48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hvilken jobb passer meg?

«Hvilken jobb passer meg?» Dette er et spørsmål mange stiller seg selv. Valg av jobb er helt avgjørende for din grad av trivsel. Det er derfor viktig å overveie valget nøye. Sjekk ut våre tips!

De fleste har nok før eller siden hatt en jobb de ikke trivdes i. Har du en jobb du ikke trives med, kan dette gjøre at arbeidsdagen blir både tung og kjedelig. Det er også større sjanse for konflikt på arbeidsplassen, langtidssykemeldinger og lignende når du ikke trives på jobb.

Mange tenker derfor: «Hvilken jobb passer meg?» Svaret på dette kan være vanskelig å finne ut av. Noen vet nøyaktig hva de vil arbeide med, mens andre må prøve seg frem. Ved å kartlegge egne styrker og interesser, kan du imidlertid unngå å havne i jobber du ikke trives med!

Utdanning og jobb

Usikker på utdanning og jobb?

Like relevant som å tenke «hvilken jobb passer meg?», er det å tenke på «hvilken utdanning passer for meg?» Utdanningen du tar vil ofte definere hvilke jobber du kan søke på ved senere anledninger.

Mange må avgjøre hva de skal studere rett etter videregående. Som 18- eller 19-åring er det mange som enda er usikre på hva slags utdanning de bør ta. Flere finner det hjelpsomt å ta kontakt med en studieveileder.

Studieveilederen kan hjelpe deg med å finne ut hva som passer deg og dine interesser best. Det kan også hjelpe å snakke med noen du stoler på, enten det er mor, far, søsken eller venner. Husk likevel på at det til syvende og sist er du som bestemmer hva du skal studere eller jobbe med.

Husk at målet ditt er å finne ut av «hvilken jobb passer meg?», og ikke «hvilken jobb ønsker omgivelsene mine at jeg skal ha?» Noen velmente råd fra foreldre eller andre kan likevel være greie å ha i bakhodet.

Velge jobb for fremtiden.

Interessetest hjelper deg langt på vei

For å finne ut av hvilken jobb som passer deg best, er det viktig å finne ut av hva du brenner for. Når du virkelig interesserer deg for noe, er sjansen også stor for at du er mer lærevillig på det aktuelle fagfeltet. Dette vil igjen gjøre at du kan bli skikkelig dyktig til noe.

Kanskje du liker å programmere og leke deg med kode? Da kan det for eksempel være aktuelt å søke på jobber innen utvikling og IT. Eller er du kanskje en omsorgsfull person som trives med barn eller eldre? Da kan kanskje en jobb i barnehage, skolevesenet eller på et eldresenter være noe for deg.

Det finnes interessetester som kan være nyttige hjelpemidler når du skal finne ut hva du liker. Enten du brenner for naturvern, dyrevelferd, barn, IT, biler eller noe kreativt, finnes det en jobb for deg!

Forstørrelsesglass

Skal du finne nytt yrke?

«Hvilken jobb passer for meg?»-spørsmålet kan også dukke opp blant folk som allerede er i en etablert jobb. Dersom du er i denne situasjonen, skyldes det kanskje at du søkte på en jobb kun fordi du trengte en inntekt. En jobb er naturligvis en inntektskilde, men du bør også trives med arbeidet.

Dersom du har en jobb som føles belastende, kjedelig eller lite motiverende, kan det være greit å vurdere et yrkesskifte. For mange er jobben et nødvendig onde. Slik trenger det absolutt ikke å være.

Men, hvilken jobb passer egentlig for deg? Dersom du er usikker på dette, anbefaler vi å prate med en rådgiver og ta interessetester. Alternativet er å prøve seg frem i forskjellige jobber.

En CV gjennomsøkes av arbeidsgiver.

Hvordan velge jobb for fremtiden?

Går du fortsatt på videregående eller er under utdanning, og er usikker på hvilken jobb som vil passe deg i fremtiden? Da er du ikke alene. Mange er usikre på valg av både utdannelse og jobb.

Yrkesvalget er blant de største valgene du gjør i livet. Tanken på å velge feil kan være skremmende. Husk likevel på at det aldri er for sent å snu. Selv godt voksne bytter yrke etter å ha vært i en jobb som ikke passet for dem.

Det er lurt å ta utgangspunkt i egne interesser når du skal velge jobb. Også interesser kan derimot endre seg over tid. Husk at det også er viktig å ta hensyn til arbeidssted. Skal du jobbe i hjembygda, eller ønsker du kanskje å etablere deg et nytt og spennende sted? Det er også mulig å jobbe hjemmefra.

Det lureste du kan gjøre er å kartlegge dine beste kvaliteter. Er du kanskje analytisk anlagt, omsorgsfull eller liker å bruke kroppen? Dette kan gi deg et hint om hva du bør arbeide med eller studere i fremtiden. Husk dessuten på at arbeidstider kan være relevante for trivsel.

 

  • Våg å ta sjanser – det er aldri for sent å snu!
  • Arbeidssted: Hvor vil du jobbe?
  • Husk at interesser kan endre seg over tid
  • Kartlegg dine evner
  • Arbeidstid: Vil du ha en «9-til-4»-jobb, fleksibel arbeidstid eller ønsker du kanskje å jobbe kvelds- og nattskift?
Attest jobb

Jobb med noe du liker

Alle mennesker er skrudd sammen på ulike måter. Noen er flinke med teknologi eller mekanikk, mens andre er sosiale vesener som liker å omgås mennesker. Noen trives best med selvstendig arbeid, mens andre foretrekker å arbeide i team.

Hvilken jobb passer meg egentlig? Hvor skal jeg jobbe? Liker jeg å jobbe selvstendig? Alle disse tingene bør du ta hensyn til. Det aller viktigste er tross alt at du kan jobbe med noe du liker, og at du kan glede deg til hver arbeidsdag.

Attest

Motta hjelp til CV og søknad!

Tanken «hvilken jobb passer meg?» dukker opp hos de fleste på ett eller annet tidspunkt. Det å kunne jobbe med noe du liker, er både givende og motiverende. Det er flere ting som bør tas hensyn til: interesser, personlige evner, arbeidsform, arbeidstid og arbeidssted.

Når du endelig har funnet drømmejobben, gjelder det å sende inn en velformulert søknad og en oversiktlig CV. Dette kan være avgjørende for hvorvidt jobben blir din eller ikke. Trenger du hjelp? Din CV-hjelp skriver gjerne både CV og søknad for deg.

Kontakt oss i dag, og øk sjansen for at du får drømmejobben din!