48 38 14 88 post@dingruppen.no

Åpen søknad

Har du saumfart alt du kan komme på av søkemotorer etter interessante stillingsannonser, men ikke funnet noen som du har lyst til å søke på? Når dette skjer, så legger mange jobbsøkingen på hylla i noen dager før de prøver igjen, men det er egentlig ikke nødvendig.

Det er nemlig ikke at det å søke på utlyste stillinger er den eneste måten å søke jobb på. Om du ikke finner noen stillingsannonser som snakker til deg, så kan du prøve å sende inn en åpen søknad (eller to) til bedrifter som du faktisk kan tenke deg å jobbe for.   

I forbindelse med å søke jobb er det vanlig å skille mellom to typer søknader. Som jobbsøker kan du velge mellom å søke på utlyste stillingsannonser eller å levere inn åpne søknader til bedrifter du tror det kunne vært gøy å jobbe hos.

Denne artikkelen handler om åpen søknad, og vil være en god ressurs for deg som lurer på om dette kan være den rette fremgangsmåten for deg.

Informasjon

Hva er en åpen søknad?

Det finnes to typer søknader, som gjerne kalles vanlige søknader og åpne søknader. Men selv om det er to forskjellige begreper, så betyr ikke det nødvendigvis at det er veldig store forskjeller som skiller dem fra hverandre.

I en vanlig jobbsøknad svarer jobbsøker på en utlyst stillingsannonse, og formidler sin interesse for den aktuelle stillingen til arbeidsgiver. Det gjør jobbsøker også i en åpen søknad, men omstendighetene rundt denne typen søknad er litt annerledes.

Men når det gjelder innhold, så er en åpen søknad og en vanlig søknad ganske like. Begge søknadstypene har utgangspunkt i et ønske om å få seg en jobb.

Mange synes at det å sende en åpen søknad virker skummelt, men av og til kan det være en god idé å trosse frykten sin. Og dette er et slikt tilfelle! For noen har den åpne søknaden de sendte vist seg å være en billett inn på arbeidsmarkedet, og det kan det være for deg også!

Word og PDF

Åpen søknad versus vanlig søknad

Når du søker på en utlyst stilling, så vet vedkommende som er ansvarlig for nye ansettelser at det ligger en stillingsannonse på nett. Og dermed er vedkommende forberedt på at det vil komme søknader. Hvor mange søknader som kommer, kommer an på hvilken stilling det er.

Slik er det imidlertid ikke når du leverer inn en åpen søknad, for da har ikke den aktuelle bedriften utlyst noe. Da er heller ikke din potensielle arbeidsgiver forberedt på at det kommer søknader. En åpen søknad er utelukkende motivert av ditt ønske om å jobbe der.

Scanne

Å gjøre research kan være nyttig

Selv om en åpen søknad ikke har det samme utgangspunktet som en vanlig søknad, så skader det ikke å gjøre litt research før du bruker tid og energi på å utforme en åpen søknad.

Bedrifter håndterer nemlig rekruttering på forskjellige måter. Noen bedrifter er åpne for å behandle søknader som de ikke har bedt om, men det betyr ikke at alle bedrifter er det. Her er det også viktig å sørge for at søknaden din havner hos riktig person.

Derfor vil det være nyttig å ta seg en tur innom bedriften (om du vil søke hos en fysisk butikk) eller ved å sende dem en e-post. Det er din gylne sjanse til å stille spørsmål som du kanskje lurer på i forbindelse med søknaden.

Når det er sagt, så er det ikke noe galt i å sende en åpen søknad uten å ha snakket med den aktuelle bedriften. Men ved å spørre først, så slipper du å kaste bort tiden din om de ikke er positivt innstilt ovenfor en åpen søknad.

Annen erfaring

Få deg selv til å høres ut som en interessant kandidat

Etter at du har vært i kontakt med den aktuelle bedriften og de har gitt deg grønt lys til å sende dem en åpen søknad, så er det bare å sette i gang med arbeidet.

Om du ikke har skrevet en åpen søknad før, så finnes det mange gode maler og tips på nettet. Denne artikkelen er et godt eksempel på det!

Den åpne søknaden ligner som nevnt innholdsmessig på den vanlige søknaden. Og dermed er skriveprosessen ganske lik for begge disse søknadene. Målet bør alltid være å få deg til å høres interessant ut. Unngå for all del kjedelige og oppbrukte formuleringer! 

Ta utgangspunkt i erfaringene du har fra tidligere jobber og skriv en søknad som overbeviser din fremtidige arbeidsgiver om at du er den rette kandidaten for en jobb i bedriften deres.

Utdanning

Gi uttrykk for at du er motivert for jobben

Men erfaringen din er ikke det eneste du bør fokusere på. Søknaden bør også inkludere hva motivert du er for jobben, og det gjelder uansett hvilken jobbsøknad du skriver.

Når noen sender ut åpne søknader, så er det svært vanlig at man sender til flere bedrifter samtidig. Men det betyr ikke at man kommer unna med masseproduserte jobbsøknader. En masseprodusert søknad er som å be om å havne rett i papirkurven. For det vil ingen ha!

Selv om det å skrive en søknad og endre litt på ordlyden i hver enkelt søknad kan være fristende, så kan vi ikke få understreket nok hvor viktig det er å la være. Om du virkelig vil ha jobb, så bør du heller benytte sjansen til å vise arbeidsgiver hva du kan tilby dem.

Er du usikker på hvilke ord du skal bruke for å formulere motivasjonen din i tekstformat? Men det trenger du egentlig ikke å bekymre deg for. At søknaden din bærer preg av at den er skrevet direkte for den aktuelle bedriften er ofte mer enn godt nok!

En jordklode

Å inkludere kontaktinformasjon er viktig

I enhver jobbsøknad bør du passe på å inkludere kontaktinformasjon.

Dette er ekstremt viktig, for det er jo det som er det overordnede målet med den åpne søknaden. Du vil at arbeidsgiver skal ta kontakt med deg, og da må kontaktinformasjonen være lett tilgjengelig.

Skarp din CV

Det er lurt å følge opp søknaden etterpå

Noen jobbsøkere er kanskje så nervøse at de er nødt til å manne seg opp. Det kan være nødvendig enten man skal levere den åpne søknaden i butikken, eller for å trykke på send-knappen. Men selv om dette er gjort, så betyr ikke det at du er ferdig med det.

I stedet vil det være en god idé å følge opp søknaden etterpå. Og da mener vi selvsagt ikke at du skal gjøre det dagen etter at du har levert inn søknaden. La det gå en uke eller to, og så tar du kontakt med bedriften. Da har arbeidsgiver hatt god tid til å se gjennom søknaden din. 

Dette er et punkt mange hopper over fordi de er redde for å virke masete, men det er ikke noe du trenger å bekymre deg for. Så lenge du ikke tar kontakt så fort at arbeidsgiver ikke har rukket å omstille seg eller sender utallige e-poster, så vil ikke det være noe problem.   

IT

Din CV-hjelp kan hjelpe deg

Å skrive søknader er dog ikke noe som faller naturlig for alle. Og om du er en av dem som ikke føler deg så stø nok på skrivingen, så har du kommet til rett sted.

Hos Din CV-hjelp kan du få hjelp til oppussing av både søknad, CV og LinkedIn-profil. Vi vil gjøre alt som står i vår makt for at akkurat din søknad skille seg ut i din fremtidige arbeidsgivers øyne.