48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvilken rolle spiller sminke på jobbintervju?

Aktiv jobbsøkere skriver og sender ut jobbsøknader i hytt og pine. Suksessraten kan variere fra jobbsøker til jobbsøker. Noen jobbsøkere er skikkelig heldige og blir innkalt til intervju for hver eneste jobb de søker på, mens andre jobbsøkere ikke lander et eneste intervju.

Selv om man gang på gang klarer å lande et jobbintervju, så betyr ikke det at alle intervjuene er vellykkede. I noen tilfeller kan man til og med føle at man gjorde en ordentlig bra figur og virkelig solgte seg selv som arbeidstaker, men så får man plutselig beskjed om at «det dessverre ikke ble deg som fikk stillingen denne gangen». 

Det er den verste delen av det å være jobbsøker – at man ikke alltid vet hva man kunne gjort annerledes. Det har ført til fremveksten av veldig mange spørsmål, blant annet: Hvilken rolle spiller sminke på jobbintervju? Dette er et spørsmål som ofte appellerer mest til kvinner, men det er faktisk viktigere enn mange tror.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på denne problemstillingen. Er det virkelig slik at et lag med sminke i ansiktet kan være avgjørende for om du får jobben eller ikke? Det skal vi forsøke å finne svaret på i denne artikkelen!

En robot

Bruk av sminke bør vurderes til intervju

Når du forbereder deg til et jobbintervju, så bør du faktisk vurdere om du skal sminke deg. I en verden hvor ideen om at man skal gjøre det man er komfortabel med fremmes, så er det fort gjort å tenke at det å sminke seg til et jobbintervju ikke er så viktig.

Dessverre viser generell forskning at sminke spiller en viktig rolle for hvordan man blir opptatt av menneskene man møter. Derfor er det ingen grunn til å tro at dette er annerledes i forbindelse med jobbintervjuet du skal på. Det finnes mange artikler om ting man må huske i forbindelse med et jobbintervju, og utseendet ditt omtales ofte der.

Så hvis tanken om å droppe sminken, for eksempel for å spare tid, har slått deg, så vil det være en god idé å tenke seg om en eller to ganger til.

Personer som lager sjekkliste

Sminketips i forbindelse med jobbintervju

Det å sminke seg før man skal på et jobbintervju kan altså være lurt. Men det betyr imidlertid ikke at man har fullstendig kunstnerisk frihet. Nedenfor vil vi derfor gi deg noen sminketips som du kan bruke når du sminker deg til et jobbintervju.

En dame med en PC på fanget

Pass på at sminken matcher hudtonen din

De fleste har sminking av huden som det første trinnet i sin sminkerutine. Hvis det å sminke deg er noe du driver med til vanlig, så vet du nok dette allerede. Men på et jobbintervju er det viktig at sminken matcher hudtonen din. 

Hvis huden din er naturlig blek, så er det ingen god idé å bruke en foundation som er kjempemørk. Det vil se veldig unaturlig ut, og vil definitivt sette deg i et dårlig lys ovenfor din potensielle arbeidsgiver.

Det å finne sminke som matcher hudtonen din er en omfattende prosess som gjerne går ut på «learning by doing» prinsippet. Men jobbintervjuet ditt er ikke tiden for å eksperimentere med dette. Er du usikker på om foundationen du har er den rette for deg, så er det bedre å droppe den akkurat denne dagen.

Mann som står og jobber på tid

Unngå bruk av pudder i pulverform

Et annet godt tips er å unngå bruk av pudder i pulverform. For en som har mange års erfaring med sminke kan dette høres ut som et mer eller mindre meningsløst tips, men det er det ikke, særlig hvis du er en person som pleier å bli nervøs underveis i intervjuet.

Se for deg at svetteperlene pipler frem og renner nedover ansiktet ditt. Dette vil sette spor i sminken, og det er ikke veldig flatterende. Selv om det ikke er din feil, så vil ikke det ha en positiv effekt på arbeidsgivers helhetsinntrykk av deg.

Personer som samarbeider

Bruk en nøytralfarget lipgloss eller leppestift

Hvis du bruker lipgloss, så bør du alltid gå for et nøytralfarget produkt i forbindelse med et jobbintervju. Det kan også være en god idé å unngå en lipgloss med for mye glans, for det vil fort se klissete ut.

Det er imidlertid ikke sikkert at lipgloss er din greie. Kanskje er det leppestift som er det, og da har du sikkert lyst til å bruke det i stedet for lipgloss. Dette er selvsagt helt greit, men også her bør du passe på å bruke et nøytralfarget produkt.

For eksempel rød leppestift blir ofte beskrevet som et klassisk valg. Men det er viktig å skille mellom et jobbintervju og en date. Rød leppestift er et klassisk (og ofte godt) valg når man skal på date og ikke jobbintervju.

Dokumenter og bøker

Ikke overdriv med øyenskygge

Man er også nødt til å være bevisst når man legger øyenskyggen. Også dette er et område mange liker å eksperimentere, men et jobbintervju er ikke tid og sted for det. I stedet bør du gå for øyenskygge i en nøytral farge.

En mann som kaster dartpil

Unngå eksperimenter med «winged eyeliner»

Jobbintervju er heller ikke tiden for å prøve å perfeksjonere din «winged eyeliner». Selv om dette kanskje er din favoritt måte å legge eyeliner på, så vil det være en god idé å la være når du har tenkt deg på jobbintervju for å imponere din fremtidige arbeidsgiver. 

Arbeidsgiver blir ikke imponert over hvor perfekt din «winged eyeliner» ser ut. Å gå for vanlig eyeliner fremfor «winged eyeliner» vil gi deg et mykere utseende. Tenk om det er en person med et mykt og mildt uttrykk som arbeidsgiver er på jakt etter?

Tre skribenter

Vær forsiktig med mascara

Det siste du bør være oppmerksom på i forbindelse med et jobbintervju, er hvor mye mascara du putter på øyevippene dine. Dette er mye viktige enn du kanskje tror.

Det er ikke lurt å gå amok med mascaraen rett før du skal på jobbintervju. Dette øker sjansen for at det samler seg klumper av mascara på øyenvippene dine, og det er ikke fint i det hele tatt. Med det sagt, så er det viktig at du ikke bruker for lite heller.

Mann som snakker i tlf

Andre ting du må være bevisst på i forbindelse med jobbintervju

Det er imidlertid ikke bare sminken du må være bevisst på når du skal på jobbintervju. Det er ikke bare hvordan ansiktet ditt ser ut som spiller en viktig rolle. Nedenfor skal vi se nærmere på dette.

Et håndtrykk

Ustelte negler

Forskning viser at noe av det første en arbeidsgiver legger merke til er om du har stelt neglene eller ikke – i hvert fall før koronapandemien da det var vanlig å håndhilse når man møtte nye mennesker. Ustelte negler tas ofte som et tegn på at du er nervøs, eller at du møter uforberedt til intervjuet. 

Derfor vil det være en god idé å stelle neglene før et jobbintervju. Selv om det ikke er påkrevet å håndhilse lenger, så trenger du ikke å være redd for at arbeidsgiver skal få øye på hendene dine.

En kvinne som løper

Hvordan håret ditt ser ut

Hvordan håret ditt ser ut, er også viktig. Hvis du skal på ditt første jobbintervju på en god stund, så kan det være en god idé å ta seg en liten tur til frisøren. For vet du hva slitte og flisete hårtupper kan få arbeidsgiver til å tro? At du er lat! Og det er naturligvis noe man vil unngå for enhver pris.

Forstørrelsesglass

Hvordan huden din ser ut

Dette punktet henger litt sammen med sminketipsene. Som nevnt bør du velge en foundation som passer til hudtonen din. Da unngår samtidig foundation-skille, som kan gi arbeidsgiver et inntrykk av at du er en person som ikke er opptatt av små, men viktige detaljer. 

Dette gjelder også for fargen på resten av kroppen din. Norge er et land hvor man ikke er garantert sol noe sted, så det er mange som benytter seg av spraytan for å kompensere for det. Det vil imidlertid være en god idé å droppe det dagen før jobbintervjuet, for da kan arbeidsgiver tro at du er en person som liker å feriere fremfor å jobbe.

En mann med en stor plakat

For mye av en eller flere ting

Det siste man bør styre unna når man skal på jobbintervju, er for mye av noe. For eksempel for mye sminke eller for mye parfyme. Greit nok at du ser bra ut og lukter godt, men det er viktig å sette grensen et sted. For mye av noen av disse tingene vil hjelpe deg å få jobben. Faktisk så vil det få det motsatte til å skje!

Tre skribenter

Få hjelp til å skrive jobbsøknad

Sminke spiller en viktig rolle på jobbintervju. Det er kanskje ikke avgjørende, men det er likevel ikke helt betydelig. Hvis det står mellom deg og en annen kandidat, og dere har veldig like kvalifikasjoner, så kan uheldige sminkevalg og lignende føre til at seieren går til motstanderen din.

Som jobbsøker er man altså nødt til å være opptatt av detaljer. Selv om du ikke nødvendigvis er det til vanlig, så er du bør du være det når du forbereder deg til et jobbintervju. Det er ikke bare noe vi sier heller; det har blitt bevist gang på gang at det er slik det fungerer.

Men for at dette skal bli et aktuelt tema, så er du først nødt til å bli innkalt til et jobbintervju. For å bli er du nødt til å skrive en søknad og CV som faller i smak hos din potensielle arbeidsgiver, og det er ikke nødvendigvis den enkleste oppgaven i verden. Særlig hvis du ikke er verken glad i eller god til å skrive.

Heldigvis er det slik at Din CV-hjelp eksisterer og kan hjelpe deg med det. Hos oss kan du få hjelp til å skrive både søknad og CV, samt få de første 500 ordene gratis. Hvis dette er et tilbud som faller i smak, så er det bare å sende oss en e-post. Vi gleder oss til å høre fra deg!