48 38 14 88 post@dingruppen.no

Generell jobbsøknad – slik skriver du den! 

Ønsker du å søke jobb hos et firma som ikke har utlyst noen stilling? Med en generell jobbsøknad kan du gjøre nettopp dette. Men hvordan i alle dager skal søknaden se ut med tanke på struktur og innhold? 

Her er våre beste tips!  

Først: Hva er en generell jobbsøknad? 

En generell jobbsøknad kan også kalles for en åpen jobbsøknad. Dette er enkelt forklart en søknad som ikke er spisset mot en utlyst stilling. Istedenfor sender du søknaden til en bedrift du kunne tenke deg å jobbe for, i håp om at de ønsker å ansette deg.  

I en prosess der man søker på en utlyst stilling, kan man se at arbeidsgiver lister opp ønskede kvalifikasjoner og egenskaper. Det foreligger også et behov for å fylle en stilling. Med en generell jobbsøknad må du i større grad tenke deg frem til hva arbeidsgiver leter etter.   

Siden det ikke nødvendigvis er et trykkende behov for ansettelse, er det heller ikke sikkert sjansene dine er så gode. Samtidig slipper du sannsynligvis konkurranse fra mange andre jobbsøkere, som det jo er i en vanlig rekrutteringsprosess. 

Hvordan skrive en generell jobbsøknad? 

En generell jobbsøknad er – som navnet antyder – ofte mer «generell» enn en tradisjonell søknad. Dette skyldes at du ofte ikke har en spesifikk stillingsbeskrivelse å forholde deg til. Utenom dette, er prosessen i stor grad som ved søknadsskriving ellers.  

Når du skal skrive den perfekte jobbsøknaden, er det blant annet viktig å få frem kvalifikasjonene og erfaringen din. Undersøk gjerne hva slags tjenester og stillinger som finnes hos bedriften, slik at du kan forsøke å vinkle kompetansen din på en måte som er relevant for arbeidsgiver.  

Ellers bør du huske å få med hva som er motivasjonen din for å søke hos nettopp denne bedriften! 

Åpen søknad – oppsett 

Mange er usikre på hvordan en jobbsøknad bør struktureres. Kort fortalt bør den være mest mulig oversiktlig og ryddig – gjerne med god bruk av avsnitt! Du kan også legge inn en punktliste, da dette gir et ryddig uttrykk. Kanskje du kan presentere dine motivasjoner for å søke i en liste?  

Her er et forslag til hva slags oppsett en åpen eller generell jobbsøknad kan ha:  

 • Navn, adresse og kontaktinfo 
 • (Bedriftens adresse) 
 • Tittel: F.eks. «Åpen søknad på stilling som …» 
 • Søknadstekst 
  • Kort om din relevante erfaring  
  • Motivasjon for å søke 
  • Kvalifikasjoner 
  • Egenskaper  

Dersom du synes det er vanskelig å skrive en god søknad med god struktur, kan du også vurdere å bruke en mal. Med en mal er det bare å fylle inn dine relevante opplysninger i et allerede ferdig oppsett. 

Trenger du hjelp med å skrive en åpen jobbsøknad? 

Jobbsøknaden du skriver er helt avgjørende for hvorvidt du bli innkalt til jobbintervju eller ikke. Dette gjelder kanskje spesielt når du skriver en generell jobbsøknad til en stilling som ikke er utlyst.   

Enten du trenger hjelp med CV, søknad eller begge deler, har Din CV-hjelp tjenestene du trenger. Vi skreddersyr tekst for jobbsøkere, og sørger for at kvalifikasjoner og erfaringer formidles på en god og tydelig måte!