48 38 14 88 post@dingruppen.no

Bilde i jobbsøknaden

På et eller annet tidspunkt i livet havner du i en situasjon hvor du skal skrive en jobbsøknad. I den forbindelse blir man stilt ovenfor en rekke problemstillinger. En av dem er hvor vidt man skal inkludere bilde i jobbsøknaden eller ikke.

Når det gjelder det å skrive jobbsøknad, så ligger hovedfokuset som regel på teksten. Teksten i en jobbsøknad må være god, men det er ikke det eneste elementet som må være godt. Velger du å legge ved et bilde, så må også dette oppfylle en viss standard.

Temaet for denne artikkelen er bilde i jobbsøknaden. Dette er en problemstilling som byr på mange spørsmål, og noen av disse spørsmålene skal vi forsøke å besvare i denne artikkelen.

Forstørrelsesglass

Hva er et bilde?

Først og fremst, hva er et bilde? Det er noe de aller fleste vet, men et bilde er en visuell fremstilling av noe fysisk. 

Generelt sett er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan være motivet, men klassiske eksempler er gjenstander, landskap og personer.

Men når vi snakker om bilde i jobbsøknaden, så er det naturligvis sistnevnte – personer – vi sikter til.

Det er mange måter å komponere bilder på, men komposisjonen bør alltid ta utgangspunkt i hva det aktuelle bildet skal brukes til. 

En som snakker i telefon

Bilde i jobbsøknaden – ja eller nei?

Som nevnt innledningsvis, så er dette en vanlig problemstilling i forbindelse med det å skrive jobbsøknad. Så er bilde et viktig element i jobbsøknaden eller ikke?

Det er ingen regler som sier at du ikke kan legge ved et bilde til jobbsøknaden din. Eller for å være litt mer nøyaktig, på CV-en din, for det er her det er vanlig å plassere bildet. 

Så om du vil legge ved et bilde i jobbsøknaden din, så kan du gjøre det. Men mangelen på bilde vil ikke automatisk gjøre at søknaden din havner i nei-bunken.

En dataskjerm

Fordeler ved å legge ved bilde i jobbsøknaden

Det er flere fordeler ved å legge ved bilde i jobbsøknaden. Og nei, en av fordelene er ikke at arbeidsgiver får se hvor bra du tar deg ut foran kamera, i uniform eller lignende. Det er heller ikke det som er poenget med bildet.

Når arbeidsgivere går gjennom bunken med jobbsøknader, så er det ikke uvanlig at de blir nysgjerrige på hvordan hver enkelt søker ser ut. Dermed er sjansen stor for at de tar i bruk metoder for å finne ut hvordan du ser ut uansett, for eksempel ved å søke deg opp på Facebook eller ved å google navnet ditt.

Facebook og Google er imidlertid to plattformer som er mer uformelle arenaer enn en jobbsøknad og et mulig jobbintervju. Her kan det ligge flere uheldige bilder (om en av vennene dine eller du selv har publisert bilder fra en fest), og det kan føre til at arbeidsgiver får et litt feilaktig inntrykk av deg.

Så den overordnede fordelen med å legge ved bilde i jobbsøknaden, er at det fjernet arbeidsgivers behov for å google navnet ditt. Da har arbeidsgiver i stedet et bilde rett foran seg. Og det kan faktisk øke sjansen din for å bli innkalt til jobbintervju, særlig om vi sammenligner det med et festbilde.

Personer som pusler

Bildet kan dessverre ha motsatt effekt

Men dessverre er det også slik at det å legge ved bilde i jobbsøknaden kan ha motsatt effekt. Det burde ikke være slik i 2021, men det er det altså.

 For det kan nemlig hende at arbeidsgiver har fordommer. Og dette er noe mange har forskjellige holdninger til. Noen er åpne om at de har fordommer, mens andre nekter for det. Men dette er noe de fleste mennesker har i større eller mindre grad.

Om bildet får søknaden din til å havne i nei-bunken, så trenger det heller ikke være din feil. Det kan være nok at arbeidsgiver har dårlige erfaringer med en person som ligner på deg, så her er det snakk om veldig små detaljer. Slik bør det naturligvis ikke være, men det er den ganske dystre sannheten.

En sjekkliste

Dette bør du tenke på når du tar bilde til jobbsøknaden

Hvis du derimot har lyst til å legge ved et bilde i jobbsøknaden likevel, så bør du ta et fint og oppdatert bilde spesifikt for dette formålet. Og det bringer oss tilbake til det vi nevnte om komposisjon, for det er veldig viktig. 

Dette er noe av det du bør tenke på når du skal ta bilde til jobbsøknaden din: 

  • Ta et nytt bilde, som viser hvem du er. Og da mener vi naturligvis ikke et bilde som viser deg i ditt rette element. Vi mener rett og slett et bilde som viser dine fysiske trekk på en god måte, og denne sammenhengen er det et profilfoto.
  • Velg antrekket med omhu. Her bør du definitivt velge et bilde som gjenspeiler hvordan du ville kledd deg på en vanlig arbeidsdag. Søker du på en jobb som bankrådgiver? Da bør du ta på en pen skjorte eller kanskje til og med en smoking.
  • Ta mer enn ett bilde, for da har du noe å velge mellom.
  • Selfies er både praktisk og populært, men for all del: dropp det når du skal ta bilde til jobbsøknaden din. Da bør du i stedet bruke et litt mer profesjonelt kamera. Bygg det opp om du ikke har stativ, eller få noen til å ta bilde av deg.
  • Unngå forstyrrende bilder både i bakgrunn og forgrunnen. Still deg heller opp ved en ensfarget vegg, slik at du blir fremhevet på en god måte.
  • Ikke vær redd for å redigere bildene dine litt. Her mener vi redigering i form av å beskjære bildet slik at utsnittet blir riktig, samt justere fargebalansen og gjøre bakgrunnen litt «blurry». Dette vil få bildet av deg til å komme bedre frem.
Tre personer

Få hjelp med din søknad og CV

Etter at du er ferdig med både fotografering og redigering, så bør du konsentrere deg om selve søknaden og CV. Som nevnt innledningsvis er dette like viktig som bildet.

Om du føler at du er flinkere med fotografering og redigering enn du er med skriving, så har du kommet til riktig sted. Da kan du få hjelp hos Din CV-hjelp.   

Din CV-hjelp tilbyr forskjellige CV-pakker som innebærer utforming av CV, skriving av både søknad og CV og oppussing av din LinkedIn-profil. Her får du alt du trenger og enda mer til!

Trenger du hjelp med å skrive søknad og CV? Da trenger du ikke å vente lenger, ta kontakt med oss i Din CV-hjelp i dag!