48 38 14 88 post@dingruppen.no

CV uten jobberfaring

Tidligere har vi skrevet en artikkel om å skrive CV uten erfaring, og da fokuserte vi spesielt på deg som har stått utenfor arbeidslivet, av ulike grunner. I denne artikkelen vier vi unge uten jobberfaring større plass, og skal gi deg noen gode tips på veien til hvordan du likevel kan skrive en CV som imponerer arbeidsgiver.

Å vise interesse og pågangsmot er attraktive kvaliteter, så ved å sjekke ut denne siden har du allerede tatt et stort steg i prosessen mot å komme deg inn på arbeidsmarkedet. At du er ung og lærevillig trenger ikke nødvendigvis være en ulempe, da det finnes mange arbeidsgivere der ute som ønsker seg friske krefter og nye innfallsvinkler.

Puslespill som settes sammen til en CV

Hvordan bør CV-en se ut?

Om du aldri har laget en CV før, har du sikkert begrenset oversikt om hvilke maler som finnes, og om det eksisterer visse bransjestandarder. Vi anbefaler deg ikke å skrive direkte inn i Word, da den viktigste funksjonen til en CV er å presentere deg og kompetansen din på en kortfattet måte. Førsteinntrykk er med andre ord veldig viktig.

Det finnes mange gode maler der ute. Hvis du er på utkikk etter noe enkelt, kan vi blant annet anbefale utdanning.no sine CV-maler. Oppsettet her er rent og enkelt, slik at de viktigste opplysningene kommer i fokus. Et spartansk dokument tar seg veldig mye bedre ut enn en glorete WordArt-fil. Ved å presentere deg selv og kompetansen din profesjonelt, fremstår du seriøs.

Ta også gjerne en kikk på malene til UngInfo for inspirasjon. Her finner du ulike maler, alt ettersom du fremdeles er videregåendeelev eller har høyere utdanning å vise til. Presentasjonen er selvfølgelig ikke det viktigste, i en CV er det innholdet som står sentralt, men det er ingen vits i å svekke et godt innhold med et slett dokument preget av formaterings- og skrivefeil.  

sjekkliste for hva du burde ha med på en CV

Hva bør jeg inkludere?

Det første du må ha med på CV-en din er personlig informasjon, som navn, alder og kontaktinformasjon. Å inkludere et bilde kan bidra til at søknaden din stikker seg ut av bunken, og viser at det er et menneske bak erfaringene. Det er valgfritt om du ønsker å ha dette med eller ikke, men vi anbefaler det.

Dersom du velger å inkludere et bilde, er det viktig at det er forretningsmessig og profesjonelt. Selv syntes du kanskje at du så ut som en fotomodell i russeklærne eller på studentballet, innbyr det ikke til tillit. Velg et bilde med nøytral bakgrunn og god oppløsning. Husk at bilder vekker assosiasjoner og følelser, også hos en potensiell arbeidsgiver!

Om du har gode karakterer generelt, eller i fag som er særlig relevante for stillingsutlysningen, kan du med fordel legge dem ved i CV-en. Søker du eksempelvis på en kodingsjobb og har gode karakterer i IKT-valgfag, er dette utelukkende en styrke! Ta med det som er relevant og som presenterer deg som en attraktiv førstegangssøker.

En ting som er spesielt ved CV-formatet, er at de nyeste erfaringene du har legges først. Sørg for at disse er datert, så arbeidsgiver enkelt får oversikt over når du har gjort hva. På tross av at du er uten formell arbeidserfaring, trenger ikke det bety at du ikke har gjort deg erfaringer som er relevante for arbeidsgiver.

Kanskje har du passet barn for naboene dine i et par år? Dette signaliserer at du er ansvarsfull og til å stole på, kvaliteter som er attraktive for enhver arbeidsgiver. Har du engasjert deg i organisatorisk arbeid som skolerevyen eller studentforeninger, kan du gjerne opplyse om dette.

Opplysninger om hvilke språk du behersker, og i hvilken grad du behersker dem, samt hvorvidt du har førerkort eller ikke, er av interesse for arbeidsgiver. Sørg også for å ha et par gode referanser. I CV-en kan du enten skrive inn referansenes kontaktopplysninger direkte, eller skrive at du oppgir dem på forespørsel.

Når du oppgir referanser, er det viktig at du har snakket med vedkommende på forhånd, og har fått tillatelse til dette. Informer gjerne referansen din om jobben du søker på, slik at vedkommende kan gi arbeidsgiver opplysninger som er særlig relevante.

Forstørrelsesglass som ligger på skrå

Hva behøver jeg ikke å ha med?

En god læresetning for deg som skriver CV, er at alt overflødig bør utelates. Det er selvfølgelig vanskelig å gi et helt generelt svar på hva du kan eller bør la være å nevne, men husk at en god CV ikke er lengre enn to sider.

Hvilke fritidsinteresser du har er av mindre interesse på en CV, og er heller noe du kan nevne under et eventuelt jobbintervju. Sørg også for at erfaringene du trekker frem er relevante for stillingsutlysningen.

At du har arrangert loppemarked for korpset ditt de siste fire årene kan være av relevans om du ønsker å jobbe i team på McDonalds, men har ikke nødvendigvis den samme verdien om du søker jobb som museumsguide. Har du en stor historie for interesse, er dette imidlertid klokt å nevne i søknaden til en slik stilling.

Å skrive en god CV uten å ha jobberfaring kan virke vanskelig, men behøver ikke være det.

To personer som tar hverandre i hånden

Kan dere hjelpe meg?

Vi i Din CV-hjelp brenner for å hjelpe arbeidssøkere med å ta det første skrittet mot den første, eller neste, jobben. Om du synes det virker vanskelig å gjøre jobben selv, eller er redd for ikke å lage en CV som imponerer, kan du ta det helt med ro.

Våre CV-forfattere har lang erfaring, og vet hva som funker. Selv om vi ikke kan garantere at du får stillingen, eller et intervju, kan vi love deg at vi gjør vårt ytterste for å sikre at du har best muligheter til å lykkes. En. CV levert av oss koster kun 999 kr. Økt sjansene dine på arbeidsmarkedet, og bestill CV-hjelp i dag!