48 38 14 88 post@dingruppen.no

Eksempel på åpen søknad

Er du ute etter ny jobb, men finner ikke helt det du leter etter utlyst på Finn? Da kan det være en idé å benytte seg av en åpen søknad. Men hva er det man egentlig burde ha med i en åpen søknad? Det kan vi hjelpe deg med i denne artikkelen! 

Det kan være vanskelig å finne den rette stillingen på nettsider som Finn.no eller LinkedIn. Enten problemet er at det er en snever bransje du er interessert i, eller du kanskje allerede har søkt på de relevante stillingene som finnes, så kan det neste steget være å sende søknader til firmaer som ikke har stillinger utlyst. 

Mann som går igjennom jobber

Åpen søknad vs. vanlig søknad 

Hva er egentlig forskjellen mellom en åpen og en vanlig jobbsøknad? Det sier kanskje seg selv, men en vanlig jobbsøknad er altså basert på en stillingsutlysning du finner på sider som Finn eller NAVs Arbeidsplassen. 

Her har et firma et allerede eksisterende behov for en ny ansatt, og har da en ledig stilling som du kan søke på. I stillingsutlysningen vil du finne hvilke krav firmaet har til deg som arbeidstaker, hvilke arbeidsoppgaver du kan forvente å jobbe med, og annen relevant informasjon. 

Dersom du velger å skrive en åpen søknad, baserer du den ikke på en eksisterende stillingsutlysning. Det vil altså si at du har ingen konkrete krav fra arbeidsgiveren å gå etter når du skriver søknaden. Du må derfor være litt kreativ, men også logisk med tanke på hva som ofte er relevant i den type stillingen du er ute etter. 

Skarp din CV

Eksempler på hva du burde ta med i en åpen søknad 

Så hva skal du skrive i en åpen søknad, når du ikke har en utlysning å gå etter? Vi skal gi deg noen eksempler på hva som kan være lurt å ha med i en åpen søknad. 

  • Motivasjon – dette viser du allerede ved å sende en åpen søknad. Men det er likevel greit å legge vekt på hvorfor du har lyst til å jobbe med akkurat de arbeidsoppgavene for akkurat den arbeidsgiveren. Hvorfor er du interessert i akkurat denne stillingen eller i dette firmaet? Alle arbeidsgivere liker å se at potensielle arbeidstakere er motivert og interessert i firmaet deres. 
  • Ferdigheter – det er klart at du ikke vet nøyaktig hvilke arbeidsoppgaver du ville hatt, i og med at det ikke er en eksisterende stilling. Men du kan likevel tenke deg til hva som vil være sannsynlig at du jobber med, og derfor kan du dra inn hvorfor dine ferdigheter og egenskaper er relevante for dette firmaet. Du sender jo tross alt en åpen søknad for en grunn! 
  • Grunner til at du skiller deg ut – i og med at firmaet ikke allerede har en utlyst stilling, er det desto viktigere for deg å skille deg ut. Hvorfor skal de ansette nettopp deg, eller i det hele tatt lese søknaden din? Hvorfor ville du vært et godt tillegg til teamet de allerede har? 
  • Kontaktinformasjon – dette kan virke som en selvfølge, men det er viktig å huske på, spesielt når det ikke er en allerede opprettet kontakt via en stillingsutlysning. Legg ved telefonnummer og/eller e-postadresse i slutten av søknaden, og gjør deg selv lett tilgjengelig. Husk på at du prøver å trenge inn et sted som i utgangspunktet ikke er ute etter en ny ansatt!

Utover dette, tipser vi om å følge opp søknaden din. Åpne søknader kan fort gå i glemmeboka til firmaet, så hvis du tar kontakt et par uker etter du sendte søknaden og presenterer deg selv på en høflig og hyggelig måte, så vil du øke sjansene dine for å bli husket og sett i et godt lys. 

La oss hjelpe deg! 

Vi i Din CV-Hjelp har lang erfaring med å skrive både CV-er og jobbsøknader. Hvis du føler deg litt overveldet av alt du må huske på å ha med, eller tvert imot, ikke ha med, så finnes det hjelp å få. 

Lar du oss hjelpe deg, så kan du være trygg på at du vil få en profesjonell og godt skrevet søknadstekst, og vi vil øke sjansene dine for å få deg jobb. 

Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat!