48 38 14 88 post@dingruppen.no

Avslag på jobbsøknad

Har du fått avslag på jobbsøknaden din? Det er ikke sikkert at det hjelper, men da er det viktig å huske på at du ikke er alene. Et slikt avslag er noe de fleste har opplevd en eller flere ganger i løpet av sin mangeårige karriere.

Det kan være mange grunner til at jobbsøknaden din blir avslått, men det betyr ikke at det er noe galt med deg som person. Som regel dreier det seg om dine kvalifikasjoner eller søknaden i seg selv.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på det å få avslag på jobbsøknad. Hva er det egentlig, hvorfor får man det og finnes det en måte å unngå det på? Dette er noen av spørsmålene du vil finne svar på nedenfor.

En mann som leser

Hva betyr det å få avslag på jobbsøknad?

Som jobbsøker har du kanskje opplevd å få ett eller flere avslag på søknadene du har sendt ut. Og denne beskjeden er alltid like kjip, enten det stod om drømmejobben eller en annen helt tilfeldig jobb.

Å få avslag på jobbsøknaden betyr rett og slett at du ikke får jobben. Det er sannsynligvis en av de andre som også ble kalt inn til intervju som trakk det lengste strået. 

Under jobbintervjuet er det ikke uvanlig at arbeidsgiver sier at du skal få beskjed enten du får jobben eller ikke. Men selv om arbeidsgiver sier det, så er det ikke nødvendigvis slik det fungerer når alt kommer til alt. 

Avslag på jobbsøknaden kan komme i brevform, via telefon eller ikke i det hele tatt. Det å ikke høre noe fra arbeidsgiver i det hele tatt er også et avslag. 

En mann som kikker

Hvorfor får man avslag på jobbsøknad?

Det er som regel kun én grunn til at du får avslag på jobbsøknaden din. Og det er at arbeidsgiver har konkludert med at du ikke er den de leter etter.

Selv om det er kjipt å få avslag på en jobbsøknad, så er det sjelden så dramatisk som det høres ut. 

Avslag på avslag kan gi både stoltheten og selvtilliten din en knekk, og det er ingen som har vanskeligheter med å forstå det. Men det er viktig å huske at et avslag ikke betyr at du er en dårlig person. Det er kanskje en mager trøst, men en vakker dag er det du som får drømmejobben din mens de andre søkerne får avslag fordi det var du som ble valgt!

En mann som jobber

Hvordan unngår man avslag på jobbsøknad?

Det er ingen som liker å få avslag på jobbsøknaden. Selv om det i noen tilfeller kan være en velsignelse i forkledning, så er dette noe de fleste av oss ønsker å unngå for enhver pris.

For noen som ikke har skrevet mer enn en håndfull jobbsøknader i løpet av livet, så vil det å skrive en jobbsøknad være både gøy og spennende. Men det er ikke alle som er like heldige. Derimot finnes det mange som ikke klarer å holde tellingen på hvor mange jobbsøknader de har skrevet den siste tiden. 

Om du hører hjemme i den siste gruppen, så skjønner vi at du har fått litt nok av det å skrive jobbsøknader. Og dermed er det fort gjort å falle for fristelsen om å slenge sammen noen setninger eller kopiere en søknad du har liggende, men det er ikke lurt i det hele tatt.

En mann og et dokument

Ikke send en masseprodusert eller søknad du har liggende

Hver eneste søknad har en mottaker. Og dette kan være din faktiske arbeidsgiver eller en medarbeider som har ansvaret for ansettelser og personalet generelt.

Uansett hvem mottakeren er, så er sjansen stor for at den som leser søknaden din har mye erfaring med dette. Kanskje har vedkommende lest hundrevis av søknader i løpet av sin karriere, og da vil de gjenkjenne en masseprodusert søknad når de ser en.

Du bør heller ikke sende en søknad du har liggende på datamaskinen. For dette er et sjansespill i seg selv, for det er enkelt å bli blind på sine egne feil og da er det fort gjort å glemme å endre på de små detaljene. Vipps så har du sendt en søknad med et annet bedriftsnavn på! Og det vil uten tvil sende søknaden din rett i nei-bunken.

Tre personer

Søk på stillinger du faktisk er kvalifisert til

Om avslagene kommer som perler på en snor, så er det sannsynligvis en grunn til det. 

Her er vårt beste tips å ta en titt på stillingsannonsene du søker på. Deretter kan du ta en titt på din egen CV. Har du egentlig de kvalifikasjonene bedriftene er på jakt etter? Om svaret er nei, så har du svaret på hvorfor du ikke klarer å lande et eneste jobbintervju.

I rollen som jobbsøker er det alltid lurt å søke på stillinger du faktisk er kvalifisert til.

En sjekkliste

Les over søknaden din, og påse at den ikke er for lang

Det finnes ingen offisiell oppskrift på hvordan en søknad skal se ut. Derfor kan det være vanskelig for noen å vite hvordan de skal gå frem når de skal skrive en søknad, særlig om ord ikke er noe som kommer naturlig til dem. For det er nemlig ikke slik for alle.

Om du ikke er flink med ord, så er det ikke noe galt i å få noen til å hjelpe deg med skrivingen. Dette kan være et familiemedlem, en venn eller så kan du betale noen for å hjelpe deg. 

Uansett om søknaden er skrevet av deg eller noen andre, så bør du lese over søknaden før du sender den. Det er også viktig at den ikke er for lang, for det er sjelden noe som faller i smak hos arbeidsgiver. En god jobbsøknad er som regel ikke lenger enn en A4-side.

Her kan det også være nyttig å se etter skrivefeil. Men når det er sagt, så kan skrivefeil skje selv den beste, så du trenger ikke å bekymre deg for det om du skulle oppdage én skrivefeil i senere tid. At skrivefeil sender søknaden rett i nei-bunken er ikke noe annet enn en myte. 

Et forstørrelsesglass

Ta en titt på sosiale medie-kanalene dine

Sannsynligheten for at arbeidsgiver googler navnet ditt etter å ha mottatt en jobbsøknad fra deg er veldig stor. Arbeidsgiver ønsker å danne seg et bilde av deg for å se om du er en person de vil invitere på intervju.

I forbindelse med det kan det være en god idé å ta en titt på sosiale medie-kanalene dine. Har du fremdeles mappen med festbilder på Facebook-profilen din? Disse bør du fjerne med en gang, for det er definitivt noe som vil gi arbeidsgiver et feilaktig bilde av deg.

Fire personer med hver sin puslebrikke

Dette bør du gjøre etter avslag på jobbsøknad

Det er fort gjort å gå i kjelleren når man får avslag på jobbsøknad, særlig om du er i ferd med å miste tellingen på antallet avslag du har mottatt. Det er helt greit å være lei seg en stund, men i lengden vil ikke det skaffe deg en jobb. Derfor er det viktig å komme seg raskt opp på hesten igjen! 

Om du har lyst til å gjøre det, så kan du ta kontakt med bedriften du fikk avslag hos. Spør om de kan gi deg en tilbakemelding på søknaden din. Hvorfor gikk det som det gikk? Det kan være skremmende å ta opp telefonen, men du har faktisk ingenting å tape på å gjøre det.

Etter telefonsamtalen vil du kanskje sitte tilbake med tips som du kan ha i bakhodet når du skriver søknader i fremtiden. Men det kan også hende at de forteller deg at det ikke var noe galt med søknaden din, men de bestemte seg bare for å gå for en annen kandidat. Uansett så er det bedre å vite enn å ikke vite!

Deretter er det bare å sette i gang med letingen på nytt. Før eller siden vil den iherdige jobbingen din bære frukter!

Et håndtrykk som forsegler en avtale

Fått avslag på jobbsøknaden? | Få profesjonell hjelp!

Har du fått avslag på jobbsøknaden din? Vi har selv vært der flere ganger, og det er alltid like kjipt. Uansett hvor mange avslag du har fått den siste tiden, så er det viktig at du ikke mister målet av synet. For det vil alltid ordne seg til slutt!

Å skrive en god jobbsøknad er alt annet enn enkelt, og derfor kan det faktisk lønne seg å få hjelp av noen som virkelig kan det. For eksempel Din CV-hjelp!

Din CV-hjelp tilbyr en rekke tjenester i forbindelse med det å skrive jobbsøknad. Vi har kunnskapen som skal til for å hjelpe deg med både søknad, CV og LinkedIn-profil.

Er du lei av å få avslag på jobbsøknaden din, og på jakt etter noen som kan hjelpe deg å unngå det? Ta kontakt med Din CV-hjelp i dag!