48 38 14 88 post@dingruppen.no

CV uten erfaring

Det å skrive en CV uten erfaring kan virke som en uoverstigelig utfordring. Tanken på å levere en mangelfull CV til en arbeidsgiver kan være forbundet med skam, og kanskje sammenlikner du deg selv med venner eller andre kjente som allerede har opparbeidet seg betydelig erfaring. Det kan likevel være mange gode grunner til at du ikke har hatt arbeidserfaring hittil.

En annen ting som er viktig å huske på, er at manglende arbeidserfaring på ingen måte er synonymt med manglende erfaring, eller at du ikke innehar kompetanse som kan være av stor verdi for en arbeidsgiver. I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode råd om hvordan du går frem i arbeidet med å skrive en CV, slik at du leverer et resultat du kan være stolt av.

Mann som ser etter sine styrker

Fokuser på styrkene dine!

Det kan være gode grunner til at du ikke har arbeidserfaring å vise til. Kanskje har du vært syk en periode, eller kanskje er det rett og slett første gang du søker på en jobb. Et overordnet prinsipp det er lurt å ha i mente under arbeidet med CV-en, er at det først og fremst handler om å selge seg selv.

CV-en danner grunnlaget for den potensielle arbeidsgiverens førsteinntrykk av deg, og det er mange måter å fremstille seg selv som kompetent og ansvarlig på uten arbeidserfaring. Dette betyr selvfølgelig ikke at du skal være uærlig ovenfor arbeidsgiver, men at du bør tenke nøye gjennom hvilke andre erfaringer du har.  

Om du eksempelvis er elev ved videregående og skal søke din første jobb, er det flott å vise til arbeid du eventuelt har gjort under skolerevyen. Kanskje har du hatt ansvar for billettsalg eller deltatt på en skrivegruppe. Denne type engasjement viser at du er pålitelig og evner å ta i et tak der det trengs.

Mange unge deltar også i interesseorganisasjoner, og problemstillingene en må håndtere i forbindelse med dette arbeidet er erfaring som en arbeidsgiver gjerne setter pris på. Har du et godt forhold til en eller flere av lærerne dine, vil vi anbefale deg å spørre pent om du kan oppgi dem som referanse. Gode skussmål fra andre kan gjøre underverker i en søknadsprosess.

Relevante språklige ferdigheter, kurs eller utdanning kan også være akkurat det arbeidsgiver ser etter, så om du ikke har praktisk erfaring kan du like fullt være en høyst kompetent kandidat. Sett deg godt inn i stillingsbeskrivelsen, og vær påpasselig med å fremheve hva du kan tilby arbeidsgiver. Frivillighetsarbeid er alltid et pluss, og gi gjerne et innblikk i hvem du er som menneske.

Mann som skriver CV-en sin på PC

Sørg for å ha CV-en i orden!

Du kan komme langt med et godt søknadsbrev og en oversiktlig CV om arbeidserfaringen er mangelfull. Vi vil anbefale deg å legge særlig flid i søknadsbrevet dersom du ser at CV-en blir noe mindre utfyllende enn hva du hadde tenk. Søknadsbrevet gir større rom for å vise personlig karakter.

En god CV bør ikke være for lang, og fokuser i dokumentet på hvilke personlige ferdigheter du har. Det kan være vel så interessant for arbeidsgiver at du snakker flytende spansk som at du har jobbet to år på en språkkafé.

Bruk en oversiktlig mal for CV-en din, det finnes flere eksempler på nettet. Husk å renskrive den slik at den er presentabel for leseren, og hold deg til opplysninger som er sentrale for stillingsutlysningen.

Formålet er å gi arbeidsgiver en kortfattet oversikt over din kompetanse og ferdigheter, ikke en personlig avhandling som inkluderer hva grunnskolelæreren din syntes om tegneferdighetene dine.

To hender som tar hverandre i hånden foran et dokument, med en kryss av knapp foran

Står du fast? Vi hjelper deg gjerne!

Våre CV-forfattere har lang erfaring med å hjelpe folk både med og uten arbeidserfaring til å skille seg ut i søknadsbunken. Vi skriver en CV for deg for knappe 999 kr., en investering som betaler seg så fort du eventuelt sikrer deg en jobb.

Vi kan også bistå deg med å opprette en LinkedIn-profil, slik at du fremstår attraktiv for arbeidsgivere som kanskje leter etter noen med akkurat din erfaring og kompetanse. Vi i Din CV-hjelp er beredt til å hjelpe deg med å ta det første steget mot drømmejobben!