48 38 14 88 post@dingruppen.no

Hjelp til å finne jobb

Trenger du hjelp til å finne jobb? Mange sliter med å skaffe seg ny jobb, noe som kan være både frustrerende og demotiverende. Med en god jobbsøknad og velstrukturert CV kan du i mange tilfeller øke sjansen for at drømmejobben blir din.

Prosessen med å finne seg en ny jobb kan føles lang, og du opplever kanskje å få avslag på avslag. Eller blir du kanskje ikke kalt inn på intervju i det hele tatt? Konkurransen om ledige stillinger er ofte stor, noe som gjør det vanskeligere å bli lagt merke til.

I denne guiden skal vi se litt nærmere på hvordan du kan øke sjansen for å få drømmejobben din, ved hjelp av en god CV og søknad. En oversiktlig profil på LinkedIn kan også være til god hjelp når du skal finne jobb!

Forstørrelsesglass som ligger på skrå

Steg 1: Hva vil du jobbe med?

Vårt første tips til deg som trenger hjelp til å finne jobb, er å tenke over hva slags jobb du kunne tenke deg. Dersom du kan jobbe med noe du faktisk liker, vil dette kunne gjøre arbeidsdagen mer spennende og motiverende.

Er du for eksempel en kreativ person, kan du kanskje ha et ønske om å jobbe innen kreative fag og håndverk. Er du en sosial og omgjengelig person som bryr deg om dine medmennesker, er kanskje en jobb innen helse- og omsorgssektoren noe for deg. Det viktigste er å finne noe du trives med.

Foruten å tenke på hva slags jobber som appellerer til deg rent faglig, bør du tenke på hvor arbeidsplassen skal være. Er du åpen for pendling, eller foretrekker du kanskje å jobbe fra hjemmekontor? Finn ut av det praktiske før du begynner å søke.

Forretningsperson som løper med en koffert

Hvordan få jobb uten erfaring?

Dersom du får hjelp til å finne jobb av NAV eller andre, blir du kanskje anbefalt å søke på stillinger hvor du har erfaring. Mange arbeidsgivere stiller nemlig krav om erfaring hos kandidatene når de lyser ut en stilling.

Husk likevel på at du ofte kan kompensere for manglende erfaring fra arbeidslivet. Søker du for eksempel på en jobb som assistent i en barnehage, kan du vise til erfaring med barnepass på fritiden. Kanskje du har passet småsøsken eller nabobarn? Dette kan telle positivt med!

Alle må begynne et sted. Mange jobbsøkere kommer rett fra videregående eller studier, og har derfor ikke mye erfaring fra arbeidslivet å vise til. Dersom det virker håpløst å få jobb uten erfaring, anbefaler vi å finne en lignende jobb i samme bransje, slik at du kan opparbeide relevant erfaring.

Det er ikke nødvendigvis slik at du vil få drømmejobben din på første forsøk. De fleste må jobbe seg oppover.

Steg 2: Opprett en god LinkedIn-profil

Et annet godt tips til deg som ønsker hjelp til å finne jobb, er å lage en god LinkedIn-profil. LinkedIn er et sosialt nettverk som kan minne om Facebook, men med en profesjonell vinkling. På dette sosiale mediet finnes det utallige arbeidsgivere og arbeidstakere.

Man kan knytte nettverk på LinkedIn, men også dele faglige innlegg eller oppdage spennende stillinger. Potensielle arbeidsgivere kan også oppdage deg på LinkedIn. Derfor gjelder det å ha en ryddig og «proff» profil.

LinkedIn-profilen din kan på mange måter betraktes som en digital CV. Her lister du opp erfaring, tidligere arbeidsplasser og -roller, samt nøkkelkvalifikasjoner. Du kan merke deg selv som «leter aktivt etter ny jobb», slik at potensielle arbeidsgivere vet at du søker jobb.

En god LinkedIn-profil bør ha et proft bilde (gjerne tatt hos fotograf), en beskrivelse av deg selv og faglige opplysninger om utdanning, jobberfaring og lignende. Dette er noe du kan få hjelp til, dersom du er usikker på fremgangsmåte!

En mann med en plakat

Steg 3: Lag CV

Har du søkt på mange jobber, men opplever at responsen er dårlig? Med en god CV kan du sørge for at du blir lagt merke til av potensielle arbeidsgivere. Vårt kanskje beste tips til deg som ønsker hjelp til å finne jobb, er å investere tid i CV-en.

Mange finner bare en CV-mal på nett og fyller inn informasjon på et par minutter. En slurvete CV med skrivefeil, rotete struktur og irrelevante opplysninger vil neppe imponere arbeidsgiver.

En god CV er velstrukturert og ryddig, samtidig som den fokuserer på relevante opplysninger. Skal du for eksempel søke på en direktørjobb i Statoil, trenger du neppe å inkludere opplysninger om utdannelse fra barne- eller ungdomsskolen, eller avisbudjobben du hadde som 13-åring.

Det å lage en god CV er noe mange sliter med. Dersom du får hjelp til å finne jobb via NAV, kan du få hjelp til å skrive CV der. Husk at du også kan få hjelp til å skrive og bygge en gunstig CV utenfor NAV-systemet. Det er viktig å ha en CV som skiller seg litt ut i mengden!

sjekkliste for hva du burde gjøre for å finne jobb

Steg 4: Finn ledige stillinger

Så snart du har laget en god CV og LinkedIn-profil, er tiden inne for å finne ledige stillinger du kan søke på. Det finnes en rekke ulike portaler for jobbsøkere, og blant de mest populære kan vi nevne følgende:

  • Finn.no
  • Arbeidsplasser.nav.no
  • Indeed
  • Karrierestart
  • Jobbsafari
  • LinkedIn
  • Facebook

Husk at du kan få hjelp til å finne jobb gjennom kommunen og NAV, dersom du sliter med å finne noe som passer deg. Det kan ofte være tidkrevende å lete etter jobber, og det kan hende at det finnes få stillinger i bransjen du ønsker å jobbe i.

Hvis det er veldig vanskelig å finne ledige stillinger på jobbene du kan tenke deg, kan du alltids ta en midlertidig jobb eller jobbe frilans. Da har du en inntekt mens du venter på at drømmejobben skal dukke opp.

Puslespill som settes sammen til en jobbsøknad

Steg 5: Skriv jobbsøknad

Det kanskje mest utfordrende steget i en jobbsøkerprosess, er å skrive jobbsøknad. En jobbsøknad bør – i likhet med CV-en – skille seg litt ut i mengden og fange arbeidsgivers oppmerksomhet. Husk på at en arbeidsgiver gjerne mottar flere titalls søknader.

En jobbsøknad som har rotete struktur, dårlige formuleringer, skrivefeil og irrelevant innhold, vil neppe gi arbeidsgiveren et godt inntrykk. Dropp gjerne de vanlige frasene, som «jeg søker herved på stillingen…», og disponer de få ordene du har til rådighet smartere.

Jobbsøknaden din skal overbevise arbeidsgiver om at du er riktig kandidat for jobben. For å greie dette, må du blant annet vise at du er motivert, engasjert og faglig egnet. Det anbefales også å få noen andre til å lese gjennom søknaden din, slik at eventuelle skrivefeil oppdages.

Det er også viktig at jobbsøknaden er tilpasset stillingen du søker på. Ikke lag én søknad som sendes til alle arbeidsgivere. Søknaden skal vise arbeidsgiver at du har lest utlysningen nøye, og at du er interessert i akkurat denne jobben.

Blyant som ligger på skrå

Steg 6: Forbered deg til jobbintervju

Vårt siste tips til deg som ønsker hjelp til å finne jobb, er å forberede deg på jobbintervju. Dette er noe du fint kan gjøre før du i det hele tatt har blitt kalt inn til intervju. Det er blant annet lurt å sette seg inn i de mest vanlige spørsmålene som dukker opp på jobbintervjuer.

Øv deg gjerne sammen med noen du kjenner, og la vedkommende innta rollen som arbeidsgiver. Du kan også øve deg på egen hånd, om du foretrekker det. Sørg for at du kan besvare viktige spørsmål – som hvorfor du er motivert for den aktuelle stillingen, og hva du kan tilby arbeidsplassen.

Når du får innkalling til et jobbintervju, er det også lurt å forberede seg på det rent praktiske. Hvor skal intervjuet finne sted, og hva klokken skal du møte opp? Sørg for å orientere deg på forhånd, slik at du ikke kommer for sent. Det ville ikke gitt et godt førsteinntrykk!

Tenk også over hvordan du kler og ter deg. Smil og vær imøtekommende, og prøv å senke skuldrene. Det å være på jobbintervju kan være nervepirrende, men med de rette forberedelsene går som regel prosessen veldig fint!

To personer som tar hverandre i hånden

Trenger du hjelp til å finne jobb?

Mange sliter med å finne drømmejobben, eller er usikre på hvordan de skal sikre seg stillingen. Våre beste tips til deg som ønsker hjelp til å finne jobb, er å først og fremst kartlegge hva du ønsker å jobbe med. Hvilke interesser og evner har du?

Deretter bør du opprette en god LinkedIn-profil og skrive en ryddig CV. Tiden er så inne for å søke på stillinger og sende ut søknader. Prosessen med å skrive CV og søknad oppleves som spesielt krevende for mange. Heldigvis er dette noe vi kan hjelpe deg med!

Din CV-hjelp gjør deg rustet for jobbsøking, og kan blant annet hjelpe deg med å lage LinkedIn-profil, CV og jobbsøknad. Vi sørger for at både CV, søknad og LinkedIn-profil tilpasses deg og din bransje, slik at sjansen for å få drømmejobben øker.

Kontakt oss i dag, og kom ett steg nærmere drømmejobben!