48 38 14 88 post@dingruppen.no

Gode svar på jobbintervju

For å gi gode svar på jobbintervju, er du avhengig av å forberede deg godt. Men gode forberedelser er egentlig ingen garanti for et vellykket jobbintervju. Her spiller nervøsitet en stor rolle. Så gode forberedelser og evne til å takle nerver, er nøkkelen i en slik situasjon.

Det finnes både enkle og vanskelige intervjuspørsmål, og det er viktig å forberede seg godt på alle tenkelige spørsmål. Selv de enkleste spørsmålene kan være vanskelig å svare på, dersom du ikke har forberedt deg godt nok.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på et utvalg av vanskelige intervjuspørsmål som du bør pugge på i forkant av intervjuet. Hvis du er nysgjerrig på hva spørsmål dette kan være, så bør du definitivt fortsette å lese denne artikkelen.

Til slutt vil vi snu om på rollene. Med denne artikkelen vil vi også gi deg noen tips til spørsmål som du kan stille arbeidsgiver når du får sjansen til det.

Sjekkliste

Vanskelige intervjuspørsmål du bør pugge på

Når en arbeidsgiver skal avholde jobbintervju, så har de en hel kategori å velge spørsmål fra. Denne kategorien kan kalles typiske intervjuspørsmål, og den inneholder både vanskelige og mindre vanskelige spørsmål.

Et generelt tips for alle disse spørsmålene, er å være ærlig. For ordtaket om at ærlighet varer lengst, gjelder også i disse situasjonene.

To person som sitter side om side

Kan du fortelle mer om deg selv?

Synes du at det er litt rart at vi kategoriserer et så enkelt spørsmål som vanskelig? Vi skjønner at det er flere som synes at dette er et enkelt spørsmål, men er det egentlig det? I så fall er det spørsmålets enkelhet som er den faktiske fallgruven.

Det som skjer, er at folk tror at dette spørsmålet er så enkelt at de glemmer å reflektere over det. Planen er å ta det på sparket, men du bør faktisk aldri ta et intervjuspørsmål på sparket uansett hvor enkelt du tenker at det er. For det fører faktisk aldri noe godt med seg.

Arbeidsgiver ønsker ikke å bli kjent med deg personlig den første gangen dere møtes. Da er det dine arbeidspresentasjoner som er i fokus. Det betyr at arbeidsgiver ikke er interessert i å vite hvor lenge du klarer å holde pusten under vann, med mindre dette er relevant for stillingen du søker på.

Et godt svar på dette spørsmålet vil være å fortelle om personen du er, men med en profesjonell undertone. Fokuser på at du er hardtarbeidende, pålitelig og pliktoppfyllende i stedet for at favorittfargen din er rosa. Sistnevnte er nemlig ikke relevant i så veldig mange søknadsprosesser.

Enkel CV

Hvorfor vil du jobbe for oss?

Sannsynligheten for at arbeidsgiver stiller deg dette spørsmålet er like stor som sannsynligheten for at det ikke blir stilt. Men det kan likevel være lurt å reflektere litt rundt det, for det kan jo være at du er den heldige som blir stilt akkurat dette spørsmålet.

Hvorfor har du egentlig lyst til å jobbe for vedkommende som har invitert deg på jobbintervju? Det kan være mange grunner til det, men det er kun du som vet hva den er. Den beste måten å svare på dette spørsmålet er å være ærlig, men det er like viktig å være smart i en slik situasjon.

Hvorfor ønsker en 16-åring å jobbe som varepåfyller på en matbutikk? Mange 16-åringer er på jakt etter arbeidserfaring som de putte på CV-en, og mulighetene er ganske begrenset når man er så ung. Det sier seg nok selv at dette ikke vil være et imponerende svar, så det bør du nok styre unna.

Men hva er grunnen til at en person med en bachelorgrad i Språk og litteratur vil jobbe i et tekstbyrå? Det er et spørsmål det er mye enklere å svare ærlig på, og for mange vil også svare virke ganske innlysende.

CV

Hvorfor er det et hull i CV-en din?

Når det er et hull i CV-en din, så indikerer CV-en din at det var en periode hvor du ikke jobbet i det hele tatt. Dette er noe de fleste arbeidsgivere er veldig interesserte i å få vite mer om.

Det kan være mange grunner til at CV-en din har hull i seg. Kanskje du sluttet i deltidsjobben du har hatt siden du var 16 år, for å legge all tiden din i studiene? Det kan også være at du har vært alvorlig syk og ikke hadde muligheten til å jobbe selv om du skulle ønske at du kunne.

Det å stille på et jobbintervju med et hull i CV-en, er noe mange er nervøse for. Men hvis du klarer å forklare grunnen til at det er slik til arbeidsgiver på en god og forståelig måte, så kommer det ikke til å være et veldig stort problem.

Språkkunnskaper

Hva er du mest stolt av?

Dette er et spørsmål som mange tror handler om personlige prestasjoner, men det er egentlig ikke det. Arbeidsgiver ønsker nemlig ikke å vite hvor stolt du er av datteren din som akkurat har lært seg å sykle uten støttehjul.

Når din potensielle arbeidsgiver stiller dette spørsmålet, så er det for å finne ut hvordan du som arbeidstaker jobber for å oppnå resultater i arbeidet ditt.

Dersom dette spørsmålet blir stilt på jobbintervju, vil det være en god idé å ta utgangspunkt i en spesifikk hendelse i forbindelse med jobb. Redegjøre for hva som skjedde i den aktuelle situasjonen og hvordan du håndterte det.

Hvis den aktuelle situasjonen var forårsaket av deg eller du reagerte på en måte som ikke var så bra, så bør du gi uttrykk for at du har forandret deg. Vær tydelig på at du ville reagert på en helt annen måte hvis det samme skjedde i dag, fordi du har vokst og utviklet deg siden den gang.

CV

Hvor ser du deg selv om 5 år?

Dette er blant de vanskeligste spørsmålene du kan få på jobbintervju. For hvor ser du deg selv om 5 år? Er det egentlig noen som vet det? Noen vet ikke engang hva de skal ha til middag den aktuelle dagen, så hva er egentlig et godt svar på et så vanskelig spørsmål?

Her er det viktig å huske på at alle spørsmål arbeidsgiver stiller er strategiske, og derfor bør også alle svarene dine være like strategiske. Igjen så er ikke arbeidsgiver interessert i å vite at du håper at kjæresten frir innen de 5 årene har gått. Arbeidsgiver lurer på hvor du ser deg selv karrieremessig.

Men det gjør det egentlig ikke så veldig mye enklere, for det å svare på dette spørsmålet er like vanskelig likevel. Akkurat nå vil du ha denne jobben, og det er det du fokuserer på, men du må prøve å se forbi dette.

Det er mange gode svar på dette spørsmålet, og det vil variere fra person til person og fra bransje til bransje. En butikkmedarbeider ønsker kanskje å bli butikksjef, mens en tekstforfatter ønsker å bli en utgitt forfatter.   

CV

Svake og sterke sider

Innenfor jobbintervjuets spørsmålskategori finnes som nevnt mange spørsmål. Nedenfor kan du se to spørsmål som du ikke bør bli overrasket over å bli stilt:

  • Hva er dine sterke sider?
  • Hva er dine svake sider?

Dette er to spørsmål som mange synes er litt vanskelig å forberede seg på. Mange anser det å snakke positivt om seg selv som å skryte, og det å skryte er et negativt ladet ord. Men det å snakke for negativt om seg selv kan også ha en ødeleggende effekt.

Som nevnt så varer ærlighet lengst, men du må likevel velge ordene dine med omhu. Når du skal fortelle om dine sterke sider, så trenger du ikke å bekymre deg for at det kommer til å høres skrytete ut. Vi kan garantere at arbeidsgiver ikke kommer til å tenke at du skryter, for de vil virkelig vite det.

Det er like viktig å tenke strategisk når du skal fortelle om dine svake sider. Vær ærlig og fortell om hva du ikke er så flink til, men legg vekt på hvordan du har jobbet eller jobber for å bli bedre på det.

Nivå av språkferdigheter

Spørsmål å stille arbeidsgiver

Til slutt er det vanlig at arbeidsgiver gir deg muligheten til å stille dem spørsmål. Hvis du er nervøs, så er det fort gjort å droppe det, men det bør du ikke gjøre. Du vil gjøre deg selv en stor tjeneste ved å forberede spørsmål du ønsker at arbeidsgiver skal svare på, og så holde deg til planen din.

Det å stille spørsmål vil ha en positiv innvirkning på arbeidsgivers vurdering av deg. Når du har forberedt spørsmål i forkant, så vil det gi et inntrykk av at du virkelig vil ha jobben. Det er alltid et stort i pluss i margen på ethvert jobbintervju!

Nedenfor vil du kunne se noen eksempler på spørsmål du kan stille arbeidsgiver på slutten av jobbintervjuet:

  • Hvordan vil du beskrive en typisk arbeidsdag for dere?
  • Hvordan er arbeidsmiljøet på arbeidsplassen?
  • Får jeg opplæring, og hvordan vil den prosessen være?
  • Kan du gi noen konkrete eksempler på hva som vil være mine arbeidsoppgaver, hvis det er jeg som får jobben?
  • Når kan jeg forvente å høre fra dere (etter jobbintervjuet)?