48 38 14 88 post@dingruppen.no

14 tips til jobbintervju

Gratulerer! Har du blitt kalt inn til jobbintervju? De aller fleste opplever litt nervøsitet rundt denne situasjonen. Det er vanskelig å forutsi hvordan det vil gå. Med disse tipsene kan du senke skuldrene og vite at du gjorde ditt aller beste.

Det finnes flere ulike intervjusituasjoner. Den vanligste formen er en til en. Her er det bare deg og arbeidsgiver. Derimot kan det også hende at du skal delta i et intervju hvor det er flere til stedet. De andre kan enten være noen som skal være med å vurdere deg, eller det kan være andre som skal intervjues samtidig med deg. Uavhengig av hva slags intervju du skal til, finnes det en rekke ting du kan gjøre for å roe nervene og få et best mulig intervju.

I denne artikkelen vil vi gå igjennom tips for hva du burde gjøre både før, under og etter selve intervjuet. Vi i Din CV-hjelp ønsker deg masse lykke til og krysser fingrene for at det går som du ønsker!

Forstørrelsesglass som ligger på skrå

1. Les din egen CV og søknad på forhånd

Det kan være lurt å lese igjennom hva man skrev og oppga av informasjon i CV-en og søknaden sin, før man stiller til intervju. Hvis du har skrevet mange jobbsøknader, hjelper det å ha denne friskt i minne. Du kan også se om det er informasjon du utelatte, slik at du kan si det i selve intervjuet.

2. Forbered deg

Forberedelse er stort sett alltid hjelpsomt. Dersom du er nervøs, kan det hjelpe med å gjennomrette følelsen av å ha kontroll igjen. Du er på god vei allerede ved å lese igjennom denne artikkelen. Det kan også være nyttig å lese igjennom spørsmål du kan bli stilt på et jobbintervju, og deretter tenke igjennom hva du vil svare.

 3. Ikke forbered deg for mye

Det kan bli for mye av det gode. Ikke forbered deg så mye at du blir nervøs over alle tingene du skal huske på. Eller til det punktet der du blir skuffet eller angrer på all tiden du brukte på å forberede deg, kanskje til ingen nytte. Stort sett går det alltid bedre enn man tror. Forbered det du trenger, og deretter prøv å slappe av og gjøre noe hyggelig.

4. Ta med kopier av CV, søknad og attester

Noen ganger ønsker arbeidsgiver å se nærmere på ulik informasjon. Det kan derfor være fint å skrive ut og ta med slike dokumenter. Da viser du også at du kommer forberedt og har planlagt.

Person med kappe som flyr

5. Gjør Research på forhånd

Hvis du opplever mye nervøsitet rundt intervjuet som nærmer seg, kan forberedelse hjelpe. Vi har allerede snakket om å lese intervjuspørsmål, eller denne artikkelen. Du burde også vurdere å lese mer om bedriften eller arbeidsstedet du skal til intervju hos. Noter deg et par spørsmål du har til arbeidsgiver. Dette viser interesse for jobben.

6. Velg bekledning som blir en styrke

Noen er interesserte i klær og mote, mens andre ikke er det. Uavhengig av hvilken gruppe du tilhører, er det ingen hemmelighet at klær kan ha en betydning. Både for hvordan du oppfattes, men også for hvordan du føler deg. Kle deg derfor i pene hverdagsklær som får deg til å føle deg komfortabel og selvsikker.

7. Kom tidsnok

Det kommer nok ikke som noen stor overraskelse at punktlighet er et trekk som blir verdsatt i mange arbeidsmiljøer. Om du har mulighet, sett av god tid for å sørge for at du kommer tidsnok til intervjuet. Dersom uhellet skulle være ute, kan du fremdeles redde deg inn ved å være høflig og unnskylde.

Puslespill brikker som settes sammen

Hvis du blir usikker på hva du skal svare:

8. Legg bort perfeksjonismen

Det er lett å behandle et intervju som om det skulle være en eksamenssituasjon. Men det er det ikke. Arbeidsgiver stiller spørsmål for å bli kjent med deg som person og mulig ansatt. Pust dypt. Husk at ingen krever at du avlegger helt perfekte svar på alle spørsmålene.

9. Still spørsmål

Dersom du får et spørsmål du ikke har forberedt deg på, eller av en eller annen grunn trenger mer tid til å tenke igjennom, kan du stille et motspørsmål. Du kan for eksempel be de oppklare hva de mente med spørsmålet. Eller du kan si hva du tenker, og spørre om det er det de var ute etter.

10. Vær ærlig

Ikke vær redd for å være ærlig om hva du føler eller tenker. Dukker det opp et spørsmål som du ikke har noe godt svar på, kan du si det. Mange arbeidsgivere vil nok allikevel sette pris på at du prøver å dele noen tanker rundt spørsmålet som ble stilt. Noen intervjuspørsmål kan være dype, og det er ingen skam eller feil å ikke ha svar på alt.

Skribenter som ser glade ut

11. Vær deg selv

Selv om man av og til kan bli fristet til å fremstille seg selv annerledes enn man er, unngå dette. Ikke vær noen andre enn deg selv på intervju dagen. Av den grunn av at du kler deg selv best. Spill på det du er god på og tenk gjerne igjennom hva dette består av. Er det å svare raskt og konsist, eller gi gjennomtenkte og utdypende svar?

12. Husk at intervjuet varer hele møtet

Intervjuet varer fra første gang du ankommer arbeidsplassen til du har forlatt den. Det er sikkert overflødig å fortelle deg. Men ikke la nervøsiteten ta så overhånd at du glemmer å hilse og være hyggelig mot de ansatte du møter på. Prøv å gi et godt inntrykk hele veien.

13. Husk at du også har et valg

Etter et intervju er det lett å bruke mye tid på å tenke over hvordan du gjorde det, hvordan de oppfattet deg osv. Husk å tenke igjennom hva du følte om arbeidsstedet. Virket det som et sted du kunne tenke deg å arbeide? Det kan være en god påminnelse å ha under intervjuet også. Du og arbeidsplassen skal velge hverandre, det går ikke bare den ene veien.

14. Følg opp intervjuet

Dersom det har gått 1-2 uker siden intervjuet, og du fremdeles ikke har hørt noe, er det lov til å ta kontakt. Husk å spørre på en høflig måte om det har skjedd noen utvikling i ansettelsesprosessen. Dette viser interesse, og vil regnes som positivt av de aller fleste. Så om det klør i fingrene etter å vite hvordan det gikk, ta kontakt!