Arbeidsattest
En attest kan være en god referanse å ha med seg videre i arbeidslivet. En ny arbeidstaker vil kunne se hva du har jobbet med tidligere, og om du har gjort en god jobb. Dette kan hjelpe deg til å skille deg ut fra mengden av jobbsøkere.
En ny, potensiell arbeidsgiver kan imidlertid ikke kreve å få tilsendt en attest fra arbeidstakeren, og mange ber ikke om det engang. Det kan være ulike årsaker til at en potensiell arbeidstaker ikke har en arbeidsattest, men dersom du har en god en, så kan det være en god idé å dele den.
Hva skal være med?
En arbeidsattest må inneholde personopplysninger til arbeidstakeren som navn og fødselsdato, hvor lenge arbeidsforholdet varte og hva slags arbeidsoppgaver hen har gjort for arbeidsgiveren. Dette er i henhold til arbeidsmiljøloven §15-15, og er et minstekrav for innhold i en arbeidsattest.
Men noen bedrifter har sedvane for en mer utfyllende attest, så dette er derfor viktig å sjekke og være sikker på før man ber om, eller skal skrive en arbeidsattest. I slike tilfeller må arbeidsattesten tilpasses etter dette og eventuelle tariffavtaler.
Det er viktig å huske på at arbeidsmiljøloven spesifiserer at en arbeidstaker har krav på en arbeidsattest dersom de fratrer etter lovlig oppsigelse. Dette vil si at hvis det har vært et brudd på arbeidskontrakten, så er det ikke sikkert at arbeidstakeren kan kreve å få en attest fra arbeidsgiveren.
Dårlig arbeidsattest
Dersom du har fått en arbeidsattest du mener setter deg i et dårlig lys, så har du rett til å klage og be arbeidsgiveren om å skrive en ny. Forholdet dere hadde da du var ansatt, skal ikke spille noen rolle, og arbeidsgiveren må unngå for mye personlige meninger.
Det er samtidig viktig å huske på at hvis du ble avskjediget, så har arbeidsgiveren fullt lov til å informere om dette i arbeidsattesten. Dette kan være et viktig poeng å huske på, og kanskje du da skal vurdere å be en annen arbeidsgiver om en attest fra en jobb du ikke ble sparket fra.
Du kan selvsagt be arbeidsgiver om å skrive en mer utfyllende attest enn kun minstekravene, og mange arbeidsgivere gjør dette gjerne. Dersom det er en stund siden du jobbet der, så kan det hende at det er en annen sjef som da ikke kjenner deg, eller at det kan være andre grunner til at de kun vil ha med minstekravene.
Få hjelp med CV-en din!
Dersom du har en god attest, kan du skrive i CV-en din at du kan sende attest (og eventuelle referanser) ved behov, og dette kan være med på å fremheve deg som en bra mulighet for en ny arbeidsgiver.
Men likevel så er CV-en og jobbsøknaden enda viktigere at er solide, og det er det mange som synes er vanskelig å få til. Men fortvil ikke – det kan Din CV-Hjelp hjelpe deg med! Vi har et godt team med erfarne skribenter som har hjulpet mange med å skrive CV-er.
Kontakt oss i dag for en uforpliktende prat og få hjelp med å skrive CV, jobbsøknad og mye mer!