48 38 14 88 post@dingruppen.no

Antrekk jobbintervju 

Antrekk til jobbintervju er et undervurdert valg. Når du forbereder deg for et jobbintervju, er det mange faktorer å vurdere for å sikre at du gir et positivt førsteinntrykk. Et av de viktigste aspektene, er ditt valg av antrekk.  

Antrekket ditt kan påvirke måten du blir oppfattet på, og din generelle selvtillit. Det er derfor viktig å kle seg både pent og komfortabelt i hverdagen. Dette er spesielt viktig når du skal inn i et jobbintervju. Her får du én sjanse til å imponere arbeidsgiver, og antrekket spiller faktisk en rolle. 

Prøv å finn ut av selskapets kleskode 

Før du velger antrekk, er det viktig å lese deg opp på om selskapet har en kleskode. Noen selskaper har en formell kleskode som krever dress og forretningsantrekk. Andre har en mer avslappet kleskode som tillater business casual – eller til og med kreative antrekk, avhengig av bransjen.  

Du kan finne informasjon om kleskoden ved å kontakte selskapet direkte eller spørre intervjueren på forhånd. Kanskje ser du også noen bilder på nettsiden til selskapet som indikerer kleskoden.  

Kle deg profesjonelt! 

Uansett kleskoden, er det viktig å kle deg profesjonelt for et jobbintervju. Dette betyr at klærne dine skal være rene, velstelte og i god stand. Unngå klær med hull, flekker eller rynker.  

Det profesjonelle utseendet sender et sterkt signal om at du tar intervjuet og potensiell ansettelse seriøst. Om du skal til intervju i matbutikken, trenger du ikke dress – men dropp joggebukse, og kle deg allikevel noenlunde pent! 

Dress for success 

I mange tilfeller er det tryggest å kle seg i dress for jobbintervju i typiske kontorjobber. En klassisk dress, som en mørk dressjakke og matchende bukser, eller en buksedress, gir et inntrykk av autoritet og profesjonalitet. 

Unngå overdrevne mønstre eller sterke farger, da det kan distrahere fra dine kvalifikasjoner og erfaring. Alt du prøver å oppnå med ditt antrekk, er et førsteinntrykk av at du er profesjonell.  

Business casual 

Hvis selskapet har en avslappet kleskode, kan du velge et passende business casual antrekk. Dette kan inkludere en fin skjorte, slacks og en blazer, eller en bluse eller kjole.  

Igjen, sørg for at klærne dine er velstelte og ser profesjonelle ut. Casual betyr ikke lat på norsk, og du skal fortsatt se velstelt ut og klar for å gjøre en god jobb hos din neste arbeidsgiver.  

Sko og tilbehør 

Sko er en viktigere del av antrekket enn mange tror. Gode eksempler er oxfords, loafers, enkle pumps eller generelt konservative sko. Unngå overdrevne eller uformelle sko.  

Når det gjelder tilbehør, bør de være diskré. Dette inkluderer smykker, belter og vesker. Mindre er ofte mer når det gjelder tilbehør på et jobbintervju. 

Hygiene og stell 

I tillegg til klærne dine, er personlig hygiene og stell viktig for å lage et godt inntrykk. Sørg for at du har dusjet, at håret er pent stylet, og at neglene dine er stelte og rene.  

Unngå overdreven parfyme eller aftershave, da noen mennesker kan være følsomme for sterke dufter. Hvis du bruker sminke, bruk gjerne mindre dramatiske looks. 

Selvtillit 

Det viktigste elementet i antrekket ditt, er selvtillit! Når du er komfortabel i klærne dine, vil du utstråle selvtillit og troverdighet.  

Dette kan påvirke intervjuerens oppfatning av deg som en selvsikker og profesjonell kandidat. Kanskje har du en fin skjorte du alltid liker å ha på deg? Ta på deg den til jobbintervjuet, så føler du deg selvsikker når det virkelig gjelder! 

Tilpasning til bransjen 

Husk å ta hensyn til bransjen du søker i. Hva som anses som passende antrekk i en kreativ bransje som reklamebransjen, kan være forskjellig fra hva som forventes i en mer konservativ bransje som finans bransjen.  

Du kan vurdere å tilpasse antrekket ditt for å matche bransjestandardene, samtidig som du beholder en profesjonell fremtoning. 

Ikke glem å smile! 

Å kle seg riktig for et jobbintervju er en viktig del av forberedelsene. Det sender et budskap om at du er klar, profesjonell og seriøs om muligheten. Prøv å finn ut av selskapets kleskode, velg antrekk som passer til bransjen, vær ren og pen og vis selvtillit når du går inn i intervjuet.  

Husk at førsteinntrykket varer, og et godt valgt antrekk kan hjelpe deg med å starte på riktig fot. Og sist, men ikke minst – smil! 

Og dersom du sliter med å kalles inn til nok jobbintervjuer, er det ikke antrekket det står på. Da er det muligens CV og søknad det skorter på. Proffene i Din CV-hjelp bistår deg gjerne med å lage konkurransedyktige CV-er og søknader.