nysgjerrigheten. Det er vanskelig å bli nysgjerrig om man får vite alt om deg som person med en gang.

For å øke sjansene dine for å havne i JA bunken burde du altså unngå å skrive en for lang CV. Om du har vært en del av arbeidslivet i mange år kan det være vanskelig å vite hva som skal med og hva som kan sløyfes.

Mann som skriver CVen sin på PC

Hva kan man kutte fra CV-en?

Er CV-en din blitt for lang? Som en hovedregel kan du fjerne det du er usikker på om burde være med. Du kan også med fordel forfatte deg kort og tydelig. Men er du en person som ønsker mer spesifikke retningslinjer, har vi et par forslag til ting som ofte kan kuttes fra CV-en uten grunn til bekymring:

  • Sivilstatus
  • Irrelevante kurs og verv
  • Irrelevant språkkunnskap
  • Forventet datakunnskap
  • Fritidsinteresser
  • Referanser
  • Informasjon om ungdomsskole eller videregående opplæring
  • Deltidsjobber og engasjementer fra ungdomsårene

Det finnes selvfølgelig et par unntak til å kutte elementene ovenfor. Hvis noe er relevant for arbeidet vil det være greit å ta med. Resten vil bli en vurdering i forhold til din alder og erfaringsmengde. Hvis du er ung eller har lite erfaring kan det for eksempel være greit å inkludere ting fra ungdomstiden. Et tips hvis du ønsker å vise mer, men ikke har plassen, er å bruke samplepunkter. På den måten kan du få vist mye på liten plass.

 

Mann som ser gjennom en kikkert, han står med armen ut. Har en koffert ved siden av seg.

Skriv heller ikke for kort!

Som med så mange ting, er det sjeldent lurt å legge seg i ytterpunktene, men heller den perfekte mellomtingen. Vi har nå sett at det ikke er lurt å overvelde arbeidsgivere med informasjon. På samme tid er det viktig å ha nok informasjon til at arbeidsgiveren får muligheten til å vurdere deg som en potensiell ansatt.

Det kan være flere grunner til at du skriver en kort CV. Noen henger seg opp i at CV-en ikke må være for lang, så de kutter ut for mye. Andre grunner kan være at du mangler eller har lite utdanning eller arbeidserfaring. I denne situasjonen er det fremdeles viktig å inkludere informasjon som kan vise at du kan gjøre en god jobb.

Så hva er det arbeidsgivere ønsker å lese i en CV? Ofte dreier det seg om erfaringer, annen kompetanse, egenskaper og hvordan du har prestert tidligere. Som nevnt blir det ofte lest mange CV-er i løpet av ansettelsesprosessen, så det kan være greit å skille seg ut. Har du opplevd noe unikt eller har en spesiell hobby kan det hjelpe deg med å få leseren nysgjerrig. Det er med andre ord en vurdering du må gjøre på hva du tror kan være til din fordel eller ikke. 

En stor sjekkliste, en mann på stige som prøver å krysse av, mens en annen person står nede i høyre hjørnet med en stor blyant

Din CV-Hjelp kan være løsningen!

Hvis du synes det blir vanskelig å vurdere hva som skal med eller ikke, er du ikke alene! For å skrive en god CV er det mye man må tenke på. Struktur, innhold, lengde, relevans og grammatikk er noen av tingene du må tenke over. Det kan raskt bli utfordrende.

Hvis du ønsker hjelp på veien, hjelper vi i Din CV-Hjelp deg gjerne! Vi har erfaring med å bygge opp en relevant og interessant CV som får arbeidsgiver til å ville vite mer om nettopp deg!

Kontakt oss i dag for å komme et skritt nærmere jobben du ønsker!