48 38 14 88 post@dingruppen.no

Forberedelse til jobbintervju

Med god forberedelse til et jobbintervju kan du øke sjansen for at jobben blir din. Det kan for eksempel lønne seg å gå gjennom vanlige spørsmål som kan dukke opp på et jobbintervju!

Forberedelse til jobbintervju kan være gunstig før du møter en potensiell arbeidsgiver. Når du møter opp på intervju, kan det dukke opp en rekke spørsmål. Er du forberedt på disse, kan du i mange tilfeller svare mer selvsikkert og tydelig på relevante spørsmål.

Vi skal her dele våre beste tips til forberedelse før et jobbintervju!

Glade skribenter som står med PC i hånden

Jobbintervju – tips til spørsmål og svar

Under et jobbintervju dukker det som regel opp mange ulike spørsmål. Formålet med spørsmålene, er at arbeidsgiver skal finne ut om du er riktig kandidat for stillingen. Spørsmålene og de påfølgende svarene hjelper arbeidsgiveren å danne et bilde av deg som person og arbeidstaker.

Det finnes mange ulike jobbstillinger, men spørsmålene som dukker opp på et intervju er ofte de samme på tvers av ulike bransjer. Dette gir deg mulighet til forberedelse før et jobbintervju. Hvilke spørsmål kan dukke opp? Her er noen av de vanligste:

  1. Vil du fortelle litt om deg selv?
  2. Hvor hørte du om den ledige stillingen?
  3. Hvorfor bør vi ansette deg?
  4. Hva vet du om bedriften?
  5. Hvorfor vil du ha denne jobben?
  6. Hva er dine største styrker?
  7. Hva er dine svake sider?
  8. Hva er din største profesjonelle prestasjon?
  9. Hvor ser du deg selv om fem år?
  10. Har du noen spørsmål om stillingen?

Det kan være lurt å forberede seg på overnevnte spørsmål. Disse dukker opp i mange jobbintervjuer. Vi skal nå se nærmere på hva du bør svare på de ulike spørsmålene. Det kan være en fin forberedelse til jobbintervju.

Huskeliste til jobbintervju

Kan du fortelle litt om deg selv?

Spørsmålet er enkelt, ja. Kanskje så enkelt at du ikke tar deg bryet med å forberede deg på hva du skal svare? Det kan imidlertid være lurt å forberede seg litt likevel! Du bør nemlig ikke fortelle hele livshistorien din eller snakke om alle jobbene du har hatt tidligere.

Dette spørsmålet gir deg en gyllen anledning til å liste opp et par meritter som beviser at du er den rette kandidaten for jobben. Fortell gjerne om dine erfaringer eller tidligere prestasjoner, og forklar hvordan disse har ført deg til den aktuelle rollen.

Hvor hørte du om den ledige stillingen?

Også dette spørsmålet kan fremstå som relativt ufarlig. Under forberedelse til jobbintervju bør du likevel forberede deg på dette spørsmålet. Her har du nemlig mulighet til å vise arbeidsgiveren at du er engasjert i firmaet.

Du kan for eksempel fortelle om at du hørte om den ledige stillingen gjennom en forretningsforbindelse. Fortell gjerne hvem, og hva vedkommende sa som gjorde at du fikk lyst til å søke på jobben.

Selv om du bare fant jobben i en annonse, kan det være greit å få frem hva som fikk deg til å søke.

Hvorfor bør vi ansette deg?

Dette er et spørsmål som kan være nokså skremmende. Med god forberedelse til ditt jobbintervju kan du imidlertid sørge for å skille deg ut i mengden. Dette er din mulighet til å selge deg og dine kvaliteter til arbeidsgiveren!

Få frem at du kan utføre arbeidsoppgavene og at du vil levere gunstige resultater. Samtidig kan det være lurt å få frem at du tror du vil passe inn med resten av teamet, og at arbeidskulturen passer deg. Understrek at du er den beste kandidaten for stillingen.

Hva vet du om bedriften?

Dette er et vanlig spørsmål som hyppig dukker opp på jobbintervjuer. Under din forberedelse til et jobbintervju bør du lese deg litt opp på firmaets visjoner og mål. Du skal ikke nødvendigvis ramse opp fakta om selskapet, men vise at du kan identifisere deg med bedriftens målsetninger og visjoner.

Det er en fordel om svaret er personlig, og at du får frem hvorfor du kan identifisere deg med de aktuelle målsetningene.

Hvorfor vil du ha denne jobben?

Dette er et av de viktigste spørsmålene du bør tenke over under din forberedelse til jobbintervju. Enhver arbeidsgiver ønsker å ansette noen som virkelig brenner for arbeidsplassen og arbeidsoppgavene.

Her bør du få frem hvorfor du ønsker å arbeide med nettopp dette hos den aktuelle arbeidsplassen. Du kan for eksempel nevne at du har hørt mye positivt om bedriften, og at du ønsker å være en del av dette eventyret.

Hva er dine største styrker?

Under din forberedelse til jobbintervju kan det være lurt å tenke over hvilke styrker du har. Når du skal forklare dine sterkeste sider er det viktig at svaret er både relevant, ærlig og spesifikt.

Fortell om sterke sider som er relevant for den aktuelle stillingen, og sørg for at svarene er ærlige. Ikke list opp ting du tror arbeidsgiveren vil høre, dersom de ikke er sanne.

Det er også en fordel om svaret er spesifikt. Istedenfor å si at du kommer godt overens med mennesker, kan du si at du er flink til å bygge relasjoner eller å overtale potensielle kunder.

Hva er dine svake sider?

God forberedelse til et jobbintervju krever også at du setter deg inn i dine svake sider. Arbeidsgiveren spør om dette for å finne ut hvorvidt du har selvinnsikt og om du er ærlig. Her er med andre ord ikke arbeidsgiveren bare ute etter å avdekke potensielle ulemper ved å ansette deg.

Når du skal svare på dette spørsmålet, gjelder det å finne en god balansegang. Ikke rams opp en liste med negative kvaliteter som gjør at stillingen er uaktuell for deg. Du bør også unngå å svare at du ikke har noen negative sider, da dette kan tyde på dårlig selvinnsikt.

Dersom du for eksempel forteller at du synes det er utfordrende å snakke foran en stor forsamling, kan du også nevne at dette er noe du har jobbet mye med. Fortell om dine utfordringer, samtidig som du understreker at du jobber med å forbedre deg på disse områdene.

Hva er din største profesjonelle prestasjon?

Det er få ting som gjør det mer fristende å ansette deg enn at du kan vise til tidligere prestasjoner. Under din forberedelse til jobbintervju bør du derfor ikke være sjenert og holde tilbake informasjon om tidligere (relevante) prestasjoner.

Kanskje du hadde salgsrekord i den forrige jobben din, eller bidro til at bedriften har fått mer fornøyde kunder? I så fall bør du understreke dette.

Hvor ser du deg selv om fem år?

Når du har forberedelse til et jobbintervju bør du også tenke over dine langsiktige ambisjoner. Arbeidsgiveren ønsker å finne ut hvorvidt du har de rette ambisjonene, om forventningene dine er realistiske og om stillingen samsvarer med målsetningene dine.

Her er det viktig at du er ærlig og tydelig på fremtidige målsetninger.

Har du noen spørsmål om stillingen?

På slutten av jobbintervjuet får man ofte dette spørsmålet. Sørg derfor for å finne noen aktuelle spørsmål under din forberedelse til et jobbintervju. Ved å stille spørsmål om den aktuelle stillingen viser du at du er interessert og nysgjerrig, noe som kan gi deg plusspoeng i arbeidsgivers bok!

Du kan for eksempel spørre om bedriftens planer for utvidelser eller videre vekst. Du kan også stille spørsmål om teamet eller avdelingen du potensielt skal jobbe for.

Huskeliste til jobbintervju

Forberedelse til jobbintervju handler ikke bare om å forberede seg på intervjuspørsmål. Det kan også være en fordel å forberede seg på andre ting. Her er en liten huskeliste:

 

  • Intervjusted: Hvor finner intervjuet sted? Søk opp adressen på forhånd, slik at du vet nøyaktig hvor du skal møte opp. Da slipper du å komme for sent på intervjuet og gi et dårlig førsteinntrykk!
  • Tidspunkt og ankomst: Sørg for at du møter opp på intervjuet til riktig klokkeslett. Sett av god tid, og sørg for at du tar høyde for trafikk og lignende. Skal du ta buss, bør du passe på å sjekke bussrutene i forkant. Ankommer du i bil, er det en fordel å sjekke om intervjustedet har parkeringsplass eller om du må gå et stykke.
  • Klær: Det kan være en fordel å finne frem klærne du skal gå med dagen i forveien. Da slipper du å bruke tid på dette på selve intervjudagen. Sørg for at klærne er presentable og rene.
  • Håndter nervøsiteten: Dersom du øver på intervjusituasjonen i forkant (for eksempel foran speilet), kan dette hjelpe deg med å håndtere nervøsitet. Husk også på at litt nervøsitet bare er positivt. Det sikrer at du er skjerpet!
  • Utstyr: Under din forberedelse til jobbintervju, bør du tenke over hva slags utstyr du skal ta med. Det kan ofte være greit å ta med seg søknad, vitnemål, CV og stillingsannonse. Det kan også være lurt å ta med penn og notatblokk. Skulle arbeidsgiver spørre om vitnemål for eksempel, kan du vise at du er ryddig og forberedt ved å ha dette klart.
  • Kroppsspråk og kommunikasjon: Når du møter en potensiell arbeidsgiver for første gang, er det lurt å gi et godt førsteinntrykk. Et godt håndtrykk og et smil viser at du er imøtekommende og hyggelig. Det er også en fordel om du klarer å holde øyekontakt under intervjuet (uten å stirre overdrevent mye), og at du har god holdning.
  • Ikke spør om lønn under første møte: Spørsmål om jobben er bare positivt, men det kan være greit å unngå spørsmål om lønn og eventuelle frynsegoder på første intervju. Dette skyldes at du ikke har noe forhandlingskort så tidlig i prosessen.
  • Skru av mobilen: God forberedelse til jobbintervju handler også om å forberede seg på å være til stede under intervjuet. Slå derfor av mobilen eller ha den på lydløs. Følg med når arbeidsgiver snakker, og ikke la deg distrahere av irrelevante ting.
CV og søknad

Motta hjelp til CV og søknad!

Med god forberedelse før et jobbintervju, kan du potensielt øke sjansen for at akkurat du får jobben. Sett deg inn i vanlige spørsmål som ofte stilles på jobbintervjuer, og forbered gode svar.

I tillegg er det lurt å forberede seg på andre områder. Slik kan du gi et best mulig førsteinntrykk. Du bør for eksempel vite hvor og når intervjuet finner sted, og være imøtekommende og hyggelig.

For å i det hele tatt bli innkalt til jobbintervju, er du avhengig av å ha en god CV og søknad. Dette er kanskje det mest utfordrende med hele prosessen. Du skal skille deg ut i mengden av søkere. Heldigvis finnes det hjelp å få! Din CV-hjelp sikrer at søknaden og CV-en din blir lagt merke til.

Kontakt oss i dag om du trenger hjelp til å få drømmejobben!