Hva er et jobbintervju?
Er du på utkikk etter din første jobb? Eller har det skjedd noe som har fått deg til å mistrives i din nåværende stilling? Uansett hva som er motivasjonen bak jobbsøknaden du sender ut, så må du gjennom et jobbintervju før jobben eventuelt blir din.
På jobbintervjuet møter du din arbeidsgiver, og det er deres mulighet til å grille hverandre. Arbeidsgiver kommer til å stille spørsmål om deg først, før de spiller ballen til deg på slutten av intervjuet. Da får du sjansen til å stille spørsmål, og den bør du gripe med begge hender.
Men et jobbintervju er ikke bare-bare, verken for arbeidsgiver eller jobbsøker. Begge parter har ting de er nødt til å reflektere over i forkant, ta hensyn til under selve intervjuet og bearbeide etter at de har forlatt rommet.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på konseptet jobbintervju. Hva er et jobbintervju, og er noe jobbsøker bør gjøre i forkant? Og kanskje aller viktigst, hva er det som skal til for å lande et jobbintervju? Disse spørsmålene vil bli besvart her.
Hva er et jobbintervju?
Et jobbintervju er et møte mellom arbeidsgiver og jobbsøker. Hvor vidt det er din faktiske arbeidsgiver eller noen andre du møter, vil variere med utgangspunkt i hvem som er ansvaret for å ansette nye folk.
Av og til er det også slik at det er to personer til stede på intervjuet. Det kan for eksempel være arbeidsgiver og arbeidsgivers høyre hånd som har hovedansvaret for resten av personalet.
For noen kan det være mer skremmende å skulle møte to personer, og ikke bare én, fordi det kan fort føles som om de er i overtall. Men som regel pleier det å gå fint uansett hvor mange du skal møte, så det er ikke noe du trenger å bekymre deg for.
Det er viktig å forberede seg til intervjuet
Om et jobbintervju går bra eller ikke, avhenger i stor grad av hvor godt forberedt du er på det som skal skje.
Mens noen er i stand til å ta et jobbintervju på strak arm, så finnes det mange som synes at dette er en veldig vanskelig situasjon. Men det er helt normalt å være nervøs, og du er langt ifra den eneste som føler det sånn.
Det er en av grunnene til at det er viktig å forberede seg til intervjuet. Selv om tanken på å tenke minst mulig på det er svært fristende, så vil du takke deg selv etterpå for at du brukte tid og energi på det.
Les deg opp om firmaet
I forkant av et jobbintervju, vil det være en god idé å lese deg opp om det aktuelle firmaet. Det er heller ikke så vanskelig, særlig om bedriften har en nettside som du kan benytte deg av. Der pleier det som regel å stå mye nyttig informasjon.
Ved å ta en titt på bedriftens nettside kan det hende at du finner noe som du kan bruke til din fordel under intervjuet. Ble bedriften startet med en person som var opptatt av hardt arbeid og god arbeidsmoral? Få dem på en naturlig måte at dette er noe dere har til felles.
Øv på hva du skal svare
Du kan naturligvis ikke vite sikkert hvilke spørsmål arbeidsgiver vil stille i forkant. Men det ligger mange eksempler på gode intervjuspørsmål på nettet. Disse bør du ta en titt på, reflektere over og finne ut hva du ville svart om de spørsmålene ble stilt.
Selv om det kanskje viser seg at arbeidsgiver stiller helt andre spørsmål, så vil det å ha øvd i forkant hjelpe deg å komme inn i riktig tankesett under selve intervjuet.
Ha med nødvendig søknadsmateriale
Når du har blitt innkalt til intervju, så er det like viktig at du møter forberedt som at du har forberedt deg i forkant. Å møte forberedt innebærer blant annet å ha med seg nødvendig søknadsmateriale.
Søknadsmateriale er en fellesbetegnelse for søknadsbrev, CV, vitnemål, kursbevis, attester og eventuelt referanser.
Det er svært sannsynlig at arbeidsgiver allerede har søknaden og CV-en din, siden du antageligvis har allerede har sendt den inn. Men resten er noe du skal overleve til arbeidsgiver kun hvis vedkommende ber om det.
Å gjøre et godt førsteinntrykk er viktig
Et jobbintervju er en vurderingsprosess som setter i gang med det samme du kommer inn døra. Det er ikke bare det som kommer ut av munnen din som spiller en rolle her. Eksempelvis så bør du også være bevisst på hvordan du ser ut og hvordan du oppfører deg.
Møt opp i god tid
Når du møter opp til et jobbintervju, så er det viktig å møte opp i god tid. Med god tid mener vi ca 5 minutter før avtalt tid. Et jobbintervju er altså ikke en situasjon hvor du kan være «moteriktig sen».
Kle deg pent
Når vi først snakker om å være «moteriktig sen», så bør også antrekket ditt være et resultat av bevisste valg du har tatt tidligere på dagen eller kvelden i forveien.
Her er det viktig å finne en balanse mellom formell og uformell. Arbeidsgiver ønsker å bli kjent med deg, og du må evne å kunne fremstille deg selv på en god måte. Eksempelvis så vil ikke et antrekk du kunne hatt på deg på byen duge her!
Vær høflig
På et jobbintervju bør du være opptatt av å fremstå som en høflig person. Hils pent når du kommer, takk gjerne ja til et glass vann om du blir tilbudt og vær imøtekommende under hele intervjuet.
Vis at du er forberedt
Dette er et punkt som fører oss tilbake til at det er viktig å forberede seg i forkant av jobbintervjuet. Og at du har tatt deg tid til dette bør komme tydelig frem under selve jobbintervjuet.
En jobbsøker som bryr seg nok til å gjøre en ordentlig innsats for et enkelt jobbintervju forteller mer arbeidsgiver mer om deg enn du kanskje er klar over.
God søknad og CV hjelper deg å lande jobbintervjuet
Om du har lyst til å lande et jobbintervju, så er det å bruke god tid på å utforme søknad og CV definitivt veien å gå.
Tekstproduksjon er dog ikke noe som faller naturlig for absolutt alle. Men heldigvis eksisterer Din CV-hjelp, og vi kan hjelpe deg med nettopp dette.
Din CV-hjelp kan hjelpe deg med både søknad og CV. Vi kan ikke garantere at det vil skaffe deg jobben, men med en god søknad og CV er sjansen for å lande et jobbintervju betydelig større!
Trenger du hjelp til søknad og CV? Ta kontakt med Din CV-hjelp i dag!