48 38 14 88 post@dingruppen.no

5 spørsmål du bør stille arbeidsgiver på jobbintervju

Har du blitt kalt inn til jobbintervju? Da har du sikkert blitt fortalt hvor viktig det er å forberede seg godt, da et jobbintervju ofte dreier seg om at arbeidsgiver skal stille deg en rekke spørsmål. Det er derimot veldig enkelt å glemme at det ikke bare er arbeidsgiver som skal stille spørsmål.

Om du har vært på mange jobbintervju tidligere, så kommer ikke dette som noe sjokk. Men de fleste jobbintervjuer er ganske like. Spørsmålene kan variere til en viss grad, men hensikten er den samme. Arbeidsgiver ønsker å bli bedre kjent med deg som potensiell arbeidstaker.

Når arbeidsgiver har fått svar på det de lurer på, så er det vanlig å gi ordet til deg som jobbsøker. Er det noe du lurer på? Her bør du alltid svare ja, og helt ha forberedt noen spørsmål i forkant. Det vil få deg til å virke interessert og engasjert.

Temaet for denne artikkelen er «spørsmål du bør stille arbeidsgiver på jobbintervju». Og vi har derfor valgt ut 5 spørsmål som ofte går igjen i den forbindelse. Disse 5 spørsmålene skal vi ta en nærmere titt på nedenfor!

En mann med en datamaskin

1) Hvilken opplæring vil bli gitt? 

Å begynne i en ny jobb kan være både vanskelig og skummelt. Derfor kan det være greit å få kartlagt hvordan bedriften forholder seg til opplæringen.

Det er ikke uvanlig at forskjellige bedrifter opererer med ulike opplæringsopplegg, og det kan hende at bedriften ikke ønsker å oppgi en detaljert plan til alle de har kalt inn til intervju. Men det viktigste er å finne ut hvordan bedriftens generelle holdning til opplæring er. 

I teorien er opplæring noe de fleste bedrifter setter svært høyt, men det fungerer ikke alltid slik i praksis. Mens noen bedrifter utviser forståelse for at en ny medarbeider trenger tid til å komme seg inn i deres rutiner, så finnes det andre bedrifter som forventer at du er ekspert på dag nr 2. Og det er ikke en spesielt god holdning.

Dermed vil spørsmål som «hvilken opplæring vil bli gitt?» bli besvart på forskjellige måter. Men her finnes det heller ingen gale svar, da det viktigste er at den nye medarbeideren får den opplæringen vedkommende trenger og har krav på!

Personer som jobber sammen

Hvordan er arbeidsmiljøet i bedriften?

Som potensiell medarbeider er det vanlig å være nysgjerrig på arbeidsmiljøet i den aktuelle bedriften. Og det har ført til spørsmål som «hvordan er arbeidsmiljøet i bedriften?».

Arbeidsmiljø er dog noe som vektlegges forskjellig av hver enkelt arbeidstaker. Selv om du kanskje ikke er så opptatt av arbeidsmiljø og det å komme overens med kollegaene dine, så kan det være veldig viktig for en annen person.

Generelt sett er det viktig at den aktuelle bedriften har et godt arbeidsmiljø. Det vil uten tvil føre til bedre trivsel og bedre resultater i forbindelse med arbeidsoppgavene.

Personer som jobber sammen

Hvordan ser en typisk arbeidsdag her ut?

I forbindelse med jobbintervjuet ligger mye av hovedfokuset på at arbeidsgiver skal bli kjent med potensielle kandidater til den aktuelle stillingen. Men det er like mye en sjanse for kandidatene å bli bedre kjent med stillingen og bedriften generelt. 

Mange lurer på om den aktuelle bedriften er et sted hvor de kan trives, og om den aktuelle stillingen innebærer arbeidsoppgaver de kan takle. Dette er imidlertid spørsmål som kan være vanskelig å formulere på en god måte.

Men du trenger altså ikke å spørre rett ut, for det finnes andre formuleringer som høres mye bedre ut og som samtidig kan gi deg svar på det du egentlig lurer på. Nemlig spørsmål som «hvordan ser en typisk arbeidsdag her ut?».

En jobbende mann

Er dette en arbeidsplass med utviklingsmuligheter?

Dette er et spørsmål du bør stille om du er på jakt etter en arbeidsplass med utviklingsmuligheter. 

Hvor viktig dette er vil naturligvis variere med utgangspunkt i hver enkelt jobbsøker. Mens en jobbsøker er på jakt etter en jobb hvor vedkommende stadig kan få faglig påfyll, så kan det hende at en annen jobbsøker bare ønsker seg en jobb de liker og som gir gode penger i kassa. 

Men når det er sagt, så er dette et godt spørsmål å stille din potensielle arbeidsgiver. Om ikke annet, så vil det få deg til å fremstå som en person med ambisjoner. Og i de aller fleste tilfeller så vil dette være svært positivt!

Person som kunngjør noe

Hva er neste steg i søknadsprosessen?

Til slutt bør du alltid spørre arbeidsgiver om hva som er neste steg i søknadsprosessen. Hvor mange er det som skal intervjues, og når kan du forvente å høre fra dem etter intervjuet? 

Dette er spørsmål som mange jobbsøkere lar være å stille, da de ikke ønsker å fremstå som pågående eller masete. Men det er ikke noe du trenger å bekymre deg for overhodet.

Å sette spørsmålstegn ved neste steg i søknadsprosessen vil derimot få deg til å virke interessert i jobben. Og det er veldig positivt. I noen tilfeller er det ofte den avsluttende interessen som avgjør hvem som trekker det lengste strået når den endelige avgjørelsen skal tas.