Hjelp til å søke jobb med funksjonsnedsettelse
Trenger du hjelp til å søke jobb? Å søke jobb kan være en utfordrende oppgave. Har du i tillegg en funksjonsnedsettelse kan det være skummelt å gå i gang. Her kan du lese om hvordan du kan hjelpe deg selv på veien, samt hvor du kan finne hjelp utenfra.
Funksjonsnedsettelser, funksjonshemning, eller kronisk sykdommer kan innebære mye ulikt. De kan være psykiske, eller fysiske, og ulike mennesker kan oppleve ulike grader. Avhengig av hvilken type funksjonsnedsettelse du har, kan det være nødvendig å finne en passende jobb. Det er heller ikke uhørt at noen har opplevd at funksjonshemningen deres står i veien for at de kommer videre til intervju. Vi vil prøve å gi deg noen gode råd på veien, dersom dette har skjedd med deg, eller du frykter at det kan skje.
I denne artikkelen vil vi snakke om hvordan du finner jobber å søke på, hvordan du går frem for å søke, samt gi deg informasjon om ressursene du har tilgjengelig.
Hvordan finne jobb?
Første skritt på veien mot jobb, er å finne en stilling å søke på som både passer deg og vekker interessen din. Det er flere metoder for å gå frem for å finne disse stillingene, og det kan være lurt å benytte seg av flere.
En søkestrategi er å søke på ulike nettsider. Her er det mange å velge blant, som for eksempel finn.no. Hvis du er bekymret for hvordan du vil bli mottatt med din funksjonsnedsettelse, kan det være greit å rette søkelyset mot bedrifter som har formidlet sin åpenhet. IA-bedrifter er arbeidsplasser som retter seg mot alle som kan og vil bidra. Ved å velge en bedrift som allerede har ansatte med funksjonsnedsettelser, kan du også være tryggere på at tilrettelegging vil bli gjennomført på en god måte, dersom du skulle ha behov for dette. Nettsiden JobbForAlle.no, kan hjelpe deg med å finne bedriftene som retter seg mot å ha en åpen og inkluderende rekruttering.
Det er også mulig å finne stillinger å søke på, ved å spørre rundt i nettverket ditt. Du kan gjøre deg tilgjengelig for rekruttering, ved å registrere deg som arbeidssøker på nav, eller lage en LinkedIn profil. Har du allerede funnet drømmejobben din, kan du sende en åpen søknad, selv om de ikke har utlyst noen ledig stilling.
Reflekter rundt hva som passer best for deg
Det å ha en funksjonsnedsettelse trenger på ingen måte å være noen hindring for å utføre en god jobb. Det kan på den andre siden legge noen føringer på hvilke jobber som passer for deg. Det kan være greit å reflektere litt rundt hvordan din funksjonsnedsettelse kan påvirke ulike typer arbeid. Er det noe som er helt uaktuelt, eller kan du tilrettelegge på måter for å fjerne ulempen?
Ikke vær redd for å søke på jobber som kan regnes som en utfordring. Hvis du for eksempel har dysleksi, kan det å studere i høyere utdanning føre til at du må jobbe på andre måter. Men det kan også være en stor bragd og veldig gjennomførbart! Tenk igjennom hvor din grense for å takle en utfordring går.
Tilgjengelige ressurser
Hvis du synes det er vanskelig å finne en jobb på egenhånd, eller arbeid som passer deg og din situasjon, kan det være lurt å benytte seg av noen av de tilgjengelige ressursene som finnes der ute.
I NAV kan du for eksempel søke om å få en rådgiver eller veileder. Her kan dere sammen vurdere om du kan få eller dra nytte av for eksempel arbeidstrening. Her kan du lære å mestre en bestemt type jobb eller få en referanse dersom du trenger det.
Det finnes også mange andre gratis tilbud der ute. Hos karriereveiledere eller sentere kan du også få gode råd vedrørende arbeid. Går du på høyskole eller universitet er ofte slike tilbud å finne på skolene. Det finnes mange kurs innen for eksempel intervjutrening eller skriving av CV-er og søknader.
Hvordan søke på stillingen?
En jobbsøknad består i hovedsak av en CV og et søknadsbrev. Hvis du søker gjennom en stillingsutlysning, står det informasjon om nøyaktig hvordan du skal gå frem for å søke. Det å skrive en god CV og søknad er ofte ikke den enkleste oppgaven. Det er et par ting som kan være hjelpsomt å holde i bakhodet.
Det er mange måter å skrive en CV på, men den har visse krav for hva den burde inneholde. Det viktigste er at hele jobbsøknaden din er relevante for jobben du søker på. Målet er at du skal vise arbeidsgiveren hvorfor du er den rette for stillingen. Når du skriver burde du derfor fokusere på å vise erfaring, kompetanse og/eller egenskaper du innehar, som formidler at du kan gjøre en god jobb.
Hvis for eksempel din funksjonsnedsettelse har ført til at du har hull i CV-en din eller liten/ eller ingen tidligere erfaring, trenger ikke dette være noen hindring. Snu det til din fordel, og trekk frem andre erfaringer du har hatt. Husk også å ha tålmodighet med prosessen. Det er vanlig at det kan gå litt tid før man får svaret man ønsker.
Bør du opplyse om funksjonsnedsettelse?
Det er ikke et enkelt fasitsvar på om du burde opplyse en potensiell arbeidsgiver om din funksjonsnedsettelse. Hvis det i stillingsutlysningen oppfordres til at personer med funksjonsnedsettelse burde søke, kan du trygt oppgi dette. Så lenge du føler deg komfortabel med det.
Dersom din funksjonsnedsettelse ikke kommer i veien for sikkerhetshensyn, har du ikke noen plikt til å opplyse om det. Noen har dårlige opplevelser med å dele sin funksjonsnedsettelse. Det viktigste er at du føler deg komfortabel med valget du tar.
Hvis du ønsker å opplyse, nevn det senere i søknadsprosessen. Husk at funksjonsnedsettelsen din kan vinkles til noe positivt. Et vanlig intervjuspørsmål er hva du har oppnådd i livet eller å nevne noe du er stolt av. Har du for eksempel måtte legge ned ekstra arbeid i ting, på bakgrunn av funksjonsnedsettelsen din? Det å ha levd med en funksjonsnedsettelse, kan vise mange styrker og positive egenskaper ved deg selv!
Motta hjelp til å skrive jobbsøknaden
Hvis du synes det er vanskelig å skrive en god CV eller søknad, burde du ikke la det stoppe deg. En god jobbsøknad er noe av det viktigste å ha på plass for å øke sjansene sine for å få jobben. Det er med andre ord verdt å bruke litt ekstra tid for å få denne så bra som mulig.
Hvis det å gå på kurs for søknadsskriving ikke frister deg, kan det å få hjelp av en profesjonell søknadsskriver være løsningen for deg. Vi i Din CV-hjelp har lang erfaring med å skrive både CV-er og søknader som skinner.
Kontakt oss for en uforpliktende prat, eller bestill din jobbsøknad allerede i dag, for å komme et skritt nærmere arbeidslivet!