48 38 14 88 post@dingruppen.no

Forkortelser – derfor bør du unngå det i en jobbsøknad

Forkortelser er et språklig fenomen som har vokst frem som et resultat av mangel på skriveplass. Det finnes mange eksempler på hvordan man ofte bruker forkortelser, og hvor det er sosialt akseptert, f.eks postkort, SMS-meldinger og på sosiale medier. Ser du hva jeg gjorde der? Dette må du ikke gjøre i jobbsøknaden din! 

Sjansen for at du har hørt om forkortelser, er veldig stor. Enda større er sannsynligheten for at du faktisk benytter det selv i det daglige. Det er naturligvis ikke noe galt i det, men det er viktig å vite hvor grensen går. Og i dette tilfellet går grensen ved jobbsøknaden.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på forkortelser i sammenheng med en jobbsøknad. Hvorfor er det så viktig å unngå bruk av forkortelser når man skriver jobbsøknad?

Forstørrelsesglass

Hva er en forkortelse?

En forkortelse er rett og slett en kortere versjon av et eller flere ord. Det norske språket er fulle av slike forkortelser, så her finnes det mange eksempler som vi kan vise til:

  • f eks = For eksempel
  • bl a = Blant annet
  • mtp = Med tanke på
  • ca = Cirka (omtrent)
  • mnd = Måned (som i januar, juni, juli)
  • nr = nummer

Bruk av forkortelser fører med seg både fordeler og ulemper. Selv om det i noen tilfeller er svært fordelaktig, så er det ikke det i alle situasjoner.

CV

Unngå forkortelser når du skriver jobbsøknad

Et godt eksempel på situasjoner hvor du ikke skal bruke forkortelser mens du skriver, er når du skriver en jobbsøknad. Som vi nevnte innledningsvis, er forkortelser et resultat av plassmangel. Men dette er imidlertid ikke en problemstilling man trenger å ta stilling til når du skriver en jobbsøknad, for der er et nok av plass.

Forkortelser er også noe som ofte brukes når man har det travelt. For eksempel når man er på forelesning og prøver å få notert ned alt foreleseren sier. Da må man ofte benytte forkortelser, for å unngå å miste verdifulle synspunkter fordi man var for opptatt av å notere.

Når du skriver en jobbsøknad, er det imidlertid viktig at du tar seg god tid. Har du egentlig ikke tid til å gjøre det, så bør du heller ikke gjøre det da og heller vente til senere når du har bedre tid. En jobbsøknad er en tekst det er viktig å gjøre seg ekstra flid med.

Men hvorfor er det så viktig å unngå forkortelser når man skriver en jobbsøknad? I en jobbsøknad ønsker de fleste å få frem budskapet på en tydelig og god måte – og det er at vedkommende er en god kandidat til den aktuelle stillingen. Her vil altså bruk av forkortelser være en veldig dum idé, for det kan oppfattes som slurv og at søknaden bare er noe du har kastet sammen i full fart.

Et håndtrykk

Få hjelp til å skrive jobbsøknad

Når du skriver en jobbsøknad, er det viktig å fokusere på detaljer. Til syvende og sist er kanskje detaljene det som avgjør om du lander et intervju eller ikke. Det er brutalt, men sant. Men heldigvis er ikke dette noe du trenger å stå i alene!

Å skrive en jobbsøknad er ikke enkelt. Hvis man vil bli god på det, er man nødt til å øve – som man må med veldig mye annet. I mellomtiden er det mulig å få hjelp til å skrive gode jobbsøknader, for eksempel hos oss i Din CV-hjelp. Vi kan hjelpe deg med både å skrive jobbsøknader og utforme en profesjonell CV.

Hvis du synes at dette høres fristende ut, så er det bare å ta kontakt med oss. Og vet du hva? Som ny kunde vil du dessuten få en gratisprøve på 500 ord! I praksis betyr det at vi skriver de første 500 ordene uten at du betaler en eneste krone. Vi gleder oss til å høre fra deg og til å ta fatt på oppdraget du har til oss!