48 38 14 88 post@dingruppen.no

Fortell om deg selv på jobbintervju

En ting du må være forberedt på til et jobbintervju, er at du kommer til å bli bedt om å fortelle om deg selv. Et jobbintervju er den delen i en ansettelsesprosess hvor kandidater skilles ut basert på personlighet. Nettopp derfor ønsker arbeidsgiver å vite hvem du er.

Faglige kvalifikasjoner og relevant erfaring blir ikke lagt særlig vekt på i et jobbintervju. De som blir kalt inn til et jobbintervju, har allerede blitt vurdert som kvalifiserte til stillingen. I en CV og søknad er det derimot begrenset hvor mye av personligheten til jobbsøkeren som kommer frem.

Å fortelle om deg selv på et jobbintervju, kan være både lett og vanskelig på en gang. Du er antagelig den som kjenner deg selv best. Samtidig er det vanskelig å fortelle om seg selv på en kort og effektiv måte. Det gjelder i hvert fall om man er litt nervøs på toppen av det hele. Første bud er å ta det helt med ro.

Det viktigste er at du er deg selv når du forteller om deg selv på et jobbintervju. Ærlighet varer også lengst. Ikke prøv å lyv for arbeidsgiveren, eller fremstå som noe annet enn det du er. Selv om du skal være ekte og ærlig, er det likevel lurt å forberede seg i forkant av et jobbintervju.

To kvinnelige CV-er

La jobbintervjuet bli en god samtale

Man kan fort tenke på et jobbintervju som noe stivt og formelt. Noen tenker også at det er viktig å prestere for å imponere arbeidsgiveren. Selv om du ikke bør være helt likegyldig til hvordan du fremstår på et jobbintervju, kan du sannsynligvis gi litt mer slipp på tanken om å prestere og imponere arbeidsgiver.

Du har allerede kvalifisert til stillingen rent faglig og med relevant erfaring. Det er ikke det som kan skille deg fra en annen aktuell kandidat som også er kalt inn på et jobbintervju. Personligheten din er det arbeidsgiveren er ute etter å vite noe om.  Vil det bidra til et godt arbeidsmiljø å ansette deg?

Det er lettere for arbeidsgiver å bli kjent med deg dersom du oppfører deg som om jobbintervjuet er en samtale. Ikke oppfør deg som om det er en muntlig eksamen. Du må naturligvis opptre seriøst under intervjuet, men latter og smil er noe alle trives med. Det gjelder også en arbeidsgiver.

Når du forteller om deg selv på jobbintervjuet, bør du være ærlig. Ikke prøv å skjule dine svake sider. De vil uansett bli oppdaget etter hvert om du blir ansatt. Ærlighet og evnen til å reflektere rundt egne styrker og svakheter, forteller arbeidsgiveren at du har selvinnsikt. Det er en viktig egenskap.

CV

Forbered deg til jobbintervjuet

Å fortelle om deg selv på et jobbintervju kan kanskje høres veldig enkelt ut for noen. For hvem kan ikke snakke om seg selv? Det er derimot ikke hele livshistorien din som skal frem i et jobbintervju. Heller ikke alle dybder i din personlighet skal vises frem. Nevn ting om deg selv som er relevant for jobben du søker på.

Når du skal forberede deg på hva du skal fortelle om deg selv på jobbintervjuet, handler det ikke om å fabrikkere en løgn til arbeidsgiver. Det handler om å finne ut for deg selv hvem du faktisk er. På hvilken måte er det relevant for bedriften å vite at det er sånn du er?

Ved grundige forberedelser på hvordan du skal fortelle om deg selv på et jobbintervju, vil du mer effektivt kommunisere det som er relevant. Det anbefales selvfølgelig ikke å ta med seg et manus på jobbintervjuet som du leser i fra. Skriv derimot gjerne en liten mal du kan øve på hjemme før intervjuet.

Skrive CV

Hjelp til å skrive en mal før jobbintervju

På et jobbintervju ønsker arbeidsgiveren å bli kjent med deg som person. Derfor vil du bli bedt om å fortelle om deg selv på jobbintervjuet. Noen synes dette høres lett ut. Det er derimot viktig å huske på at du ikke skal fortelle livshistorien din på et jobbintervju.

Andre igjen kan bli nervøse av tanken på å fortelle om seg selv på et jobbintervju. Da er det viktig å huske på at et jobbintervju er til for at arbeidsgiveren skal bli kjent med deg som person. Dine faglige kvalifikasjoner er ikke det som skiller deg fra andre kandidater om du har blitt kalt inn på et intervju.

I forkant av et jobbintervju, er det lurt å gjøre forberedelser. Selv om du ærlig skal fortelle om deg selv, er det viktig å forberede en struktur på det som gjør at du mest effektivt kommuniserer det som er relevant for arbeidsgiveren å vite. Skriv gjerne en mal på forhånd som du kan øve på før intervjuet.

Din CV-hjelp vil gjerne hjelpe deg med å skrive en forberedende mal til et jobbintervju. Vi tilbyr også hjelp til å skrive en god CV og jobbsøknad. På den måten øker du dine sjanser til å få jobben du har søkt på!